Fond T-Mobile již po osmé pomůže regionům

• Na Lounsku si podporu rozdělí rekordních 26 projektů
  • V Královéhradeckém kraji uspělo 14 žádostí

Praha, 5. listopadu 2012 – T-Mobile i v letošním roce podpoří projekty v regionech, kde působí. Již po osmé za sebou si tak Královéhradecký kraj a okres Louny rozdělí rovným dílem 2 000 000 Kč. Hodnotící komise vybíraly tentokrát ze 115 žádostí, ty jsou rok od roku kvalitnější.

„Součástí dalšího ročníku Fondu T-Mobile bude i rozšíření podpory v oblasti vzdělávání a rozvoje neziskových organizací,“ říká Petra Pavičová, manažerka společenské zodpovědnosti v T-Mobile,
a dodává: „Letos jsme zaznamenali nedostatky u podkladů potřebných pro podání žádosti, chtěli bychom tedy pomoci zvýšit úspěšnost v grantovém řízení i těm, kteří s žádostmi o podporu nemají příliš zkušeností.“

Lounsko
Hodnotící komise Fondu T-Mobile pro okres Louny zasedala v polovině října a čekal ji nelehký úkol – z 60 doručených žádostí místních neziskových organizací musela vybrat ty nejlepší, mezi které následně rozdělila jeden milion korun. Přestože organizace mohly získat na svůj projekt až sto tisíc korun, některé z nich o tento pomyslný strop ani neusilovaly. Jeden milion korun byl tedy rozdělen mezi rekordních 26 projektů.

Obyvatelé Lounska se tak opět mohou zapojit do nejrůznějších aktivit, ať už v oblasti péče o ochranu přírodní lokality u Kryr nebo vybudování podia a parketu v Sokolovně v obci Opočno. Nové stromy budou sázet dobrovolníci u obce Slavětín i v obci Březno u Postoloprt. Děti z mateřské školy pomohou s tříděním odpadu a bez povšimnutí nezůstanou ani památky, jako je například polní kříž v Malnicích nebo věžní hodiny chrámu Povýšení sv. Kříže v Radonicích nad Ohří.

Královéhradecký kraj
I v tomto regionu organizace nezahálely a přihlásily 55 zajímavých projektů. Mezi žadateli byli kromě obcí a zkušených neziskových organizací i úplní nováčci, kteří grantovou žádost sepisovali vůbec poprvé. Hodnotící komise při nelehkém rozhodování nakonec vybrala 14 z nich, kterým bude grant přidělen. Zároveň byla historicky poprvé využita možnost nerozdělit celý milion korun, který měla komise k dispozici. Bezmála 92 000 Kč se porotci rozhodli uložit do fondu určeného na rozvoj organizací a členů sdružení, který bude na tyto aktivity využit v průběhu příštího roku.

Cílem mnoha vybraných projektů je stejně jako v loňských ročnících obnova, oprava nebo poznávání minulosti. Opět tak budou opraveny rozmanité památky, např. křížky nebo sochy. Obnovena bude
i historická pec v hostinci nedaleko Potštejna, v obci Záměl. Nezapomíná se ani na děti, ty se zapojí do opravy židovského parku v Náchodě nebo do rekultivace školní zahrady ve Zbečníku. A snad už během letošní zimy si pak budou moci všichni zájemci užít nové bruslařské stopy v okolí Dolní Kalné.

Realizace všech letošních oceněných počinů může trvat maximálně 1 rok a je ohraničena  obdobím od 1. prosince 2012 do 30. listopadu 2013. Maximální příspěvek na jeden projekt činí 100 000 Kč. T-Mobile za osm let rozdělil mezi 403 projektů více než 22 000 000 Kč. Partnerem fondu T-Mobile pro okres Louny je Ústecká komunitní nadace, pro Královéhradecký kraj pak Nadace VIA.

Více informací na www.prosvetkolemnas.cz.