T-MOBILE V 1. ČTVRTLETÍ 2018: SILNÝ RŮST FIXNÍCH SLUŽEB A IPTV

Noví zákazníci v Q1/2018: 13 tisíc ve fixních službách, 10 tisíc pro T-Mobile TV
Meziroční růst tržeb o 0,5%
Úspěšný start služeb Magenta 1 pro rezidentní zákazníkya Extra pro podnikatele

T-Mobile se připravuje na budoucnost ve znamení konvergovaných služeb a v průběhu prvního čtvrtletí roku 2018 učinil tímto směrem několik důležitých kroků.

Společnost úspěšně spustila novou službu Magenta 1, která přináší zákazníkům výhody na základě spojení mobilních a pevných služeb pod jednu smlouvu. Zákazníci novou nabídku přivítali, což odráží i výrazný nárůst prodejů fixních služeb a IPTV, které si dohromady za první tři měsíce roku připsaly 23 tisíc nových zákazníků.

T-Mobile rovněž připravil novou nabídku pro malé a střední české firmy a živnostníky s názvem Extra pro podnikatele, kteří si mohou nově spojit do jedné smlouvy mobilní a pevné volání a pevné i mobilní internetové připojení a získat tak celou řadu výhod.

„Před několika měsíci jsme ohlásili naše zaměření na služby na fixním a mobilním konvergovaném trhu, v němž spatřujeme budoucnost telekomunikačního odvětví,“ říká Milan Vašina, generální ředitel. T-Mobile Czech Republic a Slovak Telekom. „Pro nás v T-Mobile to znamená nejen investice do fixních technologií a budování optických sítí, ale také služby pro naše zákazníky, které jsou FMC ready. Naše výsledky nás těší a potvrzují, že jsme zvolili správnou strategii.“

Zákazníci: Silný růst fixních služeb a IPTV

Mobilní trh: K 31. březnu 2018 využívalo mobilní služby T-Mobile více než 6,15 milionu zákazníků, přičemž téměř 3,9 milionu z nich tvořili zákazníci tarifní (63 % zákaznické báze) a přes 2,2 milionu zákazníků využívalo předplacené služby. Nejpopulárnějšími tarify nové generace byly neomezené „Mobil M“ a „Mobil S“, které byly představeny v dubnu 2017 a reagovaly na vzrůstající zájem zákazníků o datové služby. I díky nim zákazníci spotřebují měsíčně více než 1 GB dat (v případě tarifních zákazníků).

Fixní služby: K 1. únoru 2018 T-Mobile zrychlil svůj Pevný internet – ke stávajícím tarifům S, M a L přidá nový tarif XL s maximální rychlostí stahování až 250 Mbit/s. Fixní služby včetně připojení xDSL a Pevného internetu vzduchem nyní využívá 179 tisíc zákazníků, včetně 13 tisíc nových zákazníků získaných v prvním čtvrtletí 2018.

TV:  T-Mobile v lednu 2018 spustil službu satelitní televize nové generace T-Mobile SAT TV. Dostupná je na 100 % území Česka a je alternativou k IPTV platformě v oblastech, kde není dostupné dostatečně rychlé připojení k internetu. T-Mobile tak nabízí moderní televizi všem českým domácnostem. Televizi od T- Mobile na IPTV či satelitní platformě využívá na 47 tisíc zákazníků, o 10 tisíc více než na konci předchozího čtvrtletí.

Technologie: Připraveni na budoucnost

T-Mobile se usilovně připravuje na budoucnost a aktivně se podílí na rozvoji sítí LTE-Advanced Pro a vývoji sítí 5G v rámci skupiny Deutsche Telekom.  Během ledna a února otestoval technologii Massive MIMO (mMIMO) pro LTE, jež zároveň představuje jeden ze základních stavebních kamenů sítí páté generace. Ve srovnání s jinými dosud proběhlými pilotními provozy této technologie šlo o nejrozsáhlejší test v kontinentální Evropě.

Celkový objem přenesených dat v síti T-Mobile meziročně vzrostl o 25,3 % a přesáhl 13 000 TB.

Finanční ukazatele: Růst v prvním čtvrtletí

Celkové tržby z mobilních a pevných služeb včetně prodeje hardware dosáhly v prvním čtvrtletí letošního roku 6,5 miliardy Kč, tržby z mobilních služeb přesáhly 4,5 miliardy Kč. Celkově tržby meziročně vzrostly o 0,5 %. Průměrná měsíční útrata za mobilní služby (ARPU) byla 249 Kč.