T-Mobile spouští doručování ve vratných obalech, navazuje na úspěšný pilotní projekt

Praha, 7. března 2024

Od 7. března T-Mobile doručí zákazníkům zásilky z e-shopu ve vratných obalech. Navazuje tak na úspěšný pilotní projekt, který proběhl na podzim loňského roku. V první fázi budou vratné krabice využity pouze při doručení kurýrem, později se rozšíří i na výdejní místa.

Pilotní projekt, na němž si T-Mobile ověřil vhodnost tohoto způsobu balení a doručování svých zásilek, probíhal během září a října minulého roku ve spolupráci se start-upem ReKrabice, kdy bylo českým zákazníkům doručeno 2 484 objednávek. Díky pozitivní zpětné vazbě nyní spouští T-Mobile projekt naplno. „Náš zákaznický průzkum ukázal, že více než 95 % zákazníků bylo z vratných obalů nadšeno a přes 80 % ocenilo také možnost ihned ho vrátit kurýrovi,“ uvádí Martin Zmeškal, manažer retailové logistiky v T-Mobile.

Tři velikosti vratných obalů

Pilotní provoz probíhal ve stejné době také ve Slovak Telekomu s firmou Corplex, která byla na základě zkušenosti z pilotního provozu vybrána jako jednotný výrobce jak pro Česko, tak pro Slovensko. Nabídne tři typy obalů – menší na mobily a drobná zařízení, větší na tablety či chytré hodinky a pak také obálky na SIM karty a dokumenty. To vše pro koncové i firemní zákazníky. Dodavatelem boxů pro Česko je společnost PJ Expedis zajišťující také veškerou logistiku a čištění krabic. V další fázi projektu se doručování rozšíří i na výdejní místa.

Doručení ve vratných krabicích proběhne obdobně jako v pilotním projektu. Objednávka bude zabalena v centrálním skladu a opatřena speciální bezpečnostní páskou, která zaručí neporušenost balíčku. Unikátní je i způsob předání, kdy si zákazník nejprve ověří, že je zásilka kompletní, v pořádku a dostává neporušené zboží v originálním balení. Kurýr pak zajistí vrácení obalu zpět na sklad, kde je obal odborně vyčištěn, jsou z něj odstraněny přepravní štítky a je připraven k opětovnému použití.

Jednoduchá recyklace

Vratné obaly jsou vyrobeny z materiálu Akylux®, dutinkového polypropylénového archu a jejich životnost je několik let. Po skončení životního cyklu krabice odkoupí zpět výrobce, který zajistí jejich recyklaci ve vlastní recyklační lince. „Pilotní provoz nám umožnil odladit drobné nedostatky, které se nám podařilo vyřešit. Design obalů umožňuje bezpečné vnitřní uchycení doručovaného zboží, díky němuž není nutné přidávat další výplně a spotřebovávat tak nadbytečný obalový materiál,“ uzavírá Martin Zmeškal.

Zavedení vratných obalů je dalším krokem T-Mobilu ke klimatické neutralitě, jíž se společnost zavázala dosáhnout nejpozději do roku 2040. Již nyní je 80 % zásilek doručováno na výdejní místa a zásobování prodejen využívá znovupoužitelné obaly. Na území Prahy je doručování zásilek koncovým zákazníkům, ale i zásobování prodejen a techniků realizováno elektrododávkami společnosti PJ Expedis.