Evropská komise rozhodla o ukončení řízení o sdílení mobilních sítí ve prospěch společností T-Mobile a CETIN

• Evropská komise zamítla stížnost společnosti Vodafone proti dohodě o sdílení sítí
  • Rozhodnutí EK zvyšuje předvídatelnost pravidel hospodářské soutěže pro operátory v celé Evropě
  • Českým zákazníkům přinesou prospěch dobrovolné závazky, které navrhly společnosti T‑Mobile Czech Republic, CETIN a O2

Společnost T-Mobile vítá dnešní rozhodnutí Evropské komise, které ukončilo šest let trvající správní řízení o sdílení sítí se společnostmi T-Mobile, CETIN a O2. Evropská komise zamítla stížnost na porušování pravidel hospodářské soutěže a zároveň akceptovala plán dobrovolných závazků obou společností, který zajistí další investice a inovace do sítě ve prospěch českých zákazníků. Jde o inspirativní příklad rozhodnutí, které může mít zásadní vliv na způsob výstavby mobilních sítí v Evropě.

T-Mobile rozhodnutí Komise vítá: „Těší nás, že Evropská komise ukončila toto nesmírně dlouhé řízení. Konečně se můžeme plně soustředit na další rozvoj 5G sítí a v rámci naší vize Propojená země dál pracovat na budování tak potřebné digitální infrastruktury České republiky,” říká generální ředitel společnosti T-Mobile Czech Republic, Jose Perdomo Lorenzo.

Na základě stížnosti prověřovala Komise soulad sdílení sítí s pravidly hospodářské soutěže. Řízení trvající téměř 6 let obsahovalo velké množství důkazů a hluboké analýzy problematiky sdílení sítě. Na jejich základě se Komise neřídila původními návrhy stěžovatele a rozhodla, že k odstranění veškerých obav postačí přijetí dobrovolných závazků ze strany sdílejících společností.

„V rámci řízení jsme se dostali do hlubokého technického detailu. Komisi jsme ujistili o tom, že i při sdílení aktivních zařízení umíme zajistit to, aby dotčení operátoři měli svobodu i motivaci stále inovovat a modernizovat své sítě nezávisle na sobě. Toto rozhodnutí Komise zvýší předvídatelnost pravidel hospodářské soutěže pro operátory v celé Evropě,“ říká Martin Orgoník, ředitel pro vnější vztahy a udržitelnost společnosti T-Mobile, který vedl obhajobu společnosti před Evropskou komisí.

Dohoda o sdílení sítí společností CETIN a T-Mobile zahrnuje spolupráci a společnou výstavbu pasivní a aktivní infrastruktury mobilních sítí. Rozhodnutí Komise má pozitivní vliv na celkovou efektivitu investic do sektoru telekomunikací v ČR a závazky přijaté v rámci řízení umožní rychlejší rozvoj infrastruktury. Nejpozději do 3,5 let tak dojde k modernizaci veškerých kapacitních vrstev mobilních sítí. Spolupráce obou společností má rovněž pozitivní dopad na snižování emisí CO2.

Rozhodnutí je účinné okamžitě, společnostem T-Mobile a CETIN v rámci tohoto řízení již nehrozí žádné pokuty či jakékoliv další povinnosti.

T-Mobile je největší operátor v ČR, který poskytuje mobilní služby již 6,3 milionu zákazníků. Neustále inovuje a rozšiřuje mobilní infrastrukturu, provozuje již více než 1 042 5G vysílačů a svou sítí páté generace pokrývá 21 % obyvatel ČR. Jako digitální leader T-Mobile zásadně přispívá digitalizaci Česka také budováním a rozvojem optické infrastruktury s cílem naplnit svou dlouhodobou vizi o Propojené zemi.

Na průmyslovém využití 5G sítí T-Mobile spolupracuje s předními českými technickými univerzitami, na nichž buduje privátní kampusové sítě. Společné projekty v podobě inovačních hubů a testbedů pak cíleně podporují digitalizaci firem, startupy a rozvoj inovačního prostředí v ČR.

Jednou z priorit společnosti je ohleduplné a udržitelné podnikání. Kromě naplňování konkrétních cílů v rámci iniciativy Green Deal se T-Mobile dlouhodobě zaměřuje i na zmírnění digitální propasti a mentální wellbeing a podporu společensky zodpovědných aktivit. Vůči společnosti jako celku pak přijal auditovatelný závazek, že do konce roku 2024 budou mít jeho CSR aktivity přímý dopad na 555 200 jedinců. Společnost cíleně podporuje neziskové organizace i jednotlivce, pomáhá při mimořádných událostech a její zaměstnanci se pravidelně zapojují do řady dobrovolnických aktivit po celé ČR.
T-Mobile je členem národní sítě UN Global Compact a její služby byly již potřetí hodnoceny jako nejlepší v Best-in-test UMLAUT (dříve P3).