Silvestr v síti T-Mobile: 21 769 748 tisíc hovorů a 7 157 852 SMS, 5% nárůst datového provozu

• Meziroční 5% nárůst spotřebovaných dat
  • O 11 % méně odeslaných SMS a o 14 % méně odeslaných MMS z mobilů
  • O 1,55 % méně telefonních hovorů během silvestrovské noci

Během silvestrovských oslav konce roku uskutečnili zákazníci T-Mobile celkem 21 769 748 telefonních hovorů. Počet odeslaných SMS klesl o 11 %, nárůst však zaznamenal datový provoz, který se zvýšil o 5 % na 1,845 TB a potvrdil tak rostoucí oblibu mobilních datových služeb.

Silvestr s sebou pravidelně přináší výrazný nárůst telefonních hovorů. Letos však v první čtvrthodině nového roku zákazníci uskutečnili 1 243 282 hovorů, což je o 16.4 % hovorů méně než ve stejné době v roce předchozím. V první hodině nového roku to bylo o 4.2 % méně – tedy 2 562 769 hovorů.

Klasické SMS postupně nahrazují zprávy zasílané přes online aplikace, a konec roku tento trend potvrdil. Lidé letos z mobilů zaslali 7 157 852 textových zpráv, což je v meziročním srovnání o 11 % méně. V první čtvrthodině roku to bylo 274 556, což je o 20.5 % méně ve srovnání s rokem předchozím a v rámci první hodiny roku 2022 to bylo 810 402 SMS, což znamená pokles o 14 %. Propad zaznamenaly i multimediální zprávy, jichž bylo z mobilů odesláno 177 650, nejvíce pak v čase 23:45 - 00:45, přesto o 8.4 % méně.

Datový provoz během posledních hodin loňského roku byl nejsilnější byl mezi 21:00 - 22:00, přičemž oproti loňskému roku v tomto čase znamenal pokles o 1.4 %. Celkový objem přenesených dat meziročně vzrostl o 5 % na 1,845 TB a potvrdil trend rostoucí spotřeby mobilních dat. T-Mobile během silvestrovské noci nezaznamenal i přes obří nápor žádné významnější výpadky a potvrdil tak stabilitu své sítě.

T-Mobile je největší operátor v ČR, který poskytuje mobilní služby již 6,3 milionu zákazníků. Neustále inovuje a rozšiřuje mobilní infrastrukturu, provozuje již více než 1 042 5G vysílačů a svou sítí páté generace pokrývá 21 % obyvatel ČR. Jako digitální leader T-Mobile zásadně přispívá digitalizaci Česka také budováním a rozvojem optické infrastruktury s cílem naplnit svou dlouhodobou vizi o Propojené zemi.

Na průmyslovém využití 5G sítí T-Mobile spolupracuje s předními českými technickými univerzitami, na nichž buduje privátní kampusové sítě. Společné projekty v podobě inovačních hubů a testbedů pak cíleně podporují digitalizaci firem, startupy a rozvoj inovačního prostředí v ČR.

Jednou z priorit společnosti je ohleduplné a udržitelné podnikání. Kromě naplňování konkrétních cílů v rámci iniciativy Green Deal se T-Mobile dlouhodobě zaměřuje i na zmírnění digitální propasti a mentální wellbeing a podporu společensky zodpovědných aktivit. Vůči společnosti jako celku pak přijal auditovatelný závazek, že do konce roku 2024 budou mít jeho CSR aktivity přímý dopad na 555 200 jedinců. Společnost cíleně podporuje neziskové organizace i jednotlivce, pomáhá při mimořádných událostech a její zaměstnanci se pravidelně zapojují do řady dobrovolnických aktivit po celé ČR.
T-Mobile je členem národní sítě UN Global Compact a její služby byly již potřetí hodnoceny jako nejlepší v Best-in-test UMLAUT (dříve P3).