T-Mobile a O2 začínají sdílet stávající sítě 2G a 3G

Praha, 9. září 2014 – Společnosti T-Mobile a O2 začaly se sdílením stávajících přístupových sítí 2G a 3G, a to v částech okresů Hradec Králové a Pardubice. V jeho rámci zoptimalizují své 2G a 3G sítě, přepnou je do sdíleného režimu a následně je začnou ladit pro dosažení co nejkvalitnějšího signálu v konsolidovaných oblastech. Oba operátoři přitom budou i nadále využívat svou vlastní síťovou infrastrukturu a udržovat si zcela nezávislou obchodní strategii.

Celý proces byl zahájen konsolidací 3G sítě v části obou okresů, koncem září nastane totéž u sítě 2G. Po následném vyladění začne konsolidace v celých okresech Hradec Králové a Pardubice. Ta bude probíhat postupně a k jejímu dokončení (včetně ladění) dojde pravděpodobně v průběhu listopadu.

Výsledkem by mělo být celkové zlepšení signálu pro mobilní hlasové i datové služby u obou operátorů, a to i v některých oblastech, kde doposud nebylo pokrytí ideální.

Okresy, v nichž sdílení sítí začalo, nebyly vybrány náhodou – leží v sousedství a zároveň se každý z nich nachází na území jiného operátora (Hradec Králové v západní části ČR, kterou spravuje T-Mobile, a Pardubice ve východní části pod správou O2).

Společnosti T-Mobile a O2 podepsaly smlouvu o sdílení stávajících mobilních sítí druhé a třetí generace koncem října 2013. Cílem této spolupráce je zajištění optimálního pokrytí území České republiky sítěmi 2G a 3G, dále pak dosažení vyšší efektivity provozu mobilních sítí a úspor využitelných pro jejich další rozvoj. Sdílení sítí významně přispěje i ke zkvalitnění poskytovaných mobilních služeb.

Společnost T-Mobile Czech Republic, člen mezinárodní telekomunikační skupiny Deutsche Telekom, je s více než 6,2 miliony zákazníků jedničkou na českém trhu. T-Mobile je integrovaným operátorem a kromě mobilních a pevných telekomunikačních služeb nabízí i komplexní ICT řešení. Svým klientům poskytuje nadstandardní služby ve vysokorychlostní síti, což prokazuje i srovnávací měření kvality sítí umlaut (dříve P3), v němž T-Mobile již potřetí získal ocenění Best-in-Test.

T-Mobile Czech Republic klade důraz na odpovědný přístup k okolí a ke společnosti. Drží se férových pravidel podnikání, pomáhá na svět prospěšným aplikacím a službám, podporuje neziskové organizace, drobné podnikatele i jednotlivce a pomáhá při mimořádných událostech. Zaměstnanci společnosti působí jako dobrovolníci na řadě míst celé republiky.

Více informací o společnosti najdete na www.t-mobile.cz, www.t-press.cz (portál pro novináře), www.t-mobile.cz/pomahame (informace o společenské odpovědnosti) a www.rozjezdy.cz (T-Mobile Rozjezdy – program podpory drobných podnikatelů).

Kontakt na tiskové oddělenípress@t-press.cz, +420603601031