T-Mobile rozšiřuje pokrytí LTE-Advanced v Praze

V Praze postaveno 82 nových vysílačů s technologií LTE-Advanced (LTE-A)
U stávající sítě LTE zlepšeno pokrytí uvnitř budov a zvýšena kapacita
Do konce dubna bude LTE-A pokrývat polovinu populace hlavního města

T-Mobile postavil v Praze 82 nových vysílačů s LTE-Advanced (LTE-A), a rozšířil tak pokrytí hlavního města touto technologií na čtvrtinu jeho populace. Současně v nově pokrytém území výrazně posílil signál uvnitř budov a zvýšil kapacitu stávající sítě LTE, která od prvního října 2014 pokrývá celou Prahu. Do konce dubna operátor plánuje LTE-A pokrytí populace metropole zdvojnásobit.

„Chceme zákazníkům nabízet LTE té nejvyšší kvality, pokud jde o pokrytí venku i uvnitř budov a kapacitu sítě podle nejnovějších světových standardů,“ říká technologický ředitel T-Mobile Vladimír Klein a dodává: „Přidáním pásma 800 MHz v oblasti pokrytí LTE-Advanced zkvalitňujeme stávající LTE síť ve všech těchto parametrech.“

Současné LTE-A pokrytí hlavního města operátorem odpovídá přibližně 25 % populace a 12 % území, na konci dubna to bude již 50 % populace a 33 % území. Kromě toho je signál této technologie dostupný také v Mladé Boleslavi, kde jej T-Mobile spustil v červnu loňského roku jako první v České republice.

Technologie LTE-A je založena na spojení dvou pásem (funkce Carrier aggregation). U 82 nových vysílačů v Praze jde o pásma 800 MHz (o šířce 10 MHz) a 1 800 MHz (o šířce 15 MHz), která po spojení nabízejí maximální rychlosti 187,5 Mbit/s pro stahování a 37,5 Mbit/s pro odesílání.

LTE-A spustil operátor v hlavním městě vloni na podzim na třech místech, konkrétně na Černém Mostě, v Horních Počernicích a na Roztylech. Spojil při tom pásma o šířce 10 a 20 MHz, která poskytují teoretické maximální rychlosti 225 Mbit/s pro stahování a 50 Mbit/s pro odesílání.

T-Mobile v současné době nabízí dva telefony s podporou LTE-A (Samsung GALAXY Alpha a Samsung GALAXY Note 4). V dohledné době však v jeho portfoliu přibudou další zařízení podporující tuto technologii.

LTE-A v Praze: současnost    LTE-A v Praze: konec dubna 2015

Vlevo: LTE-A pokrytí v Praze k dnešnímu dni, vpravo: plánované LTE-A pokrytí v Praze na konci dubna 2015

Společnost T-Mobile Czech Republic, člen mezinárodní telekomunikační skupiny Deutsche Telekom, letos slaví 20 let na českém trhu. S šesti miliony mobilních zákazníků je jedničkou na českém mobilním trhu. T-Mobile je ale především integrovaným operátorem a kromě telekomunikačních služeb nabízí i komplexní ICT řešení nejen pro firmy. Svým klientům poskytuje nadstandardní služby ve vysokorychlostní síti a špičkové inovace v oblasti technologií.

T-Mobile Czech Republic, zakládající člen národní sítě UN Global Compact v České republice, klade důraz na odpovědný přístup k okolí a ke společnosti. Drží se férových pravidel podnikání, pomáhá na svět prospěšným aplikacím a službám, podporuje neziskové organizace, drobné podnikatele i jednotlivce a pomáhá při mimořádných událostech. Zaměstnanci společnosti působí jako dobrovolníci na řadě míst celé republiky.

Více informací o společnosti najdete na www.t-mobile.cz, www.t-press.cz (portál pro novináře), www.t-mobile.cz/pomahame (informace o společenské odpovědnosti) a www.rozjezdy.cz (T-Mobile Rozjezdy – program podpory drobných podnikatelů.

Kontakty na tiskové oddělení: press@t-press.cz, tel.: 603 601 031.