T-MOBILE OPUSTIL AUKCI KMITOČTŮ 3,7 GHz KVŮLI NEPŘIMĚŘENÉ CENĚ

Společnost T-Mobile odstoupila z aukce kmitočtů v pásmu 3,7 GHz a nepodala dnes ráno další nabídku. Hlavním důvodem je nepřiměřeně vysoká cena nabízeného spektra a podmínky aukce, které by operátora donutily vybudovat síť FWA, kterou už nyní vlastní a provozuje.

Je to poprvé, kdy operátor nevydražil frekvence v aukci. Tento krok však odráží přesvědčení T-Mobile, že „nemusí kupovat vždy a za každou cenu“. Stejně bude postupovat i v budoucnu, pakliže se cena vymkne ekonomické realitě a nebude dávat smysl.

Podmínkou zmiňované aukce pro dražitele je využití frekvenčního spektra pro vybudování sítě na technologii FWA a pokrytí ČR touto sítí v rozsahu 40 procent malých obcí do 5 000 obyvatel, respektive 45 procent středně velkých obcí do 10 000 obyvatel. Společnost T-Mobile však tuto technologii letos spustila na jiných frekvencích, investuje do jejího rozvoje a úspěšně ji nabízí svým zákazníkům jako službu Pevný internet vzduchem s rychlostí připojení až 100 Mb/s.

Druhý prezentovaný záměr organizátora aukce vybudovat ve draženém frekvenčním pásmu sítě 5G nemá oporu v podmínkách aukce, k čemuž už T-Mobile vznášel připomínky v rámci veřejné konzultace. Společnost navrhovala odložení aukce na dobu, kdy budou zafixovány základní parametry sítí 5G a bude jasné, jak přesně aukci nastavit, aby byly podmínky kompatibilní s technologií a využití spektra bylo efektivní.

Společnost T-Mobile nabídne svým zákazníkům sítě 5G v rámci svých stávajících kapacit či případně v rámci budoucích dražených frekvencí, celému procesu však musí předcházet definování standardů a příprava odpovídajícího technologického řešení.

Společnost T-Mobile Czech Republic, člen mezinárodní telekomunikační skupiny Deutsche Telekom, vloni oslavila 20 let na českém trhu. S šesti miliony mobilních zákazníků je jedničkou na českém mobilním trhu. T-Mobile je ale především integrovaným operátorem a kromě telekomunikačních služeb nabízí i komplexní ICT řešení nejen pro firmy. Svým klientům poskytuje nadstandardní služby ve vysokorychlostní síti a špičkové inovace v oblasti technologií.

T-Mobile Czech Republic, zakládající člen národní sítě UN Global Compact v České republice, klade důraz na odpovědný přístup k okolí a ke společnosti. Drží se férových pravidel podnikání, pomáhá na svět prospěšným aplikacím a službám, podporuje neziskové organizace, drobné podnikatele i jednotlivce a pomáhá při mimořádných událostech. Zaměstnanci společnosti působí jako dobrovolníci na řadě míst celé republiky.

Více informací o společnosti najdete na www.t-mobile.cz, www.t-press.cz (portál pro novináře), www.t-mobile.cz/pomahame (informace o společenské odpovědnosti) a www.rozjezdy.cz (T-Mobile Rozjezdy – program podpory drobných podnikatelů.

Kontakty na tiskové oddělení: press@t-press.cz, tel.: 603 601 031.