Unikátní projekt sledování pohybu škodlivin v ovzduší startuje

Praha, 7. října 2014 – T-Mobile se jako jeden z partnerů podílí na realizaci nového systému pro monitorování dopadů dopravy na životní prostředí. Systém je založen na technologii senzorických sítí a umožňuje sledování pohybu škodlivin v ovzduší v reálném čase včetně rozložení jejich intenzity – na rozdíl od standardního vyhodnocování pomocí matematických modelů. Toto řešení vyvinuté v Ústavu bezpečnostních technologií a inženýrství Fakulty dopravní ČVUT v Praze v rámci grantu „TRAFFICSENSNET“ Technologické agentury ČR je v České republice unikátní.

Systém využívá tzv. Big dat. Jde o velké objemy dat ze senzorických jednotek rozmístěných ve sledovaném území, která se prostřednictvím mobilní sítě T-Mobile posílají na server (řešení na principu M2M), kde jsou zpracována a uložena do databáze. Výstupem jsou aktuální informace v přehledné obrazové formě. Uživatel tak přes webový prohlížeč vidí různě zabarvené „mraky“ pohybující se nad mapou sledované lokality, u nichž barva označuje druh škodliviny a sytost barvy pak míru znečištění v daném místě. Senzory zajišťují měření emisí těkavých organických látek, prachových částic a úrovně hluku.

„Jedním ze strategických cílů T-Mobile je rozvoj služeb založených na bázi Big dat, zároveň již dlouhodobě klademe důraz na společenskou odpovědnost,“ říká Lukáš Kovárník, ICT Development Manager operátora pro oblast Big dat, a dodává: „V tomto projektu směřujícím k ochraně zdraví obyvatel a životního prostředí se obě tyto naše strategie dokonale spojují.“

V současné době je nový monitorovací systém implementován v oblasti Prahy 4 – Spořilova, kde bude následně zahájen pilotní provoz. Získané informace by měly městské části Prahy 4 pomoci k účinnějšímu zavádění opatření pro ochranu zdraví obyvatel a zvýšení kvality jejich života s možností snadného a rychlého vyhodnocení jejich výsledku. Pokud bude pilotní provoz úspěšný, počítá se s dalším rozšířením systému do ekologicky zatížených lokalit po celé České republice.

Společnost T-Mobile Czech Republic, člen mezinárodní telekomunikační skupiny Deutsche Telekom, vloni oslavila 20 let na českém trhu. S šesti miliony mobilních zákazníků je jedničkou na českém mobilním trhu. T-Mobile je ale především integrovaným operátorem a kromě telekomunikačních služeb nabízí i komplexní ICT řešení nejen pro firmy. Svým klientům poskytuje nadstandardní služby ve vysokorychlostní síti a špičkové inovace v oblasti technologií.

T-Mobile Czech Republic, zakládající člen národní sítě UN Global Compact v České republice, klade důraz na odpovědný přístup k okolí a ke společnosti. Drží se férových pravidel podnikání, pomáhá na svět prospěšným aplikacím a službám, podporuje neziskové organizace, drobné podnikatele i jednotlivce a pomáhá při mimořádných událostech. Zaměstnanci společnosti působí jako dobrovolníci na řadě míst celé republiky.

Více informací o společnosti najdete na www.t-mobile.cz, www.t-press.cz (portál pro novináře), www.t-mobile.cz/pomahame (informace o společenské odpovědnosti) a www.rozjezdy.cz (T-Mobile Rozjezdy – program podpory drobných podnikatelů.

Kontakty na tiskové oddělení: press@t-press.cz, tel.: 603 601 031.