Dezinformace, role veřejnoprávních médií a sociální sítě. Témata mediální gramotnosti otevře projekt Klíče k médiím společně s T-Mobile

Jakou roli mají ve společnosti média, co je prací novinářů a jak rozeznat fake news? Nejen těmto tématům se bude věnovat nový mediální projekt Klíče k médiím. Jeho cílem bude dlouhodobě zvyšovat mediální gramotnost studentů základních a středních škol a pomoci jejich učitelům s obsahem pro výuku. Generálním partnerem projektu se stala společnost T-Mobile.

Klíče k médiím startují 20. června a začínají nabízet první obsah pro učitele i širokou veřejnost. Tím hlavním jsou videa a podcasty, které budou jak na webu, tak na YouTube a sociálních sítích. Do konce roku vznikne ještě 50 dalších studijních podkladů, ať už videí či podcastů, a proběhnou veřejné debaty a soutěže. První taková právě běží a studenti si díky ní mohou vyzkoušet novinářskou práci.

V rozhovorech se objeví známé osobnosti z českého mediálního prostředí, například novinář Václav Moravec, ideamaker agentury katz83 Jonáš Čumrik nebo autoři podcastu Přepište dějiny Martin Groman a Michal Stehlík. Postupně se budou na web přidávat i první „klíče“, tedy krátká videa na témata: Co je to bublina a jak z ní ven? Jak funguje náš mozek, když přijímá informace? a Co znamená, když jsem to četl na internetu?

Autorem projektu Klíče k médiím je spolu s T-Mobile novinář a mediální manažer Vladimír Piskáček. Obsah vzniká v unikátním vzdělávacím prostoru operátora, Magenta Experience Centru na pražských Arkádách. „V médiích působím celý profesní život. Jako novinář vím, že média naše životy ovlivňují více, než si myslíme, a rozvíjejí se rychleji, než stačíme sledovat. Proto jsme se rozhodli nabídnout všem, kteří mají zájem média pochopit, obsah, který jim s tím může pomoci. Pro nás není termín mediální gramotnost a její zvýšení v české společnosti prázdnou frází, ale naopak cílem. Protože víme, jak důležité to pro budoucnost je,“ říká ke vzniku autor projektu Vladimír Piskáček.

Do projektu se může zapojit každá základní a střední škola i jednotliví učitelé. Část videí bude svou délkou a skladbou koncipovaná tak, aby je učitelé mohli bez překážek zařadit do výuky. K dispozici dostanou také metodické listy a další materiály pro výuku. V průběhu podzimu přibude pro učitele, kteří se mediální výchově věnují, také specializovaný program. Začnou se konat veřejné debaty o médiích, jejich fungování, vlivu a dopadu na společnost. Informace pomohou ale i rodičům a všem dalším, kteří se snaží kriticky uvažovat.

Obsahovým partnerem se stala Vyšší odborná škola publicistiky a Vzdělávací institut Středočeského kraje. Záštitu generálního partnera převzal T-Mobile. „Pro mladé lidi jsou digitální technologie neodmyslitelnou součástí života. Záleží nám ale na tom, aby je využívali správně a aby se dokázali vyznat ve velkém množství informací, které je obklopují. Téma dezinformací se dlouho opomíjelo a důsledky toho vidíme i v české společnosti. Mediální gramotnost a boj proti fake news patří mezi naše dlouhodobé cíle, a proto jsme se rozhodli podpořit projekt Klíče k médiím, který chce dlouhodobě pomáhat školám a studentům zorientovat se v mediálním světě,“ vysvětluje motivaci pro zapojení do projektu Martin Orgoník, ředitel vnějších vztahů a udržitelnosti v T-Mobile.

T-Mobile už dříve spolupracoval s Piskáčkem, názorovým portálem Info.cz a Vyšší odbornou školou publicistiky na žurnalistické soutěži na téma covid. Zúčastnit se jí mohli studenti středních škol a jejich úkolem bylo libovolně zpracovat téma „Co si myslíš, že změní covid“. Výstupy ukázaly, jak se na téměř rok trvající pandemii dívají studenti středních škol.