EU Roaming v létě: Češi výrazně předčili cizince

Češi v EU volali 3x více a datovali 10x více než vloni
Hosté z EU v ČR volali o 75 % více a datovali 5x více
Nejvíce jsme využívali roaming na Slovensku, v Německu a v Rakousku

T-Mobile zhodnotil roamingový provoz ve své síti v rámci EU během července a srpna. Z jeho informací vyplývá, že Češi v zahraničí využívali mobilní služby v porovnání s loňskem výrazně více než cizinci v České republice.

„Naši zákazníci v porovnání s loňskem volali o prázdninách v zemích EU skoro třikrát více a datovali téměř desetkrát více. Oproti tomu občané EU v síti T-Mobile průměrně vykázali u odchozích hovorů jen 75% nárůst a spotřeba dat u nich stoupla přibližně pětkrát,“ říká Pavel Henke, ředitel velkoobchodních vztahů T-Mobile. Dodává, že naopak počet odeslaných SMS vzrostl jen mírně.

Hosté z EU u nás: nejvíce se „rozvolali“ Rumuni a Bulhaři
Rozdíly byly patrné i mezi turisty z jednotlivých zemí – zjednodušeně lze říci, že návštěvníci ze západní Evropy většinou zvýšili čerpání svých mobilních služeb mírněji než cenově citlivější obyvatelé zemí bývalého Východního bloku. Mezi návštěvníky ČR, kteří se po zavedení nové regulace nejvíce „rozdatovali“, patřili v létě hosté z Rumunska, Itálie, Nizozemska, Slovenska a Polska. U hlasových služeb jsou na prvních místech jednoznačně Rumunsko a Bulharsko, jejichž občané u nás volali v prvním případě pětkrát a ve druhém třikrát více než vloni.

Češi v EU: na prvních místech Slovensko, Německo a Rakousko
Češi, stejně jako v minulých letech, využívali v létě roamingové mobilní služby nejčastěji na Slovensku, v Německu a v Rakousku. Lze předpokládat, že se tak z nemalé části dělo při průjezdu těmito zeměmi do turistických destinací v jižní a jihovýchodní Evropě. Na dalších místech pomyslného žebříčku TOP 10 spotřeby mobilních služeb v roamingu se umístilo Chorvatsko, Polsko, Itálie, Francie, Řecko, Maďarsko a Španělsko.

V počtu cizinců v ČR dominovali Němci, nejvíce přibylo Nizozemců
Během prázdnin se do sítě T-Mobile v meziročním srovnání přihlásilo přibližně o 20 % více zahraničních mobilních čísel. Prvních pět míst v početnosti zaujali občané Německa (z této pětice přibližně polovina), Slovenska, Polska, Ukrajiny a Rakouska. Hodnotíme-li změnu počtu roamujících uživatelů v porovnání s červnem 2017, nejvíce u nás v létě přibylo Nizozemců. Počet občanů pětice výše uvedených států v síti operátora více méně stagnoval, nebo dokonce poklesl, což patrně vypovídá o tom, že tito cizinci u nás pobývají ve velké míře dlouhodoběji a během léta z ČR odjíždějí, případně (u sousedních států) že jejich obyvatelé žijící v pohraničí naši zemi často navštěvují v průběhu celého roku.

T-Mobile zavedl EU Roaming jako první operátor v ČR 2. dubna 2017 v rámci svých nových tarifů Mobil a nových tarifů pro podnikatele spuštěných o den později. Všem rezidentním zákazníkům pak tuto regulaci zaktivoval 11. června letošního roku.

Společnost T-Mobile Czech Republic, člen mezinárodní telekomunikační skupiny Deutsche Telekom, je s více než 6,2 miliony zákazníků jedničkou na českém trhu. T-Mobile je integrovaným operátorem a kromě mobilních a pevných telekomunikačních služeb nabízí i komplexní ICT řešení. Svým klientům poskytuje nadstandardní služby ve vysokorychlostní síti, což prokazuje i srovnávací měření kvality sítí umlaut (dříve P3), v němž T-Mobile již potřetí získal ocenění Best-in-Test.

T-Mobile Czech Republic klade důraz na odpovědný přístup k okolí a ke společnosti. Drží se férových pravidel podnikání, pomáhá na svět prospěšným aplikacím a službám, podporuje neziskové organizace, drobné podnikatele i jednotlivce a pomáhá při mimořádných událostech. Zaměstnanci společnosti působí jako dobrovolníci na řadě míst celé republiky.

Více informací o společnosti najdete na www.t-mobile.cz, www.t-press.cz (portál pro novináře), www.t-mobile.cz/pomahame (informace o společenské odpovědnosti) a www.rozjezdy.cz (T-Mobile Rozjezdy – program podpory drobných podnikatelů).