ČEŠI VYMĚNILI VZDÁLENĚJŠÍ DESTINACE ZA POBYTY V SOUSEDNÍCH STÁTECH, JADRAN SI ALE VZÍT NENECHALI

• Za první dva červencové týdny o 13 % SIM karet v zahraničí méně než vloni
  • Tunisko, Egypt, Srbsko – propad téměř o 100 %
  • Naopak více turistů zamířilo na Slovensko a do Polska

Praha, 23. července 2020 – Omezení pohybu a riziko nákazy zahýbalo s dovolenkovými preferencemi obyvatel Česka. Češi si nenechali vzít svůj Jadran a do Chorvatska se proti loňsku vydalo jen o třetinu méně turistů. V případě Itálie, Řecka či Španělska je ale propad už tříčtvrtinový. A téměř k nule spadly exotické destinace jako Turecko, Tunisko nebo Egypt. Nahradili je zřejmě naši sousedé: vzrostl počet českých zákazníků na Slovensku a v Polsku.

„V prvních dvou prázdninových týdnech jsme registrovali o 13% SIM karet v zahraničí méně než ve stejném období loňského roku. Výraznější změny jsou patrné v samotné struktuře letních destinací,“ říká Adéla Ráčková, manažerka oddělení Big data a pokročilá analytika. Seznam nejčastějších pěti destinací podle počtu SIM zůstal proti loňsku stejný, jen se změnilo jejich pořadí.

Počet lidí mířících do Německa se v podstatě nezměnil, a tato země si udržela první příčku. Na druhé místo se letos prodralo právě Slovensko, které přilákalo o 7 % více Čechů, polepšilo si také Polsko, kde se návštěvnost z naší země zvedla o 51 %. U Rakouska pokles o 12 % znamenal sestup na čtvrtou příčku. Pro Chorvatsko třetinový pokles přinesl jistotu, že i letos žebříček TOP 5 uzavře odspodu.

Zatímco k našim sousedům se tedy v prvních červencových dnech vydal srovnatelný či dokonce vyšší počet cestujících, a ani na Jadran Češi nezanevřeli, další oblíbené přímořské destinace se musely vypořádat s výrazným odlivem našich turistů. Do Řecka a Španělska jich zamířilo o 78 % méně, do Itálie pak o 75 %. Ještě výraznější propad zaznamenalo Portugalsko (85 %) a Turecko (95 %), Tunisko a Egypt spadly téměř o 100 %.

TOP 5 zemí podle počtu SIM T-Mobile v prvních dvou červencových týdnech:

20192020
1 Německo Německo
2 Rakousko Slovensko
3 Slovensko Polsko
4 Polsko Rakousko
5 Chorvatsko Chorvatsko

Společnost T-Mobile Czech Republic, člen mezinárodní telekomunikační skupiny Deutsche Telekom, je s více než 6,2 miliony zákazníků jedničkou na českém trhu. T-Mobile je integrovaným operátorem a kromě mobilních a pevných telekomunikačních služeb nabízí i komplexní ICT řešení. Svým klientům poskytuje nadstandardní služby ve vysokorychlostní síti, což prokazuje i srovnávací měření kvality sítí umlaut (dříve P3), v němž T-Mobile již potřetí získal ocenění Best-in-Test.

T-Mobile Czech Republic klade důraz na odpovědný přístup k okolí a ke společnosti. Drží se férových pravidel podnikání, pomáhá na svět prospěšným aplikacím a službám, podporuje neziskové organizace, drobné podnikatele i jednotlivce a pomáhá při mimořádných událostech. Zaměstnanci společnosti působí jako dobrovolníci na řadě míst celé republiky.

Více informací o společnosti najdete na www.t-mobile.cz, www.t-press.cz (portál pro novináře), www.t-mobile.cz/pomahame (informace o společenské odpovědnosti) a www.rozjezdy.cz (T-Mobile Rozjezdy – program podpory drobných podnikatelů).