T-MOBILE VYVINUL PLATFORMU NEJEN PRO HLEDÁNÍ ZTRACENÝCH OSOB

Cílené informativní SMS na mobil při kritických situacích
Systém může upozornit občany i na požár či povodeň
Pouze v určitém okruhu od konkrétního problematického místa

Praha, 26. května 2014 – Společnost T-Mobile vyvinula unikátní platformu s provozním názvem SAR SMS (Search&Rescue SMS), prostřednictvím které lze rozeslat hromadné SMS do konkrétní oblasti s vysokým rizikem ohrožení zdraví nebo života. Záchranáři tak prostřednictvím tohoto jedinečného systému mohou obratem informovat občany například o pátrání po pohřešovaném dítěti, ale také o požárech, povodních či dalších kritických situacích.

„Tento praktický a velmi přínosný systém patří mezi unikátní v Evropě,“ říká Milan Vašina, generální ředitel T-Mobile, a dodává: „Služba je určena pro složky Integrovaného záchranného systému a velmi nás těší, že Hasičský záchranný sbor České republiky ji přijal velmi pozitivně. Další jednání probíhají.“

„Impulzem pro vývoj aplikace byl nejen celosvětově alarmující počet pohřešovaných dětí, ale také potřeba velmi rychlého informačního kanálu při podobných kritických situacích. Technologické možnosti tohoto systému nabízejí velmi široké množnosti využití,“ uvádí Petra Pavičová, manažerka společenské zodpovědnosti T-Mobile. „Jsme rádi, že se nám podařilo aplikaci představit den poté, kdy jsme si připomněli Mezinárodní den pohřešovaných dětí, jehož symbolem se stal květ pomněnky,“ doplňuje.

Ve spolupráci s externím dodavatelem, firmou Position s. r. o., přichází T-Mobile jako první operátor v České republice s řešením, které umožňuje složkám Integrovaného záchranného systému (IZS) informovat během několika málo minut desítky tisíc občanů vyskytujících se ve vymezené oblasti o aktuálně probíhající události nebo nebezpečí prostřednictvím SMS přímo na jejich mobilní telefon. Samotný vývoj aplikace trval pouhých šest měsíců.

Potenciál představeného řešení je obrovský. A nejde jen o rychlou pomoc při hledání ztracených dětí, kde je rozhodující každá hodina. Systém, který má platformu webové stránky, umožňuje rozesílat SMS i záchranným složkám v dalších oblastech se zvýšeným rizikem, jako jsou například povodně, hromadné nehody na dálnici, průmyslové havárie, požáry a další. Jde o nekomerční aplikaci poskytovanou IZS naprosto zdarma, včetně provozu a servisu. Platforma umožňuje i jednoduché začlenění všech dalších mobilních operátorů v ČR.

Systém je velice dobře zabezpečen proti zneužití – obdobně jako internetové bankovnictví vyžaduje dvoustupňovou autorizaci, která se skládá ze dvou odlišných vstupních faktorů pro identifikaci.

Název samotného systému je prozatím provozní, v T-Mobile v současné době probíhá interní soutěž o nový název.

T-Mobile je největší operátor v ČR, který poskytuje mobilní služby již 6,3 milionu zákazníků. Neustále inovuje a rozšiřuje mobilní infrastrukturu, provozuje již více než 1 042 5G vysílačů a svou sítí páté generace pokrývá 21 % obyvatel ČR. Jako digitální leader T-Mobile zásadně přispívá digitalizaci Česka také budováním a rozvojem optické infrastruktury s cílem naplnit svou dlouhodobou vizi o Propojené zemi.

Na průmyslovém využití 5G sítí T-Mobile spolupracuje s předními českými technickými univerzitami, na nichž buduje privátní kampusové sítě. Společné projekty v podobě inovačních hubů a testbedů pak cíleně podporují digitalizaci firem, startupy a rozvoj inovačního prostředí v ČR.

Jednou z priorit společnosti je ohleduplné a udržitelné podnikání. Kromě naplňování konkrétních cílů v rámci iniciativy Green Deal se T-Mobile dlouhodobě zaměřuje i na zmírnění digitální propasti a mentální wellbeing a podporu společensky zodpovědných aktivit. Vůči společnosti jako celku pak přijal auditovatelný závazek, že do konce roku 2024 budou mít jeho CSR aktivity přímý dopad na 555 200 jedinců. Společnost cíleně podporuje neziskové organizace i jednotlivce, pomáhá při mimořádných událostech a její zaměstnanci se pravidelně zapojují do řady dobrovolnických aktivit po celé ČR.
T-Mobile je členem národní sítě UN Global Compact a její služby byly již potřetí hodnoceny jako nejlepší v Best-in-test UMLAUT (dříve P3).