Deutsche Telekom a Inmarsat společně vytvoří European Aviation Network

První kombinovaná LTE a satelitní síť na světě pro letecké pasažéry v Evropě
Zákaznická zkušenost téměř jako u vysokorychlostního připojení domácností
T-Mobile CZ zajistí pokrytí vzdušného prostoru České republiky

Společnosti Deutsche Telekom a Inmarsat oznámily strategické partnerství na vybudování European Aviation Network (EAN). Cestující v Evropě tak získají možnost vysokorychlostního připojení k internetu během letů. Na projektu se budou podílet i dceřiné společnosti Deutsche Telekom včetně T-Mobile Czech Republic, který zajistí pokrytí vzdušného prostoru České republiky.

EAN kombinuje připojení ze satelitu firmy Inmarsat, vedoucího poskytovatele služeb mobilní satelitní komunikace, s pozemní LTE sítí skupiny Deutsche Telekom. Tato první kombinovaná satelitní/LTE síť na světě byla vytvořena s ohledem na rostoucí nároky pasažérů na nejrušnějších trasách v Evropě. Nabízí dlouhodobé řešení internetového připojení na palubě, které je svou dostatečnou kapacitou, rychlostí a pokrytím srovnatelné s domácím vysokorychlostním připojením.

Pozemní LTE síť skupiny Deutsche Telekom se bude skládat z přibližně 300 vysílačů – několik desítek z nich zajistí pokrytí vzdušného prostoru České republiky, které bude mít na starost T-Mobile Czech Republic. Půjde o LTE vysílače s dosahem více než 80 km (na rozdíl od těch konvenčních s dosahem do 10 km), jež dokážou přenášet data do provozní výšky osobních letů, přičemž se flexibilně přizpůsobí jejich rychlosti.

Satelit je navržen tak, aby nabízel inovativní mobilní satelitní služby (MSS) aeroliniím, které létají na vytížených evropských trasách. Inmarsat má ve všech 28 členských státech EU přiděleno spektrum 30 MHz (2 x 15 MHz) v pásmu S.

Ke kombinaci pozemní sítě se satelitním připojením bude docházet nad letovou hladinou 3 000 metrů. Přepínání mezi oběma typy připojení se bude dít automaticky prostřednictvím systémů v kabině letadla, aniž by docházelo k jakémukoli rušení se systémy na palubě.

První evropskou leteckou společností, jež inovativní služby připojení v praxi využije, bude Lufthansa. V létě 2016 spustí na palubách svých evropských letů nejnovější satelitní službu vysokorychlostního připojení založenou na technologii Inmarsat. Na základě tohoto strategického partnerství se Lufthansa zavázala ke zkušebnímu provozu European Aviation Network od roku 2017.

KONTAKTY PRO NOVINÁŘE

Deutsche Telekom AG
Corporate Communications

Tel.: +49 (0) 228 181 - 4949
E-mail: media@telekom.de

Další informace naleznete také zde: www.telekom.com/media, www.telekom.com/photos, http://twitter.com/telekom_group

Společnost T-Mobile Czech Republic, člen mezinárodní telekomunikační skupiny Deutsche Telekom, je s více než 6,2 miliony zákazníků jedničkou na českém trhu. T-Mobile je integrovaným operátorem a kromě mobilních a pevných telekomunikačních služeb nabízí i komplexní ICT řešení. Svým klientům poskytuje nadstandardní služby ve vysokorychlostní síti, což prokazuje i srovnávací měření kvality sítí umlaut (dříve P3), v němž T-Mobile již potřetí získal ocenění Best-in-Test.

T-Mobile Czech Republic klade důraz na odpovědný přístup k okolí a ke společnosti. Drží se férových pravidel podnikání, pomáhá na svět prospěšným aplikacím a službám, podporuje neziskové organizace, drobné podnikatele i jednotlivce a pomáhá při mimořádných událostech. Zaměstnanci společnosti působí jako dobrovolníci na řadě míst celé republiky.

Více informací o společnosti najdete na www.t-mobile.cz, www.t-press.cz (portál pro novináře), www.t-mobile.cz/pomahame (informace o společenské odpovědnosti) a www.rozjezdy.cz (T-Mobile Rozjezdy – program podpory drobných podnikatelů).