Deutsche Telekom a Inmarsat společně vytvoří European Aviation Network

První kombinovaná LTE a satelitní síť na světě pro letecké pasažéry v Evropě
Zákaznická zkušenost téměř jako u vysokorychlostního připojení domácností
T-Mobile CZ zajistí pokrytí vzdušného prostoru České republiky

Společnosti Deutsche Telekom a Inmarsat oznámily strategické partnerství na vybudování European Aviation Network (EAN). Cestující v Evropě tak získají možnost vysokorychlostního připojení k internetu během letů. Na projektu se budou podílet i dceřiné společnosti Deutsche Telekom včetně T-Mobile Czech Republic, který zajistí pokrytí vzdušného prostoru České republiky.

EAN kombinuje připojení ze satelitu firmy Inmarsat, vedoucího poskytovatele služeb mobilní satelitní komunikace, s pozemní LTE sítí skupiny Deutsche Telekom. Tato první kombinovaná satelitní/LTE síť na světě byla vytvořena s ohledem na rostoucí nároky pasažérů na nejrušnějších trasách v Evropě. Nabízí dlouhodobé řešení internetového připojení na palubě, které je svou dostatečnou kapacitou, rychlostí a pokrytím srovnatelné s domácím vysokorychlostním připojením.

Pozemní LTE síť skupiny Deutsche Telekom se bude skládat z přibližně 300 vysílačů – několik desítek z nich zajistí pokrytí vzdušného prostoru České republiky, které bude mít na starost T-Mobile Czech Republic. Půjde o LTE vysílače s dosahem více než 80 km (na rozdíl od těch konvenčních s dosahem do 10 km), jež dokážou přenášet data do provozní výšky osobních letů, přičemž se flexibilně přizpůsobí jejich rychlosti.

Satelit je navržen tak, aby nabízel inovativní mobilní satelitní služby (MSS) aeroliniím, které létají na vytížených evropských trasách. Inmarsat má ve všech 28 členských státech EU přiděleno spektrum 30 MHz (2 x 15 MHz) v pásmu S.

Ke kombinaci pozemní sítě se satelitním připojením bude docházet nad letovou hladinou 3 000 metrů. Přepínání mezi oběma typy připojení se bude dít automaticky prostřednictvím systémů v kabině letadla, aniž by docházelo k jakémukoli rušení se systémy na palubě.

První evropskou leteckou společností, jež inovativní služby připojení v praxi využije, bude Lufthansa. V létě 2016 spustí na palubách svých evropských letů nejnovější satelitní službu vysokorychlostního připojení založenou na technologii Inmarsat. Na základě tohoto strategického partnerství se Lufthansa zavázala ke zkušebnímu provozu European Aviation Network od roku 2017.

KONTAKTY PRO NOVINÁŘE

Deutsche Telekom AG
Corporate Communications

Tel.: +49 (0) 228 181 - 4949