T-Mobile a Vodafone společně propojují Česko. Pro téměř milion domácností postaví nové optické internetové přípojky

Nejmodernější a nejrychlejší síť pro připojení k pevnému internetu bude dostupná pro další téměř milion českých domácností i firem. Vyplývá to z dohody společností T-Mobile Czech Republic a Vodafone Czech Republic, které se rozhodly spojit síly a zásadním způsobem urychlit digitalizaci Česka díky společné výstavbě a vzájemnému zpřístupnění infrastruktury. Projekt v praxi přinese i efektivnější a šetrnější postup výstavby, bude například potřeba výrazně méně samostatných výkopových prací.

Během několika následujících let se v Česku výrazně zvýší podíl domácností a firem, které budou moci využívat špičkové internetové připojení. A to díky optickým vláknům, která v praxi přinášejí připojení rychlostí 1 Gb/s i vyšší. Na plánu vybudovat společně téměř milion nových internetových přípojek se dohodly společnosti T-Mobile Czech Republic a Vodafone Czech Republic. Součástí dohody je i vzájemné zpřístupnění části už vybudovaných přípojek na území různých měst včetně Prahy a Brna. Domácnostem tato spolupráce přinese nejen rychlejší dostupnost internetu nové generace, ale i konkurenční nabídky tarifů obou operátorů.

„Už dnes Vodafone nabízí připojení k internetu rychlostí 1 Gb/s pro 1,6 milionu domácností a firem. Po dokončení projektu bude Vodafone nabízet multi-gigabitové připojení více než polovině českých domácností. Souběžně budeme dál zlepšovat parametry naší stávající sítě. Chceme přispět k tomu, aby se Česká republika zařadila mezi nejvyspělejší státy světa. A k tomu jsou kvalitní sítě potřeba,“ říká Petr Dvořák, generální ředitel společnosti Vodafone Czech Republic.

„Naším dlouhodobým cílem je postupné pokrytí celého Česka vysokorychlostním internetem. Stabilní a dostupné připojení zvládající velký objem přenášených dat je pro konkurenceschopnost lokálních firem, ale vůbec celé země naprosto klíčové. Už v loňském roce se nám podařilo přivést k optice 284 tisíc domácností v 75 městech a dohoda o spolupráci nám umožní postup výstavby klíčových infrastruktur výrazně zrychlit. Do projektu vnášíme své know-how v budování optické infrastruktury a nejmodernější technologie v oblasti FTTH – Fiber to The Home,“ dodává José Perdomo Lorenzo, generální ředitel společnosti T-Mobile Czech Republic.

Spolupráce při budování infrastruktury znamená i šetrnější přístup k životnímu prostředí a menší zásahy do života lidí. Bude potřeba méně výkopových i stavebních prací, zkrátí se celkový čas výstavby. Z rychlejšího a efektivnějšího postupu tak budou profitovat lidé a firmy po celé České republice.

Projekt společné výstavby je teprve na začátku a o jeho dalších detailech budou společnosti T‑Mobile Czech Republic a Vodafone Czech Republic informovat později.

T-Mobile je největší operátor v ČR, který poskytuje mobilní služby již 6,3 milionu zákazníků. Neustále inovuje a rozšiřuje mobilní infrastrukturu, provozuje již více než 1 042 5G vysílačů a svou sítí páté generace pokrývá 21 % obyvatel ČR. Jako digitální leader T-Mobile zásadně přispívá digitalizaci Česka také budováním a rozvojem optické infrastruktury s cílem naplnit svou dlouhodobou vizi o Propojené zemi.

Na průmyslovém využití 5G sítí T-Mobile spolupracuje s předními českými technickými univerzitami, na nichž buduje privátní kampusové sítě. Společné projekty v podobě inovačních hubů a testbedů pak cíleně podporují digitalizaci firem, startupy a rozvoj inovačního prostředí v ČR.

Jednou z priorit společnosti je ohleduplné a udržitelné podnikání. Kromě naplňování konkrétních cílů v rámci iniciativy Green Deal se T-Mobile dlouhodobě zaměřuje i na zmírnění digitální propasti a mentální wellbeing a podporu společensky zodpovědných aktivit. Vůči společnosti jako celku pak přijal auditovatelný závazek, že do konce roku 2024 budou mít jeho CSR aktivity přímý dopad na 555 200 jedinců. Společnost cíleně podporuje neziskové organizace i jednotlivce, pomáhá při mimořádných událostech a její zaměstnanci se pravidelně zapojují do řady dobrovolnických aktivit po celé ČR.
T-Mobile je členem národní sítě UN Global Compact a její služby byly již potřetí hodnoceny jako nejlepší v Best-in-test UMLAUT (dříve P3).