Analýza Big dat: Víme, kdy o prázdninovém supervíkendu raději nevyjíždět

První prázdninový víkend patří k nejvytíženějším dnům na českých silnicích
Nejvíce Čechů vyráží do zahraničí v sobotu, a to od brzkých ranních hodin
Kolonám se vyhnete v pátek do 14:30 nebo v sobotu pozdě odpoledne

Patříte k těm, kdo si říkají, že nejlepší taktika jak odjet na prázdninový „supertýden“, je počkat v klidu na sobotní dopoledne? Děláte chybu! Data společnosti T-Mobile z loňského roku (a není pochyb, že schéma se letos bude opakovat) totiž jasně říkají, že na tento prázdninový týden, kdy si bere dovolenou snad většina z nás, nejvíc lidí odjíždí do zahraničí právě v sobotu. V tomto dnu se z celého víkendu vloni přesunulo 44 procent lidí, v pátek to bylo 27 a v neděli 29 procent. Celkově se během prvního prázdninového víkendu vydá do zahraničí o 53 % více Čechů než o běžném víkendu. Nejčastěji míří na Slovensko nebo skrz Rakousko do Chorvatska či Itálie

V sobotu a v neděli dochází v porovnání s běžným víkendem k mnohem vyššímu nárůstu než v pátek. Konkrétně během „superpátku“ míří za hranice o 23 % lidí víc než běžně, v sobotu se na cesty oproti normálu vydá o 64 % lidí víc, v neděli pak dokonce o 74 %. Samozřejmě jsou značné rozdíly v časech – v pátek po vysvědčení se lidé na silnicích nejvíc koncentrují od 15:30 do 22 hodin, absolutní špička nastává mezi pátou a šestou hodinou odpolední. Tehdy se cestě raději vyhněte. V sobotu můžete silný provoz očekávat prakticky celý den - od 8 do 18 hodin s vrcholem kolem poledne. Neděle má podobný průběh jako sobota s vrcholem mezi jednou až pátou odpoledne.

Znamená to, že pokud chcete po českých silnicích s řadou zúžení a omezení projet relativně v pohodě, ideální je vzít si půl dne volno a cestovat v pátek zhruba do 14:30. Prostě vyzvednout ratolesti rovnou před školou a vysvědčení oslavit už za hranicemi. Další variantou je v sobotu si pořádně přivstat a vyrazit kolem páté-šesté ráno. Nebo se naopak v klidu vyspat a vyjet večer po 19. hodině. Případně nechat odjezd až na nedělní ráno.

Data získal T-Mobile z detailního měření pohybu Čechů do zahraničí během loňského prvního prázdninového víkendu. „Analýza mobility na základě anonymizovaných dat z mobilní sítě může dát lidem spoustu praktických informací,“ vysvětluje Lukáš Kovárník, manažer rozvoje ICT řešení společnosti T-Mobile a dodává: „Česká města údaje často používají pro analýzu pohybu na svém území – nedávným příkladem jsou komplexní data, která na adrese operator.brno.ml/ dalo ve spolupráci se společností T-Mobile lidem k dispozici město Brno.“

T-Mobile je největší operátor v ČR, který poskytuje mobilní služby již 6,3 milionu zákazníků. Neustále inovuje a rozšiřuje mobilní infrastrukturu, provozuje již více než 1 042 5G vysílačů a svou sítí páté generace pokrývá 21 % obyvatel ČR. Jako digitální leader T-Mobile zásadně přispívá digitalizaci Česka také budováním a rozvojem optické infrastruktury s cílem naplnit svou dlouhodobou vizi o Propojené zemi.

Na průmyslovém využití 5G sítí T-Mobile spolupracuje s předními českými technickými univerzitami, na nichž buduje privátní kampusové sítě. Společné projekty v podobě inovačních hubů a testbedů pak cíleně podporují digitalizaci firem, startupy a rozvoj inovačního prostředí v ČR.

Jednou z priorit společnosti je ohleduplné a udržitelné podnikání. Kromě naplňování konkrétních cílů v rámci iniciativy Green Deal se T-Mobile dlouhodobě zaměřuje i na zmírnění digitální propasti a mentální wellbeing a podporu společensky zodpovědných aktivit. Vůči společnosti jako celku pak přijal auditovatelný závazek, že do konce roku 2024 budou mít jeho CSR aktivity přímý dopad na 555 200 jedinců. Společnost cíleně podporuje neziskové organizace i jednotlivce, pomáhá při mimořádných událostech a její zaměstnanci se pravidelně zapojují do řady dobrovolnických aktivit po celé ČR.
T-Mobile je členem národní sítě UN Global Compact a její služby byly již potřetí hodnoceny jako nejlepší v Best-in-test UMLAUT (dříve P3).