Silvestr 2015 v síti T-Mobile

Počet hovorů poklesl o 5,2 %
Počet SMS mírně vzrostl na 17,2 milionu
Objem přenesených dat se zvýšil o 137 %, jen v LTE o 1269 %

Praha, 1. ledna 2016 – Silvestrovský provoz v síti T-Mobile potvrdil trend přesunu od „klasických“ hovorů a textových zpráv do oblasti dat. Celkový provoz v síti operátora se v porovnání se stejným datem loňského roku snížil o 4 %. Počet uskutečněných hovorů klesl o 5,2 % na přibližně 24,1 milionu. Krátkých textových zpráv prošlo sítí téměř 17,2 milionu, což je o 2,2 % více než vloni. K jen nepatrně vyššímu nárůstu (o 2,8 %) došlo u multimediálních zpráv, jichž MMS centrum přijalo 285 tisíc. Nejvíce stoupl celkový datový provoz – přenesených 70,4 TB představuje oproti loňskému roku nárůst o 137 %. Hlavní podíl na tom měla síť LTE, v níž se datový provoz zvýšil o 1269 %.

Největší pokles oproti Silvestru 2014 nastal u hovorů, jejichž celkový počet klesl o 5,2 % na 24,1 milionu. Stejný pokles se vztahuje k počtu hovorů uskutečněných zákazníky T-Mobile (12,7 milionu). Nejrušněji v éteru bylo jako obvykle první hodinu po půlnoci, kdy systémy zaznamenaly necelých 2,9 milionu hovorů.

Celkový počet SMS mírně vzrostl o 2,2 % na zhruba 17,2 milionu. Nejrušnější hodinou byl jako již tradičně časový úsek 23:45–00:45, kdy SMS centrum odbavilo 2,1 milionu zpráv. Nejrušnější čtvrthodina (00:15–00:30) pak přinesla přes 659 tisíc SMS.

Mírně vzrostl rovněž celkový počet MMS – zákazníci jich odeslali 285 tisíc, tedy o 2,8 % více než vloni. Nejvytíženější hodina a čtvrthodina nastaly ve stejnou dobu jako u SMS, přičemž v prvním případě prošlo MMS centrem 33 tisíc multimediálních zpráv z mobilů, externích aplikací a internetu, v tom druhém 9,5 tisíce.

Celkový objem přenesených dat vzrostl o 137 % na 70,4 terabytů, přičemž většina prošla sítí LTE, a to 43,3 TB, což je o 1269 % více než o Silvestru 2014. Nejvíce se mobilní surfaři činili mezi 18:15–19:15.

V tisících20142015Meziroční změna v %
Hovory (příchozí i odchozí) 25 457 24 138 -5,2 %
Hovory uskutečněné zákazníky T-Mobile 13 366 12 675 -5,2 %
SMS (z mobilů a externích aplikací) 16 821 17 192 2,2 %
SMS z mobilů 13 814 13 904 0,7 %
MMS (z mobilů a externích aplikací) 277 285 2,8 %
MMS z mobilů 179 186 3,6 %
Datový provoz (GB) 29,8 70,4 137 %
2G 4,2 4 -5,9 %
3G 22,4 23,2 3,5 %
LTE 3,2 43,3 1269,4 %

Společnost T-Mobile Czech Republic, člen mezinárodní telekomunikační skupiny Deutsche Telekom, je s více než 6,2 miliony zákazníků jedničkou na českém trhu. T-Mobile je integrovaným operátorem a kromě mobilních a pevných telekomunikačních služeb nabízí i komplexní ICT řešení. Svým klientům poskytuje nadstandardní služby ve vysokorychlostní síti, což prokazuje i srovnávací měření kvality sítí umlaut (dříve P3), v němž T-Mobile již potřetí získal ocenění Best-in-Test.

T-Mobile Czech Republic klade důraz na odpovědný přístup k okolí a ke společnosti. Drží se férových pravidel podnikání, pomáhá na svět prospěšným aplikacím a službám, podporuje neziskové organizace, drobné podnikatele i jednotlivce a pomáhá při mimořádných událostech. Zaměstnanci společnosti působí jako dobrovolníci na řadě míst celé republiky.

Více informací o společnosti najdete na www.t-mobile.cz, www.t-press.cz (portál pro novináře), www.t-mobile.cz/pomahame (informace o společenské odpovědnosti) a www.rozjezdy.cz (T-Mobile Rozjezdy – program podpory drobných podnikatelů).