Unikátní projekt sledování pohybu škodlivin v ovzduší startuje

Praha, 7. října 2014 – T-Mobile se jako jeden z partnerů podílí na realizaci nového systému pro monitorování dopadů dopravy na životní prostředí. Systém je založen na technologii senzorických sítí a umožňuje sledování pohybu škodlivin v ovzduší v reálném čase včetně rozložení jejich intenzity – na rozdíl od standardního vyhodnocování pomocí matematických modelů. Toto řešení vyvinuté v Ústavu bezpečnostních technologií a inženýrství Fakulty dopravní ČVUT v Praze v rámci grantu „TRAFFICSENSNET“ Technologické agentury ČR je v České republice unikátní.

Systém využívá tzv. Big dat. Jde o velké objemy dat ze senzorických jednotek rozmístěných ve sledovaném území, která se prostřednictvím mobilní sítě T-Mobile posílají na server (řešení na principu M2M), kde jsou zpracována a uložena do databáze. Výstupem jsou aktuální informace v přehledné obrazové formě. Uživatel tak přes webový prohlížeč vidí různě zabarvené „mraky“ pohybující se nad mapou sledované lokality, u nichž barva označuje druh škodliviny a sytost barvy pak míru znečištění v daném místě. Senzory zajišťují měření emisí těkavých organických látek, prachových částic a úrovně hluku.

„Jedním ze strategických cílů T-Mobile je rozvoj služeb založených na bázi Big dat, zároveň již dlouhodobě klademe důraz na společenskou odpovědnost,“ říká Lukáš Kovárník, ICT Development Manager operátora pro oblast Big dat, a dodává: „V tomto projektu směřujícím k ochraně zdraví obyvatel a životního prostředí se obě tyto naše strategie dokonale spojují.“

V současné době je nový monitorovací systém implementován v oblasti Prahy 4 – Spořilova, kde bude následně zahájen pilotní provoz. Získané informace by měly městské části Prahy 4 pomoci k účinnějšímu zavádění opatření pro ochranu zdraví obyvatel a zvýšení kvality jejich života s možností snadného a rychlého vyhodnocení jejich výsledku. Pokud bude pilotní provoz úspěšný, počítá se s dalším rozšířením systému do ekologicky zatížených lokalit po celé České republice.

T-Mobile je největší operátor v ČR, který poskytuje mobilní služby již 6,3 milionu zákazníků. Neustále inovuje a rozšiřuje mobilní infrastrukturu, provozuje již více než 1 042 5G vysílačů a svou sítí páté generace pokrývá 21 % obyvatel ČR. Jako digitální leader T-Mobile zásadně přispívá digitalizaci Česka také budováním a rozvojem optické infrastruktury s cílem naplnit svou dlouhodobou vizi o Propojené zemi.

Na průmyslovém využití 5G sítí T-Mobile spolupracuje s předními českými technickými univerzitami, na nichž buduje privátní kampusové sítě. Společné projekty v podobě inovačních hubů a testbedů pak cíleně podporují digitalizaci firem, startupy a rozvoj inovačního prostředí v ČR.

Jednou z priorit společnosti je ohleduplné a udržitelné podnikání. Kromě naplňování konkrétních cílů v rámci iniciativy Green Deal se T-Mobile dlouhodobě zaměřuje i na zmírnění digitální propasti a mentální wellbeing a podporu společensky zodpovědných aktivit. Vůči společnosti jako celku pak přijal auditovatelný závazek, že do konce roku 2024 budou mít jeho CSR aktivity přímý dopad na 555 200 jedinců. Společnost cíleně podporuje neziskové organizace i jednotlivce, pomáhá při mimořádných událostech a její zaměstnanci se pravidelně zapojují do řady dobrovolnických aktivit po celé ČR.
T-Mobile je členem národní sítě UN Global Compact a její služby byly již potřetí hodnoceny jako nejlepší v Best-in-test UMLAUT (dříve P3).