ČZU VYTVÁŘÍ CHYTRÝ KAMPUS BUDOUCNOSTI: SPOLU S T-MOBILE STAVÍ NEJMODERNĚJŠÍ 5G STAND ALONE KAMPUSOVOU SÍŤ

Praha, 26. května 2021 – Česká zemědělská univerzita v Praze (ČZU) podepsala se společností T-Mobile Czech Republic memorandum o dlouhodobé spolupráci, která zahrnuje vybudování komplexně digitalizovaného kampusu a dalších univerzitních pracovišť na nejnovější 5G Stand Alone s využitím IoT platformy. V příštích čtyřech letech chce ČZU dokončit komplexní digitalizaci, spočívající ve vytvoření digitálního ekosystému zaměřeného na vědy o živé přírodě. Součástí unikátního projektu bude nejen propojení celého kampusu, ale i vzdálených pracovišť univerzity.

Kampus v Suchdole s dvaceti tisíci studenty a téměř dvěma tisíci zaměstnanci na rozloze 44 hektary tvoří ideální sídelní vzorek pro plánování moderních měst. Univerzita tak může uplatnit nové technologie digitalizace např. pro automatizaci v oblasti úspory nákladů a využití zdrojů, jako je spotřeba vody a energií, management odpadu, parkování apod., dále v oblasti vyhodnocení rizik s využitím aktivních prvků bezpečnosti. Zkušenosti budou přeneseny do plánů rozvoje územních sídel v rámci České republiky.

„Díky technologii 5G vytvoříme na ČZU experimentální prostor budoucnosti, ve kterém budou moci studenti, vědci i firmy testovat možnosti digitalizace a Průmyslu 4.0. StandAlone* síť 5té generace jim umožní přenášet enormní množství dat z laboratoří, venkovních čidel či vozidel do datových center ke zpracování a tvorbě inovativních produktů a řešení,“ říká Luboš Lukasík, ředitel divize pro firemní zákazníky a veřejnou správu společnosti T-Mobile Czech Republic.

Kromě digitálního kampusu se Česká zemědělská univerzita v Praze zaměřuje na výzkum a vývoj moderních technologií pro oblast precizní péče o krajinu. Zvláštní pozornost bude věnována využití technologií při adaptaci krajiny na klimatickou změnu. Vedle 5G kampusové sítě bude proto T-Mobile implementovat v zemědělském polygonu ČZU také novou  síť internetu věcí (ioT). Ta dokáže v rozsáhlém terénu přenášet malé objemy dat z velkého množství zařízení, a to vše s minimální spotřebou elektrické energie. Senzory, které T-Mobile umístí na ploše 800 hektarů, tak poskytnou přesnější data pro modely fungování například v oblasti vodohospodářství. Další společné projekty budou zaměřené na dendrologii, výměnu plynů mezi půdou a vzduchem nebo na agrovoltaiku.

„Nabídneme-li ta nejmodernější řešení našim studentům přímo v kampusu, kde tráví většinu studentského života, dá se předpokládat, že tyto zkušenosti přenesou přirozeně do praxe. ČZU by se tímto projektem chtěla zařadit mezi nejmodernější univerzity ve světě. S řadou z nich dnes již aktivně spolupracuje,“ uvedl rektor ČZU prof. Petr Sklenička.

Nedílnou součástí záměru je nabídka spolupráce partnerům z podnikatelského prostředí s cílem zkrátit cestu od nápadu k realizaci. Podnikatelé budou moci své návrhy či produkty testovat v této high-tech laboratoři a zároveň se budou moci podílet na inovacích v rámci aktivit ČZU.

„Projekty univerzitních kampusových 5G sítí jsou skvělou ukázkou využití sítí nové generace pro rozvoj digitálních inovací, na nichž spolupracují vysoké školy, operátoři i další firmy a organizace. Vzniká tak unikátní ekosystém, díky kterému budou dostupnější lepší digitální služby pro občany i nová řešení pro digitální transformaci firem. To vše podporuje MPO v rámci svých digitálních strategií, například formou podpory průmyslového výzkumu v programu TREND či podporu tzv. demonstračních projektů z Národního plánu obnovy,“ říká Petr Očko, náměstek ministra průmyslu a obchodu pro digitalizaci a inovace.

„Propojení high-tech kampusu se vzděláváním studentů a výzkumem je jedinečnou kombinací, která umožňuje připravovat odborníky schopné řešit výzvy, jimž bude společnost čelit v následujících desetiletích, mimo jiné kyberbezpečnost,“ zdůraznil kvestor ČZU Ing. Jakub Kleindienst.

Kampusová síť (Private Campus Network)

Kampusové sítě umožňují podnikům i výzkumným centrům využívat různé moderní digitální komunikační technologie podporující LTE, 5G, IoT, pro jejich pracovní, výrobní a provozní účely. Privátní kampus má pak klíčový význam především ve spojení s technologií 5G sítí. Hlavním přínosem je digitalizace nejen ve výrobních odvětvích, ale i v dalších oblastech jako jsou logistika, obchod nebo zdravotnictví. Sítě páté generace jsou navrhovány jako bezpečné proti odposlechům a dalším rizikům zneužití. Fungují v licencovaném pásmu, mají tedy jasná pravidla, která sítě chrání proti rušení. Jsou schopné obsloužit provoz s velmi velkou hustotou koncových zařízení. První privátní 5G kampusovou síť v České republice spustil T-Mobile na konci roku 2020 v areálu VŠB – Technické univerzity Ostrava a letos první Stand Alone 5G kampusovou síť na Českém institutu informatiky, robotiky a kybernetiky (CIIRC) při ČVUT.

*Technologie 5G stand alone (5G SA)

5G SA technologie přibližuje 5G k dosažení svého skutečného potenciálu. Narozdíl od 5G non-standalone (5G NSA), který ještě v některých částech využívá 4G, 5G, stand alone verze přichází s kompletní architekturou 5G. Jak její radiová část (RAN), tak část jádra (Core) nabídne vyšší rychlosti, nižší latenci a možnost masivního připojení IoT. Otevírá dveře novým aplikacím, jako je mobilní rozšířená a virtuální realita, automatické řízení vozidel, přesná in-door navigace, překlad v reálném čase apod.

T-Mobile je největší operátor v ČR, který poskytuje mobilní služby již 6,3 milionu zákazníků. Neustále inovuje a rozšiřuje mobilní infrastrukturu, provozuje již více než 1 042 5G vysílačů a svou sítí páté generace pokrývá 21 % obyvatel ČR. Jako digitální leader T-Mobile zásadně přispívá digitalizaci Česka také budováním a rozvojem optické infrastruktury s cílem naplnit svou dlouhodobou vizi o Propojené zemi.

Na průmyslovém využití 5G sítí T-Mobile spolupracuje s předními českými technickými univerzitami, na nichž buduje privátní kampusové sítě. Společné projekty v podobě inovačních hubů a testbedů pak cíleně podporují digitalizaci firem, startupy a rozvoj inovačního prostředí v ČR.

Jednou z priorit společnosti je ohleduplné a udržitelné podnikání. Kromě naplňování konkrétních cílů v rámci iniciativy Green Deal se T-Mobile dlouhodobě zaměřuje i na zmírnění digitální propasti a mentální wellbeing a podporu společensky zodpovědných aktivit. Vůči společnosti jako celku pak přijal auditovatelný závazek, že do konce roku 2024 budou mít jeho CSR aktivity přímý dopad na 555 200 jedinců. Společnost cíleně podporuje neziskové organizace i jednotlivce, pomáhá při mimořádných událostech a její zaměstnanci se pravidelně zapojují do řady dobrovolnických aktivit po celé ČR.
T-Mobile je členem národní sítě UN Global Compact a její služby byly již potřetí hodnoceny jako nejlepší v Best-in-test UMLAUT (dříve P3).