Chystáte se na výlet? T-Mobile upozorňuje na atraktivní vysílače

Borovice, posed, veřejná lampa nebo komín? T-Mobile v rámci 20letého výročí zapátral v historii výstavby vysílačů a vytipoval ty nejzajímavější, které mohou zákazníci vidět či navštívit při svých letních výletech.

„Za 20letou historii společnosti jsme si museli při výstavbě vysílačů poradit s mnoha překážkami. Atypické lokality a prostory často vyžadovaly, abychom zachovali ráz okolní krajiny či harmonický obraz místní kulturní výstavby,“ vysvětluje historické pronikání výstavby do okolní zástavby Petr Dolejš, senior manažer řízení platforem sítí a služeb T-Mobile Czech Republic, který ve společnosti pracuje plných 20 let a od počátku se věnuje výstavbě sítě.

Jedním z nejzajímavějších vysílačů je strom. BTS v podobě borovice je k vidění v osadě Hřebenka u obce Malé Kyšice, kousek od Unhoště. Vysílač naprosto realisticky zapadá do okolního lesa, poznat ho lze pouze díky malému plotu a dřevěného domečku (technické místnosti) https://goo.gl/maps/BEKWhyGRy7K2.

Další ze zajímavých stanic je falešný posed (kazatelna) v obci Bystré u Janovic, nedaleko Frýdku-Místku. Leží přesně zde. Z dálky se turista může oprávněně domnívat, že jde o skutečnou kazatelnu, kam pravidelně chodí myslivci, ale na tuto stavbu chodí pouze technici.

Atraktivní je také falešný komín na hotelu Concertino, který je na střeše budovy v řadě měšťanských domů v centru Jindřichova Hradce.

Celá řada dalších atypických BTS je k vidění přímo v Praze. Jednou z nich je například lampa – stožár veřejného osvětlení Na Vypichu https://goo.gl/maps/QSDFEFAACbk, speciální omni antény jsou na několika objektech umístěny pod atikou střechy, např. na Praze 1, U Starého hřbitova zde, jiná je na rohu ulice Karlova a Husova, Praha 1 zde, další jsou umístěny v posledním patře vodárenské věže (v oknech mezi hodinami) v Korunní 66https://goo.gl/maps/mKUqNz1Ubdu. Atypický vysílač je umístěn také na kostele sv. Mikuláše na Malostranském náměstí – anténa je u vchodu na levý balkon, mezi sochami zde.

Další zajímavé vysílače jsou malé omni anténky, tzv. microcelly, mnohdy umístěné v historických centrech měst v černém kovaném držáčku na pouliční lampy. K vidění jsou např. v centru Hradce Králové.

T-Mobile je největší operátor v ČR, který poskytuje mobilní služby již 6,3 milionu zákazníků. Neustále inovuje a rozšiřuje mobilní infrastrukturu, provozuje již více než 1 042 5G vysílačů a svou sítí páté generace pokrývá 21 % obyvatel ČR. Jako digitální leader T-Mobile zásadně přispívá digitalizaci Česka také budováním a rozvojem optické infrastruktury s cílem naplnit svou dlouhodobou vizi o Propojené zemi.

Na průmyslovém využití 5G sítí T-Mobile spolupracuje s předními českými technickými univerzitami, na nichž buduje privátní kampusové sítě. Společné projekty v podobě inovačních hubů a testbedů pak cíleně podporují digitalizaci firem, startupy a rozvoj inovačního prostředí v ČR.

Jednou z priorit společnosti je ohleduplné a udržitelné podnikání. Kromě naplňování konkrétních cílů v rámci iniciativy Green Deal se T-Mobile dlouhodobě zaměřuje i na zmírnění digitální propasti a mentální wellbeing a podporu společensky zodpovědných aktivit. Vůči společnosti jako celku pak přijal auditovatelný závazek, že do konce roku 2024 budou mít jeho CSR aktivity přímý dopad na 555 200 jedinců. Společnost cíleně podporuje neziskové organizace i jednotlivce, pomáhá při mimořádných událostech a její zaměstnanci se pravidelně zapojují do řady dobrovolnických aktivit po celé ČR.
T-Mobile je členem národní sítě UN Global Compact a její služby byly již potřetí hodnoceny jako nejlepší v Best-in-test UMLAUT (dříve P3).