T-Mobile začal pokrývat LTE na frekvenci 2100 MHz, nasadil Single RAN

Koncept Single RAN spojuje 2G, 3G a LTE do jediného univerzálního řešení
Technologie je nyní testována v Teplicích, do konce roku bude na 350 vysílačích
Single RAN urychlí LTE pokrytí některých oblastí až o jeden a půl roku

T-Mobile nasadil na svých vysílačích pokrývajících město Teplice koncept Single RAN, který spojuje technologie 2G, 3G a LTE do jediného univerzálního řešení. Postupně jej bude zavádět na nových LTE vysílačích a současně jím nahrazovat svou stávající 3G technologii. Single RAN zjednoduší architekturu rádiové sítě a usnadní zavádění LTE i v oblastech pokrytých 3G, a to na frekvenci 2100 MHz. Již do konce roku 2015 tak dojde k LTE pokrytí některých území, pro něž měl být signál nejrychlejšího mobilního internetu dostupný až v období 2016–2017.

„Během tří let zcela nahradíme na našich vysílačích stávající 3G technologii novým konceptem Single RAN,“ říká Vladimír Klein, technologický ředitel T-Mobile, a dodává: „Díky němu budeme schopni akcelerovat pokrytí signálem LTE v místech, kde je dnes 3G, zároveň také poskytneme zákazníkům další kapacitu a rychlejší datové přenosy.“

Až dosud se novější generace mobilních rádiových sítí operátora stavěla vždy nezávisle na starších sítích. Single RAN vzniká spojením nyní samostatných 2G, 3G a LTE, čímž zjednodušuje architekturu rádiové sítě a zmenšuje prostorové nároky na vysílacích lokalitách. V budoucnu toto řešení umožní snadnější přesun zákazníků z 3G do LTE a následné kompletní vypnutí technologie 3G v odhadovaném horizontu přibližně pěti let. To pak klientům přinese další navýšení kapacity a zároveň maximálních rychlostí v LTE 2100 až na 150/50 Mbit/s.

Velkým přínosem je rovněž možnost využívat nový hardware kromě 3G také pro LTE v pásmu 2100 MHz, které podporuje naprostá většina LTE telefonů z nabídky T-Mobile. V letošním roce bude konceptem vybaveno zhruba 350 vysílačů, přičemž polovina z nich zajistí nové pokrytí. Již letos tak dojde k rozšíření LTE pokrytí o 5 % populace ČR, pro něž měl být nejrychlejší mobilní internet dostupný až v letech 2016–2017. Jde například o města Chomutov, Kadaň, Klášterec nad Ohří, Jirkov, Most, Litvínov, Teplice, Neratovice, Jablonec nad Nisou, Semily, Trutnov, Náchod, Broumov, Dvůr Králové nad Labem, Vrchlabí nebo třeba zimní střediska Harrachov a Špindlerův Mlýn.

Pokrývání sítí LTE v pásmu 800 MHz bude dále pokračovat podle plánu, operátor pokryje do konce roku mimo jiné všechna krajská města, dálnice a rychlostní komunikace (D1, D2, D3, D5, D8, D11, R10 a R4) a velká zimní střediska.

Společnost T-Mobile Czech Republic, člen mezinárodní telekomunikační skupiny Deutsche Telekom, je s téměř 6,3 milionu zákazníků jedničkou na českém trhu. T-Mobile je integrovaným operátorem a kromě mobilních a pevných telekomunikačních služeb nabízí i komplexní ICT řešení. Svým klientům poskytuje nadstandardní služby ve vysokorychlostní síti, což prokazuje i srovnávací měření kvality sítí umlaut (dříve P3), v němž T-Mobile již potřetí získal ocenění Best-in-Test.

T-Mobile Czech Republic klade důraz na odpovědný přístup k okolí a ke společnosti. Drží se férových pravidel podnikání, pomáhá na svět prospěšným aplikacím a službám, podporuje neziskové organizace, drobné podnikatele i jednotlivce a pomáhá při mimořádných událostech. Zaměstnanci společnosti působí jako dobrovolníci na řadě míst celé republiky.

Více informací o společnosti najdete na www.t-mobile.cz, www.t-press.cz (portál pro novináře), www.t-mobile.cz/pomahame (informace o společenské odpovědnosti) a www.rozjezdy.cz (T-Mobile Rozjezdy – program podpory drobných podnikatelů).