T-MOBILE NESOUHLASÍ SE SDĚLENÍM VÝHRAD EK KE SDÍLENÍ SÍTÍ

Praha, 7. srpen 2019  - Dnes vydala Evropská komise Sdělení výhrad ohledně sdílení mobilní sítě mezi T-Mobile Czech Republic a.s. na jedné straně a CETIN, resp. O2, na straně druhé. Šetření Komise začalo v roce 2016 a oznámení námitek je předběžným procesním krokem, který nepředjímá výsledek šetření. T-Mobile rozhodně s obsahem Sdělení výhrad nesouhlasí, s ohledem na obrovské výhody, které sdílení sítí přineslo jak spotřebitelům na českém trhu, tak v oblasti inovací. K těmto výhodám patří synergie nákladů, zlepšení kvality sítě a urychlení zavádění sítí nové generace. Přínosy sdílení uznalo nejen několik vnitrostátních orgánů pro hospodářskou soutěž, ale také samotná Evropská komise ve svém posledním Evropském kodexu pro elektronické komunikace, který výslovně podporuje společné investice. Sdělení výhrad uvádí údajný důsledek sdílení „operátoři nejsou motivovaní své sítě a služby zlepšovat ve prospěch uživatelů.“ S těmito závěry operátor nesouhlasí a hodlá ve své odpovědi Evropské komisi prokázat prosoutěžní efekt sdílení sítí a zásadní roli sdílení pro včasnou implementaci kvalitních sítí.

Sdílení v síti je standardní způsob spolupráce mezi operátory a přináší výhody po celém světě. Tyto výhody se projevují také v České republice. Podle nezávislých měření např. společností Open Signal, P3 či Ookla, Česká republika se kvalitou svých mobilními sítí řadí do první desítky zemí na světě. Čeští operátoři přicházejí každoročně s technologickými inovacemi, jsou aktivní ve vývoji 5G technologií, masivně investují do síťování mobilními i optickými sítěmi. „Tvrzení EK je v příkrém rozporu s těmito skutečnostmi, proto s ním zásadně nesouhlasíme. Čeští zákazníci využívají nejkvalitnější mobilní sítě všech generací, které pokrývají téměř 100 % území ČR, rozhodně tedy netrpí negativními důsledky sdílení sítí,“ říká José Perdomo Lorenzo, CEO TMCZ a Slovak Telekom.

Podle operátora by rozhodnutí EK mohlo být navíc vnímáno jako destabilizační signál pro výstavbu sítí nové generace. „Je s podivem, že EK s vydáním bezprecedentního rozhodnutí o sdílení sítí přichází až ve chvíli, kdy v celé Evropě probíhají aukce na 5G. Právě zavedení tolik očekávaného 5G  se bez sdílení sítí neobejde -  vzhledem k vyšším nákladům a nižší výnosnosti nové generace sítí, “ dodává Perdomo.

Společnost T-Mobile Czech Republic, člen mezinárodní telekomunikační skupiny Deutsche Telekom, je s více než 6,2 miliony zákazníků jedničkou na českém trhu. T-Mobile je integrovaným operátorem a kromě mobilních a pevných telekomunikačních služeb nabízí i komplexní ICT řešení. Svým klientům poskytuje nadstandardní služby ve vysokorychlostní síti, což prokazuje i srovnávací měření kvality sítí umlaut (dříve P3), v němž T-Mobile již potřetí získal ocenění Best-in-Test.

T-Mobile Czech Republic klade důraz na odpovědný přístup k okolí a ke společnosti. Drží se férových pravidel podnikání, pomáhá na svět prospěšným aplikacím a službám, podporuje neziskové organizace, drobné podnikatele i jednotlivce a pomáhá při mimořádných událostech. Zaměstnanci společnosti působí jako dobrovolníci na řadě míst celé republiky.

Více informací o společnosti najdete na www.t-mobile.cz, www.t-press.cz (portál pro novináře), www.t-mobile.cz/pomahame (informace o společenské odpovědnosti) a www.rozjezdy.cz (T-Mobile Rozjezdy – program podpory drobných podnikatelů).