T-Mobile poskytne nevidomým pro navigaci data zdarma

Na ČVUT vyvinuli unikátní řešení pro navigaci nevidomých
Speciální bílá hůl propojená se smartphonem a navigačním střediskem
T-Mobile dodá bezplatné datové připojení

Odborníci z ČVUT v Praze vyvinuli unikátní řešení pro navigaci nevidomých, založené na speciální bílé holi propojené s chytrým telefonem a navigačním střediskem. T-Mobile vývoj podporoval jako jeden z partnerů a po uvedení nového řešení do praxe, s nímž se počítá přibližně ve druhém čtvrtletí roku 2016, bude poskytovat uživatelům navigace datové připojení zdarma.

„T-Mobile je věrným partnerem ČVUT již patnáct let a nové řešení navigace nevidomých se podařilo vyvinout také díky jeho podpoře,“ říká prof. Pavel Ripka, děkan Fakulty elektrotechnické ČVUT v Praze, a dodává: „Neméně důležité je, aby se novinka dostala k těm, pro něž je určena – také v tomto případě nám vyšel T-Mobile vstříc a přislíbil, že významně zvýší její dostupnost nabídkou dat zdarma.“

Řešení nazvané „Pokročilá navigace nevidomých“ vyvinuli odborníci z katedry telekomunikační techniky Fakulty elektrotechnické ČVUT v Praze. Využívají se v něm globální navigační satelitní systémy (GNSS) pro určení polohy nevidomého včetně jejího zobrazení na mapě a mobilní sítě pro přenos dat. Pokročilá navigace je založena na speciální slepecké holi, jejíž rukojeť tvoří rozhraní s ovládacími tlačítky – pomocí nich lze hůl propojit s chytrým mobilním telefonem a s navigačním webovým portálem, k němuž budou mít přístup jak profesionální navigační centra, tak rodiny uživatelů.

Nevidomý si před cestou ven zvolí, zda mu bude s orientací vzdáleně pomáhat pracovník centra, nebo někdo z jeho blízkých. Kdykoliv se pak může s navigátorem telefonicky spojit a ověřit si svou polohu, díky možnosti online přenosu obrazu z kamery svého mobilního telefonu má dokonce možnost zeptat se na detailní informace typu „který zvonek na dveřích“, „jaké zboží v regálu“ nebo „která ordinace na poliklinice“.

S uvedením pokročilé navigace do praxe se počítá ve druhém čtvrtletí roku 2016. Řešení bude nabízeno prostřednictvím TyfloCenter a možnost jeho používání bude podmíněna zaškolením.

Společnost T-Mobile Czech Republic, člen mezinárodní telekomunikační skupiny Deutsche Telekom, je s 6,2 milionu mobilních zákazníků jedničkou na českém trhu. T-Mobile je integrovaným operátorem a kromě telekomunikačních služeb nabízí i komplexní ICT řešení či partnerská řešení nejen pro firmy, ale i instituce a individuální zákazníky. Svým klientům poskytuje nadstandardní služby ve vysokorychlostní síti a špičkové inovace v oblasti technologií. To prokázalo i poslední srovnávací měření kvality sítí P3 communications, v němž T-Mobile zvítězil a získal ocenění Best-in-Test.

T-Mobile Czech Republic, zakládající člen národní sítě UN Global Compact v České republice, klade důraz na odpovědný přístup k okolí a ke společnosti. Drží se férových pravidel podnikání, pomáhá na svět prospěšným aplikacím a službám, podporuje neziskové organizace, drobné podnikatele i jednotlivce a pomáhá při mimořádných událostech. Zaměstnanci společnosti působí jako dobrovolníci na řadě míst celé republiky.

Více informací o společnosti najdete na www.t-mobile.cz, www.t-press.cz (portál pro novináře), www.t-mobile.cz/pomahame (informace o společenské odpovědnosti) a www.rozjezdy.cz (T-Mobile Rozjezdy – program podpory drobných podnikatelů.

Kontakty na tiskové oddělení: press@t-press.cz, tel.: 603 601 031.