T-Mobile již napřesrok uvede eSIM, tradiční SIM karty skončí do 10 let

SIM jako nedílná součást zařízení, aktivace i správa jednoduše na dálku
Skupina Deutsche Telekom se podílí na vývoji otevřeného standardu
T-Mobile představí první vestavěnou SIM kartu již v roce 2016

T-Mobile se v rámci skupiny Deutsche Telekom aktivně podílí na vývoji otevřeného standardu pro tzv. vestavěnou SIM kartu (eSIM), která bude trvalou součástí zařízení a bude možné ji jednoduše aktivovat a spravovat na dálku. Operátor ve spolupráci s partnery chce první chytré telefony podporující standardizovanou eSIM představit již v příštím roce.

„V příštím roce uvedeme první telefony s eSIM, masivní rozšiřování této technologie očekáváme v letech 2017 a 2018,“ říká Vladimír Klein, technologický ředitel T-Mobile, a dodává: „Konvenční plastové SIM karty se podle našeho názoru přestanou používat do deseti let, což krom jiného přinese zlepšení zákaznické zkušenosti a zvýšení spolehlivosti mobilních zařízení.“

Vestavěná SIM karta má podobu speciálního čipu a je nedílnou součástí přístroje. Obsahuje informace o profilu uživatele v síti a lze ji naprogramovat na dálku – díky ní tak odpadá například potřeba otevírání zdířky na SIM kancelářskou sponkou, stříhání karty do menšího formátu nebo výměny SIM.

Nástup eSIM je úzce spjat zejména s procesem připojování přístrojů a následným rozvojem tzv. internetu věcí. Podle některých odhadů bude v roce 2020 připojeno až 200 miliard zařízení – týká se to mj. automobilů, nositelné elektroniky (wearables), chytrých domácností, chytrého měření, e-health a dalších oblastí. Všechny tyto produkty bude potřeba snadno aktivovat, spravovat a ovládat, často hromadně, a právě to umožní vestavěná SIM. Registrace nového přístroje na konkrétní účet je s eSIM velmi snadná – stačí například naskenovat nebo opsat ID kód produktu a ihned poté dojde k aktivaci a propojení s dalšími připojenými produkty zákazníka.

Skupina Deutsche Telekom dosud komerčně spustila ve dvou zemích (v USA a ve Velké Británii) technologii eSIM založenou na řešení společnosti Apple. V proprietárních řešeních ale vlastník českého T-Mobile nevidí budoucnost, proto se již několik let aktivně podílí na vytvoření otevřeného celosvětového standardu eSIM zastřešeného celosvětovou asociací mobilních operátorů GSMA. Standard, na němž Deutsche Telekom a jeho dceřiné firmy spolupracují s dalšími velkými operátory, výrobci zařízení a výrobci SIM karet, by měl být oznámen v první polovině roku 2016.

Společnost T-Mobile Czech Republic, člen mezinárodní telekomunikační skupiny Deutsche Telekom, letos slaví 20 let na českém trhu. S šesti miliony mobilních zákazníků je jedničkou na českém mobilním trhu. T-Mobile je ale především integrovaným operátorem a kromě telekomunikačních služeb nabízí i komplexní ICT řešení nejen pro firmy. Svým klientům poskytuje nadstandardní služby ve vysokorychlostní síti a špičkové inovace v oblasti technologií.

T-Mobile Czech Republic, zakládající člen národní sítě UN Global Compact v České republice, klade důraz na odpovědný přístup k okolí a ke společnosti. Drží se férových pravidel podnikání, pomáhá na svět prospěšným aplikacím a službám, podporuje neziskové organizace, drobné podnikatele i jednotlivce a pomáhá při mimořádných událostech. Zaměstnanci společnosti působí jako dobrovolníci na řadě míst celé republiky.

Více informací o společnosti najdete na www.t-mobile.cz, www.t-press.cz (portál pro novináře), www.t-mobile.cz/pomahame (informace o společenské odpovědnosti) a www.rozjezdy.cz (T-Mobile Rozjezdy – program podpory drobných podnikatelů.

Kontakty na tiskové oddělení: press@t-press.cz, tel.: 603 601 031.