T-Mobile se připravuje na 5G, otestoval Massive MIMO

V pražských Petrovicích proběhl nejrozsáhlejší test mMIMO v kontinentální Evropě
Technologie násobí kapacitní zdroje, což uživatelům zvyšuje přenosové rychlosti
Na tomto pilotním provozu se podílela společnost Huawei

Magentový operátor se v rámci skupiny Deutsche Telekom aktivně podílí na rozvoji sítí LTE-Advanced Pro a vývoji sítí 5G. V této souvislosti během ledna a února letošního roku otestoval technologii Massive MIMO (mMIMO) pro LTE, jež zároveň představuje jeden ze základních stavebních kamenů sítí páté generace. mMIMO násobí kapacitní zdroje pro uživatele současně přihlášené v buňce mobilního vysílače, kteří tak mohou dosahovat vyšších rychlostí přenosu dat. Testování T-Mobile probíhalo ve spolupráci se společností Huawei a ve srovnání s jinými dosud proběhlými pilotními provozy této technologie bylo nejrozsáhlejší v kontinentální Evropě.

„Testovací provoz v síti T-Mobile pomůže nejen nám, ale celé skupině Deutsche Telekom. Sítě páté generace budou muset garantovat dostatečnou kapacitu pro každého koncového zákazníka a my na to díky zkušenostem z tohoto pilotu a nedávno oznámeným rozsáhlým investicím do optických sítí budeme připraveni,“ říká výkonný ředitel technologií a IT T-Mobile Branimir Marić.

Technologie mMIMO zlepšuje datovou propustnost, a tedy i uživatelskou zkušenost zákazníků mobilních datových služeb. Anténa základnové stanice dokáže díky vysokému množství anténních prvků v jeden okamžik vytvořit více užších svazků, jež se snaží zaměřit přímo na konkrétního uživatele. Zdroje, které jsou v současné síti LTE sdílené, se tak přes mobilní buňku dají využít ve stejné oblasti vícenásobně.

Pilotní provoz probíhal v pražských Petrovicích na čtyřech základnových stanicích. V ideálním případě může anténní řešení mMIMO navýšit kapacitu buňky vysílače přibližně pětkrát, v praxi jde většinou o dvojnásobný až trojnásobný nárůst.

Společnost T-Mobile Czech Republic, člen mezinárodní telekomunikační skupiny Deutsche Telekom, je s 6,2 milionu mobilních zákazníků jedničkou na českém trhu. T-Mobile je integrovaným operátorem a kromě telekomunikačních služeb nabízí i komplexní ICT řešení či partnerská řešení nejen pro firmy, ale i instituce a individuální zákazníky. Svým klientům poskytuje nadstandardní služby ve vysokorychlostní síti a špičkové inovace v oblasti technologií. To prokázalo i poslední srovnávací měření kvality sítí P3 communications, v němž T-Mobile zvítězil a získal ocenění Best-in-Test.

T-Mobile Czech Republic, zakládající člen národní sítě UN Global Compact v České republice, klade důraz na odpovědný přístup k okolí a ke společnosti. Drží se férových pravidel podnikání, pomáhá na svět prospěšným aplikacím a službám, podporuje neziskové organizace, drobné podnikatele i jednotlivce a pomáhá při mimořádných událostech. Zaměstnanci společnosti působí jako dobrovolníci na řadě míst celé republiky.

Více informací o společnosti najdete na www.t-mobile.cz, www.t-press.cz (portál pro novináře), www.t-mobile.cz/pomahame (informace o společenské odpovědnosti) a www.rozjezdy.cz (T-Mobile Rozjezdy – program podpory drobných podnikatelů.

Kontakty na tiskové oddělení: press@t-press.cz, tel.: 603 601 031.