Maximální rychlost v LTE síti T-Mobile byla zvýšena na 375 Mbit/s

Operátor má nyní nejvyšší teoretickou maximální rychlost v mobilní síti
Rychlost pro stahování až 375 Mbit/s, pro odesílání až 50 Mbit/s
Datový provoz v síti LTE roste, už překonal 3G

T-Mobile zvýšil teoretickou maximální rychlost své sítě LTE, která je tak momentálně nejvyšší v České republice. Pomocí technologie LTE Advanced se spojením tří pásem (funkce Carrier Aggregation) lze nyní ve dvou lokalitách dosáhnout rychlostí až 375 Mbit/s pro stahování a 50 Mbit/s pro odesílání.

„Rozšiřování pokrytí sítí LTE včetně vylepšování jejích parametrů je naší klíčovou prioritou a díky spojení tří pásem jsme se posunuli zase o krůček dál,“ říká Vladimír Klein, technologický ředitel T-Mobile, a dodává: „Velmi mě těší, že datový provoz v našem LTE prudce stoupá – koncem listopadu již dokonce překonal provoz v síti 3G.“

Operátor spojil pásma 2100 MHz (o šířce 20 MHz), 1800 MHz (o šířce 20 MHz) a 800 MHz (o šířce 10 MHz) ve dvou lokalitách – v Praze ve svém sídle na Roztylech a v obci Jíloviště, okres Praha-západ. Technologii LTE Advanced (LTE-A) se spojením tří pásem zatím podporuje telefon Samsung Galaxy S6 edge+, jehož majitelé si tuto novinku budou moci vyzkoušet v brzké době po plánované aktualizaci firmwaru. V dohledné době se v nabídce operátora objeví i další modely chytrých telefonů, které budou spojení tří pásem podporovat.

T-Mobile spustil technologii LTE-A jako první operátor v České republice – spojením dvou pásem na konci června 2014 v Mladé Boleslavi navýšil rychlosti až na 225/50 Mbit/s.

Grafiku „Vývoj maximální rychlosti v LTE síti T-Mobile“ najdete zde.

T-Mobile je největší operátor v ČR, který poskytuje mobilní služby již 6,3 milionu zákazníků. Neustále inovuje a rozšiřuje mobilní infrastrukturu, provozuje již více než 1 042 5G vysílačů a svou sítí páté generace pokrývá 21 % obyvatel ČR. Jako digitální leader T-Mobile zásadně přispívá digitalizaci Česka také budováním a rozvojem optické infrastruktury s cílem naplnit svou dlouhodobou vizi o Propojené zemi.

Na průmyslovém využití 5G sítí T-Mobile spolupracuje s předními českými technickými univerzitami, na nichž buduje privátní kampusové sítě. Společné projekty v podobě inovačních hubů a testbedů pak cíleně podporují digitalizaci firem, startupy a rozvoj inovačního prostředí v ČR.

Jednou z priorit společnosti je ohleduplné a udržitelné podnikání. Kromě naplňování konkrétních cílů v rámci iniciativy Green Deal se T-Mobile dlouhodobě zaměřuje i na zmírnění digitální propasti a mentální wellbeing a podporu společensky zodpovědných aktivit. Vůči společnosti jako celku pak přijal auditovatelný závazek, že do konce roku 2024 budou mít jeho CSR aktivity přímý dopad na 555 200 jedinců. Společnost cíleně podporuje neziskové organizace i jednotlivce, pomáhá při mimořádných událostech a její zaměstnanci se pravidelně zapojují do řady dobrovolnických aktivit po celé ČR.
T-Mobile je členem národní sítě UN Global Compact a její služby byly již potřetí hodnoceny jako nejlepší v Best-in-test UMLAUT (dříve P3).