T-Mobile začal testovat technologii NB-IoT

Pilot začal v Praze na Roztylech, v lednu přibude Mladá Boleslav
NB-IoT posílí kompetence T-Mobile na poli „Internetu věcí“
Operátor zůstává technologickým partnerem a integrátorem IoT sítě SIGFOX

T-Mobile spustil testovací provoz sítě NB-IoT pro „Internet věcí“ (Internet of Things, IoT), a to v okolí svého sídla v Praze – Roztylech. V lednu 2018 pak tento pilot rozšíří do Mladé Boleslavi. Nejde o první počin T-Mobile v této oblasti: společnost je rovněž již dva roky technologickým partnerem a integrátorem IoT sítě SIGFOX pokrývající celou Českou republiku. Operátor tak dále posiluje své kompetence na poli „Internetu věcí“. Po ukončení a vyhodnocení zkušebního provozu NB-IoT plánuje T-Mobile zahájit přípravy na celorepublikové komerční spuštění této technologie.

„Rádi bychom rozšířili portfolio v oblasti Internetu věcí a k stávající síti SIGFOX přidali technologii NB-IoT, kterou můžeme na naše LTE vysílače jednoduše nasadit pomocí softwarové aktualizace,“ říká ředitel rozvoje a výstavby sítí T-Mobile Ľubor Žatko. „Věříme, že obě technologie se budou vhodně doplňovat,“ dodává.

Mezi hlavní výhody NB-IoT patří vysoký prostup signálu do budov, nízká cena koncových zařízení a energetická nenáročnost, což umožňuje provozování velkého množství zařízení současně. Technologii lze využít například pro měření spotřeby elektřiny či plynu, parkovací systémy nebo monitorovací zařízení se širokou škálou využití v mnoha oblastech (od územní samosprávy přes zemědělství až po například zdravotnictví). Síť NB-IoT používá licencované spektrum a má stejnou úroveň zabezpečení jako LTE. K podpoře tohoto standardu se před časem přihlásila také mateřská společnost T-Mobile, Deutsche Telekom.

Společnost T-Mobile Czech Republic, člen mezinárodní telekomunikační skupiny Deutsche Telekom, má téměř 6,2 milionu mobilních zákazníků. T-Mobile je integrovaným operátorem a kromě telekomunikačních služeb nabízí i komplexní ICT řešení či partnerská řešení nejen pro firmy, ale i instituce a individuální zákazníky. Svým klientům poskytuje nadstandardní služby ve vysokorychlostní síti, což prokazuje i srovnávací měření kvality sítí umlaut (dříve P3), v němž T-Mobile již potřetí získal ocenění Best-in-Test.

T-Mobile Czech Republic klade důraz na odpovědný přístup k okolí a ke společnosti. Drží se férových pravidel podnikání, pomáhá na svět prospěšným aplikacím a službám, podporuje neziskové organizace, drobné podnikatele i jednotlivce a pomáhá při mimořádných událostech. Zaměstnanci společnosti působí jako dobrovolníci na řadě míst celé republiky.

Více informací o společnosti najdete na www.t-mobile.cz, www.t-press.cz (portál pro novináře) a www.t-mobile.cz/pomahame (informace o společenské odpovědnosti).