T-MOBILE: NAVZDORY KORONAVIRU VÝSTAVBA OPTIKY POKRAČUJE PODLE PLÁNU

• Za tři čtvrtletí pokryto téměř 40 000 domácností vysokorychlostním internetem
  • Do konce roku bude nejmodernější optika s rychlostí až 1 Gbit/s k dispozici pro dalších více než 30 000 domácností

Praha, 25. září 2020 – Navzdory komplikovaným podmínkám v letošním roce úspěšně pokračuje výstavba optické sítě T-Mobile. Za první tři čtvrtletí roku 2020 operátor rozšířil pokrytí o dalších téměř 40 000 domácností. Do konce roku by mělo přibýt dalších více než 30 000, takže se celkové číslo bude blížit až k hranici 200 000 domácností, pro které bude dostupný vysokorychlostní internet T-Mobile a digitální televize.

Zejména období první vlny koronaviru bylo velkou výzvou. Stavební úřady na jaře výrazně zpomalily svoji činnost a povolování nové výstavby se na nějakou dobu úplně zastavilo. Stejně tak byl epidemií ovlivněn i osobní sběr souhlasů majitelů nemovitostí se zřízením přípojky. „I tak jsme během nouzového stavu na jaře položili dva miliony metrů optických kabelů a připojili 11 tisíc domácností,“ přibližuje Marek Svoboda, manažer řízení programu výstavby optické sítě T-Mobile.

Optika od T-Mobile je tak nyní dostupná v Benešově, Břeclavi, Uherském Hradišti, Zlíně, Prachaticích, Humpolci, Lounech, Tanvaldu, na pražských Lukách či ostravské části Bělský Les. Do konce roku se na ni mohou těšit také obyvatelé Svitav, Nejdku, Rokycan, Liberce a v další městech a obcích. Celkem tak letos T-Mobile pokryje díky vlastní výstavbě a spolupráci s lokálními poskytovateli minimálně 70 000 domácností.

„Letošní rok ukázal, jak důležitá je rychlost a kapacita připojení. A to nejen pro domácnosti, ale pro všechny v České republice. Chceme proto ještě intenzivněji rozšiřovat pokrytí a zároveň apelujeme na orgány státní správy a samosprávy, aby nám výstavbu pomohly urychlit,“ zdůrazňuje Marek Svoboda.

Optická síť T-Mobile je kategorie FTTH, čili optické vlákno vede přímo do bytu či domu zákazníka a využívá technologii 10GPON. Ta technicky umožňuje přenosovou rychlost až 10Gbit/s, kterou T-Mobile v budoucnu plánuje nabídnout svým zákazníkům.

Optická síť přináší nejmodernější prvky připojení k internetu současnosti a v porovnání s běžným kovovým kabelem či WiFi mnohem stabilnější, několikanásobně rychlejší a bezpečnější připojení k internetu.

Optika si dokáže poradit s více službami najednou. Současně lze nejen surfovat po internetu, ale i sledovat digitální televizi s programy v té nejvyšší kvalitě. A to i v budoucnu, až bude k dispozici vysílání v rozlišení 4K.

Společnost T-Mobile Czech Republic, člen mezinárodní telekomunikační skupiny Deutsche Telekom, je s téměř 6,3 milionu zákazníků jedničkou na českém trhu. T-Mobile je integrovaným operátorem a kromě mobilních a pevných telekomunikačních služeb nabízí i komplexní ICT řešení. Svým klientům poskytuje nadstandardní služby ve vysokorychlostní síti, což prokazuje i srovnávací měření kvality sítí umlaut (dříve P3), v němž T-Mobile již potřetí získal ocenění Best-in-Test.

T-Mobile Czech Republic klade důraz na odpovědný přístup k okolí a ke společnosti. Drží se férových pravidel podnikání, pomáhá na svět prospěšným aplikacím a službám, podporuje neziskové organizace, drobné podnikatele i jednotlivce a pomáhá při mimořádných událostech. Zaměstnanci společnosti působí jako dobrovolníci na řadě míst celé republiky.

Více informací o společnosti najdete na www.t-mobile.cz, www.t-press.cz (portál pro novináře), www.t-mobile.cz/pomahame (informace o společenské odpovědnosti) a www.rozjezdy.cz (T-Mobile Rozjezdy – program podpory drobných podnikatelů).