T-MOBILE MODERNIZUJE SVOJI SÍŤ, 3G SKONČÍ NA KONCI LISTOPADU

• Uvolněné frekvence poslouží modernějším technologiím LTE a 5G

• Generační obměna podpoří rychlost dat a kvalitu mobilních služeb v síti

Praha, 19. dubna 2021 - Společnost T-Mobile Czech Republic modernizuje svou mobilní síť a na konci listopadu letošního roku proto vypne síť 3G. Uvolnění frekvence 2100 MHz využívané současnou 3G sítí umožní operátorovi posílit novější technologie LTE a 5G. Obměna zlepší využití radiového spektra a výrazně zvýší dostupné rychlosti pro mobilní data. Naprostá většina zákazníků změnu nezaznamená, protože již využívá SIM karet a komunikačních přístrojů, které disponují podporou moderních technologií LTE či 5G.

„Naši zem chceme propojit tou nejvyspělejší sítí a vypnutí 3G nám ji umožní dále vylepšovat. Spektrum původně používané pro 3G se stane dostupným pro nejmodernější technologie LTE a 5G“ říká Zdeněk Bumbálek, manažer strategie přístupových sítí společnosti T-Mobile Czech Republic, a dodává: „Vysokorychlostní internet a další mobilní služby v nejvyšší kvalitě tak budou ještě dostupnější a zase se o krok přiblížíme skutečně gigabitové společnosti“.

Samotná změna ve skutečnosti zasáhne jen minimum zákazníků, kteří budou využívat 3G síť pro přenos mobilních dat ještě v době jejího vypnutí. Takových je už nyní méně než jedno procento. Drtivá většina zákazníků T-Mobile má k dispozici špičkové mobilní služby již dnes, protože používá zařízení a SIM karty s podporou LTE. Vypnutí mobilní sítě 3G se jich proto vůbec nedotkne.

Zákazníci, jejichž starší přístroj podporuje pouze 3G, a kteří využívají jenom služeb volání a SMS, také nemusí nic měnit, pokud nechtějí. Nadále budou moci telefonovat a posílat zprávy se svým stávajícím telefonem v síti 2G, která je dostupná všude tam, kde nynější 3G. Když si však tito uživatelé vymění svůj starý telefon za smartphone a budou používat SIM kartu s podporou LTE, významně si polepší. Zákazníci značky T-Mobile s novějším typem zařízení podporujícím LTE, VoLTE (Voice over LTE) či 5G budou volat i datovat v nejmodernější síti.

T-Mobile již více než dvacet let investuje v České republice do nejmodernějších technologií a udržuje standard své mobilní sítě na špičkové úrovni. V roce 2009 spustil operátor síť 3. generace využívající technologického standardu UMTS a zahájil tím skutečný rozmach mobilního internetu. Rychlost datového přenosu tehdy dosahovala 14,4 Mbit/s pro stahování a 5,7 Mbit/s pro nahrávání. „V dnešní době lidé očekávají rychlosti a kapacitu, na kterou již sítě 3G nestačí. Obměna technologií je proto nutná a nelze ji déle odkládat“ uzavírá Zdeněk Bumbálek.

Trend, kdy jsou zastaralé 3G technologie nahrazovány novými, je zřejmý v celé Evropě. V rámci skupiny Deutsche Telekom dochází k vypínání 3G sítí již také. Například 3G v jeho síti se v Německu odmlčí již na konci června letošního roku.

Během následujících sedmi měsíců bude T-Mobile nápomocen všem zákazníkům s vyhodnocením potřeb a možných řešení tak, aby byli včas na změnu připraveni. Rezidentní i firemní zákazníky, které ukončení provozu 3G technologie případně ovlivní, bude operátor předem kontaktovat, adresně formou SMS nebo e-mailové zprávy.

Postup, jak ověřit, zda je zákazník na vypnutí sítě 3G připraven lze také nalézt na stránce www.t-mobile.cz/3g.

Širokou nabídku nejnovějších přístrojů za atraktivní ceny si mohou prohlédnout ZDE.

T-Mobile je největší operátor v ČR, který poskytuje mobilní služby již 6,3 milionu zákazníků. Neustále inovuje a rozšiřuje mobilní infrastrukturu, provozuje již více než 1 042 5G vysílačů a svou sítí páté generace pokrývá 21 % obyvatel ČR. Jako digitální leader T-Mobile zásadně přispívá digitalizaci Česka také budováním a rozvojem optické infrastruktury s cílem naplnit svou dlouhodobou vizi o Propojené zemi.

Na průmyslovém využití 5G sítí T-Mobile spolupracuje s předními českými technickými univerzitami, na nichž buduje privátní kampusové sítě. Společné projekty v podobě inovačních hubů a testbedů pak cíleně podporují digitalizaci firem, startupy a rozvoj inovačního prostředí v ČR.

Jednou z priorit společnosti je ohleduplné a udržitelné podnikání. Kromě naplňování konkrétních cílů v rámci iniciativy Green Deal se T-Mobile dlouhodobě zaměřuje i na zmírnění digitální propasti a mentální wellbeing a podporu společensky zodpovědných aktivit. Vůči společnosti jako celku pak přijal auditovatelný závazek, že do konce roku 2024 budou mít jeho CSR aktivity přímý dopad na 555 200 jedinců. Společnost cíleně podporuje neziskové organizace i jednotlivce, pomáhá při mimořádných událostech a její zaměstnanci se pravidelně zapojují do řady dobrovolnických aktivit po celé ČR.
T-Mobile je členem národní sítě UN Global Compact a její služby byly již potřetí hodnoceny jako nejlepší v Best-in-test UMLAUT (dříve P3).