T-Mobile: vysokorychlostní data už jsou v pilotním provozu

• Zákazníci T-Mobile budou mít již brzy k dispozici technologii EDGE
  • EDGE přinese zejména výrazně rychlejší přenos dat (cca 150 - 220 kbit/s)
  • EDGE v roamingu umožní používaní stejných služeb také v zahraničí

Praha, 29. července 2004 - Zákazníci T-Mobile budou mít již brzy k dispozici vysokorychlostní mobilní spojení, založené na technologii EDGE. Nyní je v pilotním provozu, komerčně ji chce T-Mobile zprovoznit v posledním čtvrtletí letošního roku. EDGE přinese zejména výrazně rychlejší přenos dat (cca 150 - 220 kbit/s) a tedy připojení na internet a wap. Lze tak například on-line sledovat video, stahovat velké soubory, MMS zprávy nebo prostě komfortně "brouzdat" po webu. V tuto chvíli již T-Mobile EDGE provozuje na Slovensku a v Maďarsku.

EDGE bude v první fázi v ČR dostupný ve velkých městech a pokrytí se bude postupně rozšiřovat. "Jsme hrdí na to, že budeme moci českým uživatelům EDGE nabídnout. Nabídneme tak našim zákazníkům novou dimenzi ve využívání datových a multimediálních služeb. Technologie je svojí podstatou vhodná spíše pro hustě osídlené oblasti a její síla je v plné mobilitě, na kterou jsou dnešní uživatelé mobilních telefonů zvyklí." říká k tomu Roland Mahler, generální ředitel T-Mobile ČR.
Společnost T-Mobile přes protesty, které vznesla, dosud stále nedostala přístup k frekvencím v pásmu 450 MHz, vhodným pro CDMA. Nemohla tak, stejně jako Eurotel, budovat vlastní síť v tomto efektivním pásmu. V pondělí se CDMA podle vyjádření Eurotelu spouští a zákazníci jej, pokud se situace nezmění, budou muset nakupovat od monopolního poskytovatele. Podle R. Mahlera by měl ČTU okamžitě přistoupit k vyřešení monopolistické situace cestou rozdělení dostupných frekvenčních kanálů mezi více konkurenčních subjektů. "Lidé v řídce osídlených oblastech, kteří prostředek  rychlého připojení k internetu nejvíc potřebují, by se mohli v brzké budoucnosti ocitnout v rukách monopolu společnosti Eurotel, která jako jediný držitel vhodných frekvencí připravuje spuštění odlišné technologie - CDMA* " dodává Roland Mahler.

EDGE je v podstatě dalším vývojovým krokem GPRS a světovým standardem, který na základě stávajících licencí mohou spustit i ostatní mobilní operátoři. S technologií EDGE na rozdíl od CDMA již dnes umí pracovat řada telefonů. V době, kdy bude uveden do komerčního provozu, jej společně s GPRS "bude umět" značná část nových přístrojů, včetně tzv. low-end typů. Zákazník tak bude moci používat jeden telefon s jednou SIM kartou jak na volání, tak na přenos dat. Naopak CDMA je možné zatím provozovat pouze na speciálních zařízeních typu USB modemu, která je nutno extra zakoupit a která naopak neumějí pracovat s GPRS.
Technologie EDGE je také schopna "komunikovat" s GPRS a bez jakéhokoliv vnějšího projevu pro uživatele se s GPRS přepínat. V praxi to znamená, že pokud se zákazník pohybuje a přejde mimo oblast, kde funguje EDGE, síť automaticky přepne připojení na GPRS a naopak. Technologie EDGE bude díky roamingu umožňovat používaní stejných služeb také v zahraničí.

* Technologie CDMA funguje na frekvenci 450 MHz, kterou obdržel z českých operátorů pouze Eurotel. Získal ji v roce 1990 bez výběrového řízení pro provoz radiotelefonní (analogové) mobilní sítě, která používá standard NMT. Nyní ji chce exkluzivně využít pro poskytování rychlého připojení na internet prostřednictvím CDMA. České úřady nerozhodly o přerozdělení části frekvencí mezi konkurenci, přestože takový postup je ve vyspělých evropských zemích běžný. Nižší frekvence totiž dovoluje pokrýt území s mnohanásobně nižšími náklady než u vyšších frekvencí a jejím exkluzivním využitím by původní operátor získal v podstatě monopolní postavení. To podle společnosti T-Mobile odporuje antimonopolním pravidlům Evropské unie, která mají za úkol ochraňovat zákazníka a podporovat konkurenční prostředí. T-Mobile proto podal k Evropské komisi žádost o zjednání nápravy.