Důvěřuj, ale prověřuj: T-Mobile podpoří projekty zvyšující informační gramotnost české společnosti

Praha, 15. května 2019 - V rámci grantové výzvy T-Mobile Pomáháme rozdělí operátor dva miliony korun na projekty, které se zaměřují na zlepšení informační a mediální gramotnosti. O podporu mohou žádat nejen neziskové a příspěvkové organizace, ale i lokální komunity a neformální skupiny. Všichni úspěšní žadatelé mohou získat až 200 tisíc korun. Zájemci se mohou přihlásit se svým projektem do 21. června 2019 na www.t-mobile.cz/pomahame.

Žijeme v postfaktické době, kdy se na nás valí obrovské množství informací. Díky sociálním sítím se masivně šíří obsahy dezinformačních webů, starší generace je bombardována e-maily obsahujícími poplašné zprávy a hoaxy. Dezinformace, úmyslně lživé fake news nebo poplašné hoaxy se tak šíří mnohem jednodušeji. Mnoho lidí už nedokáže odlišit, které zprávy a informace, jež se na ně z mobilu, e-mailové schránky nebo internetového prohlížeče valí, jsou pravdivé, a které lživé. Z průzkumu výzkumné agentury STEM/MARK pro Českou televizi z roku 2018 zabývajícího se mediální gramotností v Česku[1] vyplynulo, že 25 procent české populace se vyznačuje nízkou mediální gramotností, přičemž nejohroženější skupinou podléhající mediálním dezinformacím jsou senioři a lidé s nižším vzděláním.

T-Mobile řešení tohoto problému považuje za velmi důležité, a proto se se svou aktuální grantovou výzvou rozhodl podpořit projekty, které lidem pomohou rozvíjet kritické myšlení ve vztahu k médiím, usnadní jim orientaci v množství zpráv a vyhodnocování a využívání informací. „Množství informací, s nimiž se musíme vypořádat, neustále narůstá, naše schopnosti je kriticky zhodnotit však bohužel nikoli. To nás letos vedlo k rozhodnutí vypsat grantovou výzvu na téma informační a mediální gramotnosti. Chceme podpořit rozvoj aktivit v oblasti boje s fake news i vzdělávání či osvětu v dané oblasti. Jako nejohroženější skupiny vnímáme děti, seniory a sociálně znevýhodněné,“ dodala Eva Karasová, manažerka společenské odpovědnosti T-Mobile.

Maximální možná výše finanční podpory přidělená jednomu projektu je 200 tisíc korun. Celkově bude všem úspěšným žadatelům v rámci grantového programu T-Mobile Pomáháme rozdělena částka dva miliony korun. Uchazeči se mohou do grantové výzvy přihlašovat od 15. května do 21. června 2019. Oznámení o udělení grantů proběhne 4. září 2019 a grantisté budou mít rok na realizaci svých projektů. Od roku 2005 T-Mobile prostřednictvím grantových výzev podpořil již více než 1 000 žádostí částkou téměř 68 milionů korun.

Kromě grantové výzvy se tématu informační a mediální gramotnosti bude věnovat i diskusní večer „Důvěřuj, ale prověřuj“, který se uskuteční 13. června 2019 v co-workingovém centru Opero v Praze. O své názory a příklady z praxe se podějí například ředitel Nadačního fondu nezávislé žurnalistiky Josef Šlerka nebo ředitel a zakladatel vzdělávacího programu Jeden svět na školách společnosti Člověk v tísni Karel Strachota.

[1] Mediální gramotnost v České republice, 2018. Praha: STEM/MARK pro ČT. Dostupné z: https://www.stemmark.cz/medialni-gramotnost-je-v-cesku-nizka-pouze-ctvrtina-dospele-populace-v-ni-dosahuje-uspokojive-urovne/.

T-Mobile je největší operátor v ČR, který poskytuje mobilní služby již 6,3 milionu zákazníků. Neustále inovuje a rozšiřuje mobilní infrastrukturu, provozuje již více než 1 042 5G vysílačů a svou sítí páté generace pokrývá 21 % obyvatel ČR. Jako digitální leader T-Mobile zásadně přispívá digitalizaci Česka také budováním a rozvojem optické infrastruktury s cílem naplnit svou dlouhodobou vizi o Propojené zemi.

Na průmyslovém využití 5G sítí T-Mobile spolupracuje s předními českými technickými univerzitami, na nichž buduje privátní kampusové sítě. Společné projekty v podobě inovačních hubů a testbedů pak cíleně podporují digitalizaci firem, startupy a rozvoj inovačního prostředí v ČR.

Jednou z priorit společnosti je ohleduplné a udržitelné podnikání. Kromě naplňování konkrétních cílů v rámci iniciativy Green Deal se T-Mobile dlouhodobě zaměřuje i na zmírnění digitální propasti a mentální wellbeing a podporu společensky zodpovědných aktivit. Vůči společnosti jako celku pak přijal auditovatelný závazek, že do konce roku 2024 budou mít jeho CSR aktivity přímý dopad na 555 200 jedinců. Společnost cíleně podporuje neziskové organizace i jednotlivce, pomáhá při mimořádných událostech a její zaměstnanci se pravidelně zapojují do řady dobrovolnických aktivit po celé ČR.
T-Mobile je členem národní sítě UN Global Compact a její služby byly již potřetí hodnoceny jako nejlepší v Best-in-test UMLAUT (dříve P3).