BÝT SPOLU: T-MOBILE PODPOŘÍ 15 PROJEKTŮ V BOJI PROTI OSAMĚLOSTI

• T-Mobile reaguje na situaci spojenou s koronavirovou krizí
  • Grantová výzva T-Mobile Pomáháme na téma Být spolu letos rozdělila 1,7 milionu korun na boj s osamělostí
  • Prostředky mj. míří na portál pomáhající vdovám, k doktorandovi Univerzity Karlovy zkoumajícímu možnosti virtuální reality v sociální péči, na projekt přibližující češtinu dětem žijícím v zahraničí nebo na pořízení techniky pro nemocné, postižené nebo seniory

Praha, 14. září 2020 – Patnáct projektů z různých regionů České republiky bude podpořeno v letošním ročníku grantové výzvy T-Mobile Pomáháme na téma Být spolu. Problém samoty a sociální izolace zásadně zviditelnila koronavirová krize. T-Mobile finančně pomůže projektům zaměřeným právě na boj a prevenci osamělosti částkou 1 669 312 korun. O příspěvek až 200 000 korun mohly žádat nejen neziskové a příspěvkové organizace, ale i lokální komunity a neformální skupiny.

Pro oblast boje s osamělostí vyhlásil T-Mobile grantovou výzvu poprvé. „Vlivem šíření koronaviru a následných opatření se dostala do izolace obrovská skupina našich spoluobčanů. Jsou to právě telekomunikační služby a technologie, které lidem stále více umožňují slyšet se a vidět se na dálku a izolaci tak překonat. I v grantech jsme se proto rozhodli se na toto téma zaměřit. Vítězné projekty jsme vybrali z více než 120 přihlášených,“ uvedl Petr Jonák, ředitel pro korporátní záležitosti T-Mobile.

„Pro mnohé občany je samota dennodenní realitou, která působí negativně nejen na lidskou psychiku, ale i na fyzické zdraví. Jde o seniory a osoby s různými onemocněními, děti v dětských domovech, handicapované, sociálně znevýhodněné nebo některé komunity, které covid ohrožuje více než ostatní,“ dodává Eva Karasová, manažerka pro společenskou odpovědnost T-Mobile.

Letošní grantisté svými projekty usnadní prostřednictvím moderních technologií komunikaci lidem v izolaci, posílí komunitní vazby a propojí seniory, nemocné či sociálně slabé s jejich blízkými nebo budou o tématu osamělosti informovat a komunikovat. Na realizaci mají úspěšní žadatelé jeden rok.

Přehled projektů podpořených grantovou výzvou T-Mobile Pomáháme 2020

Žadatel

Projekt

Částka v Kč

Alsa

Zařízení oční navigace TOBII pro pacienty s ALS

199 600

Dobrodějky

Celý rok spolu a o Vánocích také

115 000

Domov Korýtko

Multimediální stánek pro seniory

44 758

Generace i60

Portál vdovyvdovam.cz

159 700

Hospic sv. Jana N. Neumanna

Pohlazení na dálku

52 000

Marek Háša

Hravě spolu

169 000

Moje česká škola

100 000

Nadační fond Léčivka

Návštěvy na dálku

180 000

Naděje

Digitalizace - řešení osamělosti osob s handicapem

26 271

Oblastní charita Kutná Hora

S babi na drátě

134 024

Pečovatelská služba Homediss

Chceme být ve spojení

114 450

Psychocentrum Domeček Hodonín

Prevence sociální izolace duš. nemocných a soc.   vyloučených

94 680

Ramona senior

Zlepšení PC dovedností seniorů a zdravotně   postižených

67 500

Spolu proti samotě

Spolu telefonujeme

200 000

Vital life

Tablet pro seniory

12 329

Od roku 2005 T-Mobile prostřednictvím grantových výzev rozdělil částku 61,9 milionu korun mezi 861 neziskových projektů.