T-MOBILE VYVINUL PLATFORMU NEJEN PRO HLEDÁNÍ ZTRACENÝCH OSOB

Cílené informativní SMS na mobil při kritických situacích
Systém může upozornit občany i na požár či povodeň
Pouze v určitém okruhu od konkrétního problematického místa

Praha, 26. května 2014 – Společnost T-Mobile vyvinula unikátní platformu s provozním názvem SAR SMS (Search&Rescue SMS), prostřednictvím které lze rozeslat hromadné SMS do konkrétní oblasti s vysokým rizikem ohrožení zdraví nebo života. Záchranáři tak prostřednictvím tohoto jedinečného systému mohou obratem informovat občany například o pátrání po pohřešovaném dítěti, ale také o požárech, povodních či dalších kritických situacích.

„Tento praktický a velmi přínosný systém patří mezi unikátní v Evropě,“ říká Milan Vašina, generální ředitel T-Mobile, a dodává: „Služba je určena pro složky Integrovaného záchranného systému a velmi nás těší, že Hasičský záchranný sbor České republiky ji přijal velmi pozitivně. Další jednání probíhají.“

„Impulzem pro vývoj aplikace byl nejen celosvětově alarmující počet pohřešovaných dětí, ale také potřeba velmi rychlého informačního kanálu při podobných kritických situacích. Technologické možnosti tohoto systému nabízejí velmi široké množnosti využití,“ uvádí Petra Pavičová, manažerka společenské zodpovědnosti T-Mobile. „Jsme rádi, že se nám podařilo aplikaci představit den poté, kdy jsme si připomněli Mezinárodní den pohřešovaných dětí, jehož symbolem se stal květ pomněnky,“ doplňuje.

Ve spolupráci s externím dodavatelem, firmou Position s. r. o., přichází T-Mobile jako první operátor v České republice s řešením, které umožňuje složkám Integrovaného záchranného systému (IZS) informovat během několika málo minut desítky tisíc občanů vyskytujících se ve vymezené oblasti o aktuálně probíhající události nebo nebezpečí prostřednictvím SMS přímo na jejich mobilní telefon. Samotný vývoj aplikace trval pouhých šest měsíců.

Potenciál představeného řešení je obrovský. A nejde jen o rychlou pomoc při hledání ztracených dětí, kde je rozhodující každá hodina. Systém, který má platformu webové stránky, umožňuje rozesílat SMS i záchranným složkám v dalších oblastech se zvýšeným rizikem, jako jsou například povodně, hromadné nehody na dálnici, průmyslové havárie, požáry a další. Jde o nekomerční aplikaci poskytovanou IZS naprosto zdarma, včetně provozu a servisu. Platforma umožňuje i jednoduché začlenění všech dalších mobilních operátorů v ČR.

Systém je velice dobře zabezpečen proti zneužití – obdobně jako internetové bankovnictví vyžaduje dvoustupňovou autorizaci, která se skládá ze dvou odlišných vstupních faktorů pro identifikaci.

Název samotného systému je prozatím provozní, v T-Mobile v současné době probíhá interní soutěž o nový název.

Společnost T-Mobile Czech Republic, člen mezinárodní telekomunikační skupiny Deutsche Telekom, je s 6,2 milionu mobilních zákazníků jedničkou na českém trhu. T-Mobile je integrovaným operátorem a kromě telekomunikačních služeb nabízí i komplexní ICT řešení či partnerská řešení nejen pro firmy, ale i instituce a individuální zákazníky. Svým klientům poskytuje nadstandardní služby ve vysokorychlostní síti a špičkové inovace v oblasti technologií. To prokázalo i poslední srovnávací měření kvality sítí P3 communications, v němž T-Mobile zvítězil a získal ocenění Best-in-Test.

T-Mobile Czech Republic, zakládající člen národní sítě UN Global Compact v České republice, klade důraz na odpovědný přístup k okolí a ke společnosti. Drží se férových pravidel podnikání, pomáhá na svět prospěšným aplikacím a službám, podporuje neziskové organizace, drobné podnikatele i jednotlivce a pomáhá při mimořádných událostech. Zaměstnanci společnosti působí jako dobrovolníci na řadě míst celé republiky.

Více informací o společnosti najdete na www.t-mobile.cz, www.t-press.cz (portál pro novináře), www.t-mobile.cz/pomahame (informace o společenské odpovědnosti) a www.rozjezdy.cz (T-Mobile Rozjezdy – program podpory drobných podnikatelů.

Kontakty na tiskové oddělení: press@t-press.cz, tel.: 603 601 031.