T-MOBILE LETOS POKRYJE RYCHLÝM MOBILNÍM INTERNETEM 93 % POPULACE

Operátor pokryje do konce roku 93 % populace rychlým internetem 3G a LTE
T-Mobile spustil jako první plnohodnotnou síť LTE na frekvencích 800 MHz
Do konce roku plánováno 94% pokrytí silnic a dálnic rychlým internetem

Praha, 5. května 2014 – Rychlý mobilní internet 3G a LTE T-Mobile bude do konce roku 2014 pokrývat 93 % populace ČR a 80 % území. Pokud jde o samotnou síť LTE operátora, ta se do konce letošního roku rozprostře na 51 % populace a 73 % území. T-Mobile spustil jako první operátor plnohodnotnou síť LTE na vydražených frekvencích 800 MHz, která umožní lepší pokrytí uvnitř budov.

Operátor se chce zaměřit na maximální plošné pokrytí sítí LTE, aby bylo možné využívat datové služby na co největším území ČR včetně řidčeji obydlených oblastí. Cílem T-Mobile je také dostupnost rychlého internetu na silnicích a dálnicích – jejich venkovní pokrytí sítěmi 3G a LTE by do konce letošního roku mělo odpovídat 94 %.

„Jednou z hlavních výhod rychlého mobilního internetu je možnost flexibilního připojení na cestách,“ říká Milan Hába, ředitel řízení kategorie a produktů T-Mobile. „Rozhodli jsme se proto vyjít v tomto ohledu zákazníkům maximálně vstříc
a zaměřit se mimo jiné na pokrývání hlavních pozemních komunikací,“ dodává.

Síť LTE chce operátor nabídnout v první řadě zákazníkům ve venkovských oblastech a menších městech, kteří se nacházejí mimo pokrytí rychlým internetem 3G. Rychlost jeho mobilního internetu LTE na venkově bude dosahovat až 75Mbit/s pro stahování a až 25Mbit/s pro nahrávání.

T-Mobile již spustil – jako první operátor – plnohodnotný nejrychlejší mobilní internet na vydražených frekvencích 800 MHz, a to v části okresu Plzeň-jih Plzeňského kraje. Tímto krokem začal s avizovaným pokrýváním venkovských oblastí České republiky. V souladu s podmínkami ČTÚ bude síť LTE na tomto území fungovat nejprve v dvouměsíčním zkušebním provozu. Obyvatelé Roupova, Svárkova, Dolců, Plevňova a mnoha dalších obcí okresu Plzeň-jih tak budou mít nejpozději koncem května letošního roku k dispozici nejlepší mobilní internet se stejnými rychlostmi, jaké nabízí síť LTE v Praze.

Do konce října 2014 proběhne pokrytí Prahy nesdílenou LTE sítí T-Mobile. V červnu spustí operátor nejrychlejší mobilní internet v centru hlavního města. V červenci přijdou na řadu Vysočany, Černý most, Horní Počernice, Letňany, Střížkov, Prosek a Ďáblice, v srpnu Kobylisy, Bohnice, Čimice a Holešovice. Během září a října pak bude pokryta celá západní část Prahy, tedy Suchdol, Dejvice, Střešovice, Hradčany, Břevnov, Motol, Radlice, Stodůlky, Zličín, Barandov, Chuchle, Radotín a Zbraslav.

„Zákazníci mohou v naší síti LTE bez problémů využívat také hlasové služby. Tuto možnost jsme jim nabídli jako první mezi českými operátory,“ připomíná Vladimír Klein, výkonný ředitel technologického úseku T-Mobile.

Operátor již do LTE investoval téměř čtyři miliardy korun, v příštích letech bude postupně investovat dalších 13 miliard.

Více informací včetně map pokrytí najdete na t-mobile.cz/LTE.