T-Mobile se vloni ubránil výrazně silnějším DDoS útokům

Intenzita DDoS útoků stoupla koncem roku 2014 až o 15 milionů %
Nejvíce se útočilo na NTP a DNS servery, nejméně na mobilní infrastrukturu
T-Mobile všechny nebezpečné útoky eliminoval prostřednictvím „DDoS pračky“

V roce 2014 čelila síťová infrastruktura T-Mobile v průměru 120 DDoS útokům měsíčně. Jejich intenzita meziročně stoupla. Nejvyšší nárůst operátor zaznamenal v poslední čtvrtině roku, kdy útoky na některé jeho servery přesahovaly v maximu obvyklý datový objem dokonce více než stotisíckrát.

T-Mobile používá jako ochranu proti DDoS útokům systém Arbor, jemuž se neformálně přezdívá „DDoS pračka“. Tento systém dokáže spolehlivě rozpoznat útok od korektního požadavku a eliminovat ho. Ani tak masivní nárůst intenzity, který představoval zvýšení běžného datového provozu o 15 milionů %, proto nezpůsobil výpadek a zákazníci ho ani nezaznamenali.

Největší část útoků byla směřována vůči NTP a DNS serverům. Zajímavostí je, že operátor zaznamenal také poměrně časté útoky na hrací servery a konkrétní hráče (pro získání neoprávněné herní výhody). Z hlediska četnosti útoků se jako odolnější jeví mobilní sítě – důvodem je fakt, že v těchto sítích se zákaznické adresy většinou překládají (tzv. NAT) a tím jsou pro útočníka zvenčí neviditelné.

Vysvětlivky: osa Y zobrazuje procenta běžného datového provozu na jeden konkrétní cílový systém v infrastruktuře T-Mobile

T-Mobile považuje otázku zajištění datové bezpečnosti (ať už se to týká zákaznických dat nebo vlastní síťové infrastruktury) za mimořádně důležitou a průběžně se věnuje posilování a vylepšování svých kompetencí v této oblasti. Za poslední tři roky operátor investoval do modernizace a posílení bezpečnostních prvků více než 50 milionů korun – mimo jiné za ochranu proti malwaru, monitoring incidentů, zabezpečení interní sítě a nejvíce pak za nové Bezpečnostní dohledové centrum (dále SOC – Security Operation Center).

Bezpečnostní prvky zákaznické a vlastní síťové infrastruktury T-Mobile (jako jsou Anti-DDoS, Firewall, systémy pro prevenci a odhalení průniku /IPS, IDS/ atd.) jsou prostřednictvím SOC integrovány do nepřetržitého dohledu 24 hodin denně sedm dní v týdnu po celý rok. Bezpečnostní incidenty navíc řeší vyškolený tým, který má dále k dispozici telefonickou podporu dalších expertů. Díky tomu je operátor schopen reagovat na útoky a aplikační zranitelnosti výrazně rychleji než tomu bylo dříve. K činnosti týmu SOC patří i informování zákazníků o možných bezpečnostních rizicích – v loňském roce jim rozeslal stovky upozornění na výskyt sítí botnet a „podezřelou komunikaci“.

T-Mobile je největší operátor v ČR, který poskytuje mobilní služby již 6,3 milionu zákazníků. Neustále inovuje a rozšiřuje mobilní infrastrukturu, provozuje již více než 1 042 5G vysílačů a svou sítí páté generace pokrývá 21 % obyvatel ČR. Jako digitální leader T-Mobile zásadně přispívá digitalizaci Česka také budováním a rozvojem optické infrastruktury s cílem naplnit svou dlouhodobou vizi o Propojené zemi.

Na průmyslovém využití 5G sítí T-Mobile spolupracuje s předními českými technickými univerzitami, na nichž buduje privátní kampusové sítě. Společné projekty v podobě inovačních hubů a testbedů pak cíleně podporují digitalizaci firem, startupy a rozvoj inovačního prostředí v ČR.

Jednou z priorit společnosti je ohleduplné a udržitelné podnikání. Kromě naplňování konkrétních cílů v rámci iniciativy Green Deal se T-Mobile dlouhodobě zaměřuje i na zmírnění digitální propasti a mentální wellbeing a podporu společensky zodpovědných aktivit. Vůči společnosti jako celku pak přijal auditovatelný závazek, že do konce roku 2024 budou mít jeho CSR aktivity přímý dopad na 555 200 jedinců. Společnost cíleně podporuje neziskové organizace i jednotlivce, pomáhá při mimořádných událostech a její zaměstnanci se pravidelně zapojují do řady dobrovolnických aktivit po celé ČR.
T-Mobile je členem národní sítě UN Global Compact a její služby byly již potřetí hodnoceny jako nejlepší v Best-in-test UMLAUT (dříve P3).