T-MOBILE ZDVOJNÁSOBIL OBJEM POMOCI ZÁKLADNÍM ŠKOLÁM. RYCHLÁ DATA DÁ NA 3 MĚSÍCE ZDARMA 20 TISÍCŮM POTŘEBNÝCH ŽÁKŮ

• Ohlášených 10 000 SIM karet si základní školy rozebraly za méně než dva dny

• Pro obrovský zájem z celé země T-Mobile svou pomoc školám zdvojnásobil

• Operátor věnuje pro žáky dalších 10 tisíc SIM karet s neomezenými daty na 3 měsíce zdarma

Praha, 3. listopadu 2020 - T-Mobile se pro obrovský zájem rozhodl navýšit svou pomoc základním školám na 20 000 SIM karet s neomezenými daty pro žáky, kteří se nemohou účastnit online výuky a jejich rodiny jsou v tíživé finanční situaci. V reakci na oznámení vlády o prodloužení uzavření škol kvůli pandemii COVID-19 operátor minulý čtvrtek, 29. října, oznámil, že 10 000 žáků dostane neomezená data na 3 měsíce zdarma. Lavina zájmu ze všech částí republiky ovšem výrazně překročila dostupný počet SIM karet, který byl vyčerpán během necelých dvou dnů.

„České školství není na distanční výuku připravené a věděli jsme, že jednou z příčin je i chybějící rychlé připojení v sociálně slabších rodinách. Obrovský zájem základních škol v podobě stovek emailů denně nás ale překvapil. Abychom mohli vyjít vstříc dalším žadatelům o pomoc, rozhodli jsme se navýšit počet datových SIM karet na dvojnásobek,“ řekl Juraj Bóna, výkonný ředitel T-Mobile pro Českou republiku. „Do budoucna není současný přístup k digitalizaci školství i distančnímu vzdělávání udržitelný. Školy by měly být pokryty sítí rychlého připojení s kapacitou přenosu 1 gigabit za sekundu,“ uvedl Bóna k tématu digitálního vzdělávání na dnešní tiskové konferenci Svazu průmyslu a dopravy ČR.

Ministr školství, mládeže a tělovýchovy, Robert Plaga, označil pomoc společnosti T-Mobile za skvělý příklad společenské odpovědnosti v praxi, a uvedl: „T-Mobile poté, co minulý týden poskytl školám a školákům 10 tis. datových SIM karet, jich tento týden školákům rozdá dalších 10 tisíc. Společně s 1,3 mld. Kč na vybavení od MŠMT ČR se nám daří zlepšovat podmínky distanční výuky.“

Digitální vzdělávání by mělo být službou přístupnou pro každého, zaznělo dnes také na tiskové konferenci Svazu průmyslu a dopravy ČR. „Naši členové pomáhají se zajištěním připojení k internetu dětem ve znevýhodněných rodinách, zpřístupnili pro školy on-line nástroje pro výuku. Teď je ale třeba, aby si vláda digitalizaci školství vzala jako jednu z hlavních priorit a využila pro to prostředky z Národního plánu obnovy. Protože kvalitní vzdělání je nejlepší investice,“ řekla Milena Jabůrková, viceprezidentka Svazu průmyslu a dopravy ČR.

Zástupci základních škol mohou společnost T-Mobile od minulého týdne kontaktovat na e-mailové adrese skoly@t-mobile.cz, která byla zřízena speciálně pro tuto příležitost. Operátor každé škole, která o pomoc požádá, přidělí maximálně 20 SIM karet spolu s přístupem na speciální microsite a unikátním kódem. O rozdělení neomezených dat mezi potřebné rodiny žáků rozhodnou ředitelé škol. Rodiče dětí, kteří od své školy obdrží unikátní kód a nárok na neomezená data, na tomto místě najdou všechny potřebné informace a uskuteční jak objednávku, tak samotnou aktivaci SIM karty.

Ve vzájemné spolupráci navíc T-Mobile ve spolupráci se společností Unicorn nabídl pro učitele školení Jak učit Online?, které dostávají zcela zdarma. Do konce listopadu 2020 firmy společně prodloužily rodinám zdarma vybrané online kurzy výuky na Redmonster.cz.