ČZU hackathon zná vítěze – chytré osvětlení a inteligentní MHD má potenciál zlepšit život nejen v univerzitním kampusu, ale i v obcích

V posledním listopadovém týdnu proběhl na půdě České zemědělské univerzity v Praze 5. ročník univerzitního hackathonu. Letošním tématem byl rozvoj inovativních řešení za využití IoT a 5G technologie, kterou v areálu kampusu implementovala společnost T-Mobile. Vítězným projektem hackathonu se stalo chytré osvětlení, které šetří energii, reaguje na pohyb a je propojené s kampusovou sítí. Speciální cenu pak získala aplikace sledující vytíženost MHD na trase Praha Dejvická – ČZU. Oba oceněné projekty přitom mají potenciál využití a zlepšení života nejen v rámci univerzitních kampusů, ale všech oblastí s privátní 5G sítí, tedy případně i městských částí a samospráv.

Univerzitní kampus na ČZU prochází postupnou digitalizací a modernizací, na které se podílí společnost T-Mobile budováním privátní 5G Stand Alone (SA) sítě. Pátý ročník hackathonu se proto zaměřil právě na potenciál tohoto nejmodernějšího internetového připojení a možností, kterými může usnadnit život nejen v univerzitním kampusu.

Vítězem hackathonu se stali Vojtěch Šebesta a Petr Zdvořáček z týmu UNI Beer Group, kteří představili systém chytrých lamp využívajících 5G technologii k propojení s univerzitní sítí osvětlení. Chytré osvětlení se přizpůsobuje pohybu v areálu, a tím výrazně šetří energii. Lampy zároveň zobrazují počet volných parkovacích míst, jsou propojené s bezpečnostní službou, umí rozpoznat nehodu a nabízejí i dobíjení pro elektromobily. Vítězný tým získal kromě hlavní ceny odborné poroty také cenu veřejnosti a cenu od společnosti T-Mobile. Speciální ocenění za nejsympatičtější projekt a balíček 5G dat pak obdržel tým Kid Crowd Terezy Čížkové, Petra Šimka a Lukáše Kováře, který vyvinul aplikaci sledující vytíženost městské dopravy na trase od stanice metra A – Dejvická na půdu univerzitního kampusu. T-Mobile ocenil nejen kreativní komiksové zpracování nápadu, ale i potenciál řešení, které mohou využít také samosprávy například v rámci plánování frekvence jízd MHD.

V hackathonu soutěžilo sedmnáct 2-3členných studentských týmů ze všech univerzitních fakult. Všechny nápady se soustředily na rozvoj a budování chytrých řešení nejen v rámci univerzitního kampusu, ale měly být potenciálně přenositelné do vesnic či měst. Společným jmenovatelem projektů pak bylo právě využití možností nejmodernější privátní 5G SA sítě od T-Mobile.

„Univerzitní kampusy jsou ideálním prostředím, kde můžeme realizovat inovativní projekty a ověřovat koncepty nových řešení s využitím naší nejmodernější a nejrychlejší 5G sítě. Hackathon přinesl řadu skvělých nápadů a věřím, že mnohé z nich bude možné dále rozvíjet v rámci projektu ČZU Smart Digital Campus a naší 5G sítě, jejíž potenciál je obrovský,“ doplňuje Jindřich Hemer, Customer Solution Design Expert ze společnosti T-Mobile.

Téma 5G sítí, které vládlo letošnímu ročníku hackathonu, představovalo pro studenty výzvu v podobě zcela nové technologie. Pohled studentů-soutěžících tak přinesl nové nápady, které zapadají do procesu modernizace a digitalizace České zemědělské univerzity.

Při slavnostním vyhlášení vítězů rektor ČZU profesor Petr Sklenička ocenil, že se účastníkům podařilo v krátkém čase připravit tak skvělé nápady, a dodal: „Ta soutěž mě skutečně inspirovala, protože pokud jde o Smart Digital Campus, je tu jedna překážka. Existují dva světy, které se dost špatně domlouvají – na jedné straně svět techniků, kteří novým technologiím rozumějí, a pak jsou tu pedagogové, vědci, kteří nevědí, co od nich mohou očekávat. I proto mě nadchla forma soutěže hackathonu a rád bych ji pootočil směrem k zaměstnancům a zapojil je. Myslím, že by to mohlo přinést nápady a neotřelá řešení.“

Kvestor ČZU a jeden z duchovních otců myšlenky digitalizace kampusu Jakub Kleindienst věří, že výsledky hackathonu mohou zlepšit nejen život v kampusu, ale pomohou i široké veřejnosti v praxi. „S myšlenkou digitalizace kampusu jsme přišli zhruba před rokem a jsem rád, že i díky Hackathonu 2021 a jeho partnerům se tento proces uvádí v život. Velice mě těší, že se tu sešlo sedmnáct týmů v souboji o nápady, jimiž mohou přispět k úspěchu projektu chytrého digitálního kampusu.“

Děkan Provozně ekonomické fakulty Martin Pelikán ocenil hojnou účast a připojil svůj náhled na aktivity tipu hackathonu: „Je to výborná platforma pro hledání vhodného uplatnění pro nové technologie. Protože technologie jsou samy o sobě jen nástroje a pokud nejsou správně využívány a pochopeny tak, aby nám efektivně sloužily, nemohou být úspěšné. Studentům přeji, ať se jejich nápady společně s T-Mobilem a dalšími partnery podaří realizovat.“

Partnery letošního hackathonu byly společnosti T-Mobile, Backbone, Jump-Tech, Ministerstvo průmyslu a obchodu a 5G Aliance, které doplnily hackathon odbornými přednáškami na témata související s digitalizací a využitím technologie 5G a IoT v praxi a nabídly i odborné konzultace všem soutěžním týmům.

T-Mobile spolupracuje s univerzitním prostředím

T-Mobile se jako leader v oblasti digitalizace dlouhodobě zaměřuje na spolupráci s univerzitním prostředím. S předními českými univerzitami buduje privátní kampusové sítě využívající nejmodernější technologie 5G. Společné projekty v podobě inovačních hubů a testbedů pak cíleně podporují digitalizaci firem, startupy a rozvoj inovačního prostředí.

T-Mobile je největší operátor v ČR, který poskytuje mobilní služby již 6,3 milionu zákazníků. Neustále inovuje a rozšiřuje mobilní infrastrukturu, provozuje již více než 1 042 5G vysílačů a svou sítí páté generace pokrývá 21 % obyvatel ČR. Jako digitální leader T-Mobile zásadně přispívá digitalizaci Česka také budováním a rozvojem optické infrastruktury s cílem naplnit svou dlouhodobou vizi o Propojené zemi.

Na průmyslovém využití 5G sítí T-Mobile spolupracuje s předními českými technickými univerzitami, na nichž buduje privátní kampusové sítě. Společné projekty v podobě inovačních hubů a testbedů pak cíleně podporují digitalizaci firem, startupy a rozvoj inovačního prostředí v ČR.

Jednou z priorit společnosti je ohleduplné a udržitelné podnikání. Kromě naplňování konkrétních cílů v rámci iniciativy Green Deal se T-Mobile dlouhodobě zaměřuje i na zmírnění digitální propasti a mentální wellbeing a podporu společensky zodpovědných aktivit. Vůči společnosti jako celku pak přijal auditovatelný závazek, že do konce roku 2024 budou mít jeho CSR aktivity přímý dopad na 555 200 jedinců. Společnost cíleně podporuje neziskové organizace i jednotlivce, pomáhá při mimořádných událostech a její zaměstnanci se pravidelně zapojují do řady dobrovolnických aktivit po celé ČR.
T-Mobile je členem národní sítě UN Global Compact a její služby byly již potřetí hodnoceny jako nejlepší v Best-in-test UMLAUT (dříve P3).