T-Mobile začal testovat technologii NB-IoT

Pilot začal v Praze na Roztylech, v lednu přibude Mladá Boleslav
NB-IoT posílí kompetence T-Mobile na poli „Internetu věcí“
Operátor zůstává technologickým partnerem a integrátorem IoT sítě SIGFOX

T-Mobile spustil testovací provoz sítě NB-IoT pro „Internet věcí“ (Internet of Things, IoT), a to v okolí svého sídla v Praze – Roztylech. V lednu 2018 pak tento pilot rozšíří do Mladé Boleslavi. Nejde o první počin T-Mobile v této oblasti: společnost je rovněž již dva roky technologickým partnerem a integrátorem IoT sítě SIGFOX pokrývající celou Českou republiku. Operátor tak dále posiluje své kompetence na poli „Internetu věcí“. Po ukončení a vyhodnocení zkušebního provozu NB-IoT plánuje T-Mobile zahájit přípravy na celorepublikové komerční spuštění této technologie.

„Rádi bychom rozšířili portfolio v oblasti Internetu věcí a k stávající síti SIGFOX přidali technologii NB-IoT, kterou můžeme na naše LTE vysílače jednoduše nasadit pomocí softwarové aktualizace,“ říká ředitel rozvoje a výstavby sítí T-Mobile Ľubor Žatko. „Věříme, že obě technologie se budou vhodně doplňovat,“ dodává.

Mezi hlavní výhody NB-IoT patří vysoký prostup signálu do budov, nízká cena koncových zařízení a energetická nenáročnost, což umožňuje provozování velkého množství zařízení současně. Technologii lze využít například pro měření spotřeby elektřiny či plynu, parkovací systémy nebo monitorovací zařízení se širokou škálou využití v mnoha oblastech (od územní samosprávy přes zemědělství až po například zdravotnictví). Síť NB-IoT používá licencované spektrum a má stejnou úroveň zabezpečení jako LTE. K podpoře tohoto standardu se před časem přihlásila také mateřská společnost T-Mobile, Deutsche Telekom.

T-Mobile je největší operátor v ČR, který poskytuje mobilní služby již 6,3 milionu zákazníků. Neustále inovuje a rozšiřuje mobilní infrastrukturu, provozuje již více než 1 042 5G vysílačů a svou sítí páté generace pokrývá 21 % obyvatel ČR. Jako digitální leader T-Mobile zásadně přispívá digitalizaci Česka také budováním a rozvojem optické infrastruktury s cílem naplnit svou dlouhodobou vizi o Propojené zemi.

Na průmyslovém využití 5G sítí T-Mobile spolupracuje s předními českými technickými univerzitami, na nichž buduje privátní kampusové sítě. Společné projekty v podobě inovačních hubů a testbedů pak cíleně podporují digitalizaci firem, startupy a rozvoj inovačního prostředí v ČR.

Jednou z priorit společnosti je ohleduplné a udržitelné podnikání. Kromě naplňování konkrétních cílů v rámci iniciativy Green Deal se T-Mobile dlouhodobě zaměřuje i na zmírnění digitální propasti a mentální wellbeing a podporu společensky zodpovědných aktivit. Vůči společnosti jako celku pak přijal auditovatelný závazek, že do konce roku 2024 budou mít jeho CSR aktivity přímý dopad na 555 200 jedinců. Společnost cíleně podporuje neziskové organizace i jednotlivce, pomáhá při mimořádných událostech a její zaměstnanci se pravidelně zapojují do řady dobrovolnických aktivit po celé ČR.
T-Mobile je členem národní sítě UN Global Compact a její služby byly již potřetí hodnoceny jako nejlepší v Best-in-test UMLAUT (dříve P3).