T-Mobile zrychluje optické připojení domácností, testuje symetrickou 8Gb/s linku

T-Mobile pokračuje v posilování nejmodernější optické infrastruktury, kterou neustále rozšiřuje po celém Česku. Ve vybraných místech v Olomouci spustil v testovacím provozu svůj dosud nejrychlejší internetový tarif se symetrickou rychlostí 8 Gb/s. Spotřebitelům využívajícím připojení FTTH (fiber-to-the-home) operátor nově nabízí plně symetrické portfolio v rámci všech tarifů.

V průběhu srpnaT-Mobile dokončilpřevedení celé své přístupové sítě na standard XGS-PON, což umožnilo zahájení testování datových přenosů rychlostí až 8 Gb/s a uvedení souvisejícího tarifu, určeného pro nejnáročnější zákazníky.Operátor svoji optickou síť buduje na základě nejmodernějších technologií, které umožňují dále zvyšovat rychlost internetového připojení podle nároků na datové přenosy a požadavků uživatelů, kteří mají optické přípojky zavedeny až do svých domovů.

T-Mobile demonstruje budoucnost připojení s rychlostí 8 Gb/s

Pilotní provoz nejrychlejšího připojení operátora je spuštěn ve vybraných lokalitách Olomouce, kde T-Mobile nabídne svým koncovým zákazníkům možnost symetrického internetového připojení s rychlostí až 8 Gb/s. Jedná se o aktuálně nejvyšší možnou rychlost dostupnou v optické síti na základě standardu XGS-PON. Tento mezinárodně definovaný standard umožňuje přístup k internetu prostřednictvím optické sítě rychlostí až 10 Gb/s ve směru stahování i odesílání dat (tedy symetricky). Část kapacity sítě vždy vyžaduje provoz nezbytných technologií a tato režie snižuje reálnou rychlost pro uživatele na 8 Gb/s. Právě takovou rychlost nabízí T-Mobile svým zákazníkům  k otestování.

Samozřejmě si uvědomujeme, že v současné době není mnoho zákazníků, kteří by plný potenciál prakticky využili, ale to nás nemůže brzdit v inovacích. Každodenní datové potřeby se rok od roku dramaticky zvyšují a my chceme být po všech stránkách připraveni uspokojit požadavky i těch nejnáročnějších uživatelů. Nejvyšší rychlost našeho internetového připojení bez problémů zvládne mnohačlennou digitální domácnost, kde se třeba do cloudu zálohuje velké množství dat, ať už v rámci práce, školy či zálohování domácích serverů,“ říká Michal Podlucký, manažer segmentu pro optický internet v T-Mobilu.

T-Mobile navyšuje zákazníkům rychlost uploadu optického internetu T FIBER

V souvislosti s rozvojem optické sítě T-Mobilu budou mít nově všichni zákazníci optického internetu T FIBER plně symetrické připojení. Dosud bylo možné využívat symetrických rychlostí pouze u tarifů 250 Mb/s:250 Mb/s a 500 Mb/s:500 Mb/s, nyní bude rychlost stahování a nahrávání do internetu stejná také u tarifu 1 000 Mb/s:1 000 Mb/s. Pro uživatele je rychlost nahrávání (uploadu) dat důležitá v celé řadě situací. Ocení ji lidé pracující z domova při lepším obrazu videokonferencí i odesílání dat do firemních systémů. Je důležitá také při publikování videí a fotek na internetu, stejně jako při zálohování obsahu domácích počítačů a mobilních telefonů do cloudových služeb. Symetrické připojení bude všem zákazníkům optického internetu T FIBER navýšeno automaticky, bez jakéhokoli poplatku nebo změny ceny jejich aktuálního tarifu.

Optická síť připravena na budoucnost

Budování optické sítě patří v současnosti k nejdůležitějším investičním projektům českého T-Mobilu, který připravuje infrastrukturu pro další rozvoj internetového připojení po následující desítky let. Životnost položených optických rozvodů je nejméně 60 let, během kterých lze výměnou aktivních prvků opakovaně navyšovat maximální rychlost přenosu dat. Současné navýšení rychlosti připojení na symetrických 8 Gb/s umožnila právě výměna aktivních prvků, bez jakéhokoli dalšího zásahu do páteřní sítě. Optická infrastruktura je z podstatné části pasivní a využívá jen minimum aktivních prvků vyžadujících napájení. Díky tomu jde o vysoce udržitelnou technologii, u které oproti jiným způsobům přenosu dat se zátěží neroste spotřeba elektrické energie.

Dostupnost nejlepšího internetového připojení zákazníkům se rychle rozšiřuje po celé České republice i díky spolupráci T-Mobilu s dalšími operátory, se kterými navzájem sdílí trasy optických kabelů. Více informací o nejrychlejším internetovém připojení přes optickou síť T-Mobilu lze najít na webové stránce www.t-mobile.cz/fiber8000. Cena za toto extrémně rychlé internetové připojení je 3 999 Kč měsíčně, ovšem běžné tarify začínají již od 299 Kč (po 12 měsících 399 Kč) za symetrické připojení rychlostí 250 Mb/s.

A co vlastně nejrychlejší optické připojení od T-Mobilu se symetrickou rychlostí 8 Gb/s dokáže?

• Stáhnout si dvouhodinový film v rozlišení 8K (76 Gb) za 1 minutu a 16 sekund. (Na lince s rychlostí 100 Mb/s za bezmála 2 hodiny.)
  • Nahrát na YouTube hodinové video ve Full HD rozlišení (1,4 Gb) za 1 sekundu. (Na lince s rychlostí 100 Mb/s za necelé 2 minuty.)
  • Zazálohovat kompletní obsah počítače s 2TB pevným diskem do cloudu za 33 minut a 20 sekund. (Na lince s rychlostí 100 Mb/s za více než 44 hodin)
  • Stáhnout hru Call Of Duty: Modern Warfare o velikosti 235 Gb za 3 minuty a 55 sekund. (Na lince s rychlostí 100 Mb/s za více než 5 hodin.)