T-Mobile vloni zpětinásobil počet LTE-A vysílačů

V roce 2016 přibylo 969 vysílačů s technologií LTE-Advanced
Operátor začal pokrývat v Čechách, letos bude pokračovat i na Moravě
Na konci roku 2017 bude LTE-A nainstalováno na více než třetině LTE vysílačů

Operátor během loňského roku přibližně zpětinásobil počet svých vysílačů s LTE-Advanced (LTE-A). Tato technologie je založena na spojení frekvenčních pásem pomocí funkce Carrier aggregation, což umožňuje dosáhnout vyšších datových rychlostí než u klasického LTE. Na konci roku 2015 měl T-Mobile 256 základnových stanic LTE-A, a to převážně jen v polovině Prahy a jejím blízkém okolí. O rok později už bylo v celé západní části České republiky a v Brně v provozu 1 225 těchto vysílačů. Na letošek operátor plánuje LTE-A rozšířit na více než třetinu svých základnových stanic LTE. Spojení frekvenčních pásem v současné době podporuje zhruba 40 % chytrých telefonů z nabídky T-Mobile.

Velkou většinu LTE-A vysílačů v roce 2016 postavil operátor v západní části České republiky a v Brně v konfiguraci pásem 800 MHz (o šířce 10 MHz) a 2 100 MHz (o šířce 10 MHz), která po spojení nabízejí maximální rychlosti 150 Mbit/s pro stahování a 50 Mbit/s pro odesílání – dvakrát více, než v těchto oblastech umožňuje klasické LTE.

Několik desítek LTE-A vysílačů přibylo také v centru Prahy. V tomto případě šlo o spojení pásem 800 MHz (o šířce 10 MHz) a 1 800 MHz (o šířce až 20 MHz) poskytující teoretickou maximální rychlost 225 Mbit/s pro stahování a 50 Mbit/s pro odesílání.

Na několika vysílačích v Praze – Petrovicích pak T-Mobile spojil tři pásma (800 MHz, 1 800 MHz a 2 600 MHz) včetně využití technologie 4x4 MIMO založené na zdvojnásobení anténních systémů, a dosáhl tak v této lokalitě teoretické rychlosti pro stahování až 335 Mbit/s.

Pokrytí LTE a LTE-A T-Mobile na konci let 2015 a 2016

Pro letošní rok je v plánu výstavba dalších více než 1 100 LTE-A vysílačů po celém území České republiky a navíc další rozšíření pokrytí touto technologií v hlavním městě a jeho okolí. Na konci roku 2017 by tak LTE-A mělo být nainstalováno na 38 % všech vysílačů nejrychlejšího mobilního internetu T-Mobile.

Operátor spustil LTE-A jako první v České republice na konci června 2014 v Mladé Boleslavi spojením pásem 800 MHz a 1 800 MHz. V prosinci 2015 pak poprvé spojil tři pásma 800 MHz, 1 800 MHz a 2 100 MHz ve dvou lokalitách v Praze a okolí, čímž zvýšil teoretickou maximální rychlost ve své síti na 375 Mbit/s.

Společnost T-Mobile Czech Republic, člen mezinárodní telekomunikační skupiny Deutsche Telekom, vloni oslavila 20 let na českém trhu. S šesti miliony mobilních zákazníků je jedničkou na českém mobilním trhu. T-Mobile je ale především integrovaným operátorem a kromě telekomunikačních služeb nabízí i komplexní ICT řešení nejen pro firmy. Svým klientům poskytuje nadstandardní služby ve vysokorychlostní síti a špičkové inovace v oblasti technologií.

T-Mobile Czech Republic, zakládající člen národní sítě UN Global Compact v České republice, klade důraz na odpovědný přístup k okolí a ke společnosti. Drží se férových pravidel podnikání, pomáhá na svět prospěšným aplikacím a službám, podporuje neziskové organizace, drobné podnikatele i jednotlivce a pomáhá při mimořádných událostech. Zaměstnanci společnosti působí jako dobrovolníci na řadě míst celé republiky.

Více informací o společnosti najdete na www.t-mobile.cz, www.t-press.cz (portál pro novináře), www.t-mobile.cz/pomahame (informace o společenské odpovědnosti) a www.rozjezdy.cz (T-Mobile Rozjezdy – program podpory drobných podnikatelů.

Kontakty na tiskové oddělení: press@t-press.cz, tel.: 603 601 031.