T-Mobile spustil novou techologii pro přenos hlasu

Operátor jako první v ČR zahájil technický pilotní provoz VoLTE
Velmi rychlé spojení a vyšší kvalita hovoru, nižší zatížení sítí
Pro zákazníky komerčně dostupné v příštím roce

Praha, 22. října 2014 – T-Mobile spustil ve své síti jako první v ČR a jeden z prvních v Evropě technologii Voice over LTE (VoLTE) umožňující standardní IP hovory v síti LTE. Zatím jde o interní technický pilot, během nějž bude operátor VoLTE testovat a dále vylepšovat. Komerční spuštění pro své zákazníky chystá v roce 2015.

Největšími výhodami VoLTE jsou velmi krátká doba spojení hovoru (přibližně dvě sekundy), zlepšení jeho kvality a nižší zatížení sítí. V průběhu hovoru rovněž nedochází k omezení navázaných datových spojení.

Momentálně volání v síti LTE probíhá přes tzv. CSFallBack (Circuit-switch fall back), při němž mobilní telefon na začátku hovoru přejde z LTE do 3G, nebo 2G a po jeho ukončení se vrátí zpět do nejrychlejší sítě. T-Mobile přinesl tuto technologii svým zákazníkům jako první operátor v České republice současně se spuštěním LTE, tedy prvního července 2013.

T-Mobile svým zákazníkům nabízí jako jediný v ČR HD Voice, technologii poskytující jedinečnou kvalitu zvuku a mnohem věrnější přenos hlasu s potlačením hluku z okolí. VoLTE ve srovnání s HD Voice umožňuje ještě vyšší kvalitu hovoru.

Společnost T-Mobile Czech Republic, člen mezinárodní telekomunikační skupiny Deutsche Telekom, má téměř 6,2 milionu mobilních zákazníků. T-Mobile je integrovaným operátorem a kromě telekomunikačních služeb nabízí i komplexní ICT řešení či partnerská řešení nejen pro firmy, ale i instituce a individuální zákazníky. Svým klientům poskytuje nadstandardní služby ve vysokorychlostní síti, což prokazuje i srovnávací měření kvality sítí umlaut (dříve P3), v němž T-Mobile již potřetí získal ocenění Best-in-Test.

T-Mobile Czech Republic klade důraz na odpovědný přístup k okolí a ke společnosti. Drží se férových pravidel podnikání, pomáhá na svět prospěšným aplikacím a službám, podporuje neziskové organizace, drobné podnikatele i jednotlivce a pomáhá při mimořádných událostech. Zaměstnanci společnosti působí jako dobrovolníci na řadě míst celé republiky.

Více informací o společnosti najdete na www.t-mobile.cz, www.t-press.cz (portál pro novináře) a www.t-mobile.cz/pomahame (informace o společenské odpovědnosti).