Analýza Big dat: Víme, kdy o prázdninovém supervíkendu raději nevyjíždět

První prázdninový víkend patří k nejvytíženějším dnům na českých silnicích
Nejvíce Čechů vyráží do zahraničí v sobotu, a to od brzkých ranních hodin
Kolonám se vyhnete v pátek do 14:30 nebo v sobotu pozdě odpoledne

Patříte k těm, kdo si říkají, že nejlepší taktika jak odjet na prázdninový „supertýden“, je počkat v klidu na sobotní dopoledne? Děláte chybu! Data společnosti T-Mobile z loňského roku (a není pochyb, že schéma se letos bude opakovat) totiž jasně říkají, že na tento prázdninový týden, kdy si bere dovolenou snad většina z nás, nejvíc lidí odjíždí do zahraničí právě v sobotu. V tomto dnu se z celého víkendu vloni přesunulo 44 procent lidí, v pátek to bylo 27 a v neděli 29 procent. Celkově se během prvního prázdninového víkendu vydá do zahraničí o 53 % více Čechů než o běžném víkendu. Nejčastěji míří na Slovensko nebo skrz Rakousko do Chorvatska či Itálie

V sobotu a v neděli dochází v porovnání s běžným víkendem k mnohem vyššímu nárůstu než v pátek. Konkrétně během „superpátku“ míří za hranice o 23 % lidí víc než běžně, v sobotu se na cesty oproti normálu vydá o 64 % lidí víc, v neděli pak dokonce o 74 %. Samozřejmě jsou značné rozdíly v časech – v pátek po vysvědčení se lidé na silnicích nejvíc koncentrují od 15:30 do 22 hodin, absolutní špička nastává mezi pátou a šestou hodinou odpolední. Tehdy se cestě raději vyhněte. V sobotu můžete silný provoz očekávat prakticky celý den - od 8 do 18 hodin s vrcholem kolem poledne. Neděle má podobný průběh jako sobota s vrcholem mezi jednou až pátou odpoledne.

Znamená to, že pokud chcete po českých silnicích s řadou zúžení a omezení projet relativně v pohodě, ideální je vzít si půl dne volno a cestovat v pátek zhruba do 14:30. Prostě vyzvednout ratolesti rovnou před školou a vysvědčení oslavit už za hranicemi. Další variantou je v sobotu si pořádně přivstat a vyrazit kolem páté-šesté ráno. Nebo se naopak v klidu vyspat a vyjet večer po 19. hodině. Případně nechat odjezd až na nedělní ráno.

Data získal T-Mobile z detailního měření pohybu Čechů do zahraničí během loňského prvního prázdninového víkendu. „Analýza mobility na základě anonymizovaných dat z mobilní sítě může dát lidem spoustu praktických informací,“ vysvětluje Lukáš Kovárník, manažer rozvoje ICT řešení společnosti T-Mobile a dodává: „Česká města údaje často používají pro analýzu pohybu na svém území – nedávným příkladem jsou komplexní data, která na adrese operator.brno.ml/ dalo ve spolupráci se společností T-Mobile lidem k dispozici město Brno.“

Společnost T-Mobile Czech Republic, člen mezinárodní telekomunikační skupiny Deutsche Telekom, je s 6,2 milionu mobilních zákazníků jedničkou na českém trhu. T-Mobile je integrovaným operátorem a kromě telekomunikačních služeb nabízí i komplexní ICT řešení či partnerská řešení nejen pro firmy, ale i instituce a individuální zákazníky. Svým klientům poskytuje nadstandardní služby ve vysokorychlostní síti a špičkové inovace v oblasti technologií. To prokázalo i poslední srovnávací měření kvality sítí P3 communications, v němž T-Mobile zvítězil a získal ocenění Best-in-Test.

T-Mobile Czech Republic, zakládající člen národní sítě UN Global Compact v České republice, klade důraz na odpovědný přístup k okolí a ke společnosti. Drží se férových pravidel podnikání, pomáhá na svět prospěšným aplikacím a službám, podporuje neziskové organizace, drobné podnikatele i jednotlivce a pomáhá při mimořádných událostech. Zaměstnanci společnosti působí jako dobrovolníci na řadě míst celé republiky.

Více informací o společnosti najdete na www.t-mobile.cz, www.t-press.cz (portál pro novináře), www.t-mobile.cz/pomahame (informace o společenské odpovědnosti) a www.rozjezdy.cz (T-Mobile Rozjezdy – program podpory drobných podnikatelů.

Kontakty na tiskové oddělení: press@t-press.cz, tel.: 603 601 031.