T-MOBILE: NAVZDORY KORONAVIRU VÝSTAVBA OPTIKY POKRAČUJE PODLE PLÁNU

• Za tři čtvrtletí pokryto téměř 40 000 domácností vysokorychlostním internetem
  • Do konce roku bude nejmodernější optika s rychlostí až 1 Gbit/s k dispozici pro dalších více než 30 000 domácností

Praha, 25. září 2020 – Navzdory komplikovaným podmínkám v letošním roce úspěšně pokračuje výstavba optické sítě T-Mobile. Za první tři čtvrtletí roku 2020 operátor rozšířil pokrytí o dalších téměř 40 000 domácností. Do konce roku by mělo přibýt dalších více než 30 000, takže se celkové číslo bude blížit až k hranici 200 000 domácností, pro které bude dostupný vysokorychlostní internet T-Mobile a digitální televize.

Zejména období první vlny koronaviru bylo velkou výzvou. Stavební úřady na jaře výrazně zpomalily svoji činnost a povolování nové výstavby se na nějakou dobu úplně zastavilo. Stejně tak byl epidemií ovlivněn i osobní sběr souhlasů majitelů nemovitostí se zřízením přípojky. „I tak jsme během nouzového stavu na jaře položili dva miliony metrů optických kabelů a připojili 11 tisíc domácností,“ přibližuje Marek Svoboda, manažer řízení programu výstavby optické sítě T-Mobile.

Optika od T-Mobile je tak nyní dostupná v Benešově, Břeclavi, Uherském Hradišti, Zlíně, Prachaticích, Humpolci, Lounech, Tanvaldu, na pražských Lukách či ostravské části Bělský Les. Do konce roku se na ni mohou těšit také obyvatelé Svitav, Nejdku, Rokycan, Liberce a v další městech a obcích. Celkem tak letos T-Mobile pokryje díky vlastní výstavbě a spolupráci s lokálními poskytovateli minimálně 70 000 domácností.

„Letošní rok ukázal, jak důležitá je rychlost a kapacita připojení. A to nejen pro domácnosti, ale pro všechny v České republice. Chceme proto ještě intenzivněji rozšiřovat pokrytí a zároveň apelujeme na orgány státní správy a samosprávy, aby nám výstavbu pomohly urychlit,“ zdůrazňuje Marek Svoboda.

Optická síť T-Mobile je kategorie FTTH, čili optické vlákno vede přímo do bytu či domu zákazníka a využívá technologii 10GPON. Ta technicky umožňuje přenosovou rychlost až 10Gbit/s, kterou T-Mobile v budoucnu plánuje nabídnout svým zákazníkům.

Optická síť přináší nejmodernější prvky připojení k internetu současnosti a v porovnání s běžným kovovým kabelem či WiFi mnohem stabilnější, několikanásobně rychlejší a bezpečnější připojení k internetu.

Optika si dokáže poradit s více službami najednou. Současně lze nejen surfovat po internetu, ale i sledovat digitální televizi s programy v té nejvyšší kvalitě. A to i v budoucnu, až bude k dispozici vysílání v rozlišení 4K.

T-Mobile je největší operátor v ČR, který poskytuje mobilní služby již 6,3 milionu zákazníků. Neustále inovuje a rozšiřuje mobilní infrastrukturu, provozuje již více než 1 042 5G vysílačů a svou sítí páté generace pokrývá 21 % obyvatel ČR. Jako digitální leader T-Mobile zásadně přispívá digitalizaci Česka také budováním a rozvojem optické infrastruktury s cílem naplnit svou dlouhodobou vizi o Propojené zemi.

Na průmyslovém využití 5G sítí T-Mobile spolupracuje s předními českými technickými univerzitami, na nichž buduje privátní kampusové sítě. Společné projekty v podobě inovačních hubů a testbedů pak cíleně podporují digitalizaci firem, startupy a rozvoj inovačního prostředí v ČR.

Jednou z priorit společnosti je ohleduplné a udržitelné podnikání. Kromě naplňování konkrétních cílů v rámci iniciativy Green Deal se T-Mobile dlouhodobě zaměřuje i na zmírnění digitální propasti a mentální wellbeing a podporu společensky zodpovědných aktivit. Vůči společnosti jako celku pak přijal auditovatelný závazek, že do konce roku 2024 budou mít jeho CSR aktivity přímý dopad na 555 200 jedinců. Společnost cíleně podporuje neziskové organizace i jednotlivce, pomáhá při mimořádných událostech a její zaměstnanci se pravidelně zapojují do řady dobrovolnických aktivit po celé ČR.
T-Mobile je členem národní sítě UN Global Compact a její služby byly již potřetí hodnoceny jako nejlepší v Best-in-test UMLAUT (dříve P3).