Fond T-Mobile: o grant žádá více než 200 organizací

• Počet uchazečů o finanční příspěvek se oproti loňskému roku zvýšil o čtvrtinu
  • Letos budou rozděleny celkem 3 miliony korun
  • Výsledky výběrových řízení budou oznámeny do konce června

Praha 15. května 2006 - Rekordní počet žadatelů zaznamenalo letošní grantové řízení z Fondu T-Mobile. Do uzávěrky, pátku 28. dubna,  přijala Nadace VIA a Komunitní nadace Euroregionu Labe, které fond společně spravují, celkem 206 projektů ucházejících se o přidělení finanční podpory. Letos bude T-Mobile prostřednictvím svého dárcovského fondu rozdělovat sumu rovných tří milionů korun. Slavnostní vyhlášení výsledků proběhne na konci června.

Zatímco v loňském roce bylo přijato 166 žádostí, letos to bylo ještě o čtvrtinu více. Výrazně se zvýšila i celková požadovaná suma - v součtu by příspěvky dosáhly částky 18 milionů korun, což je o sedm milionů korun více než v roce 2005. I proto byl v porovnání s loňským prvním ročníkem navýšen objem peněz určených pro neziskový sektor. Úspěšní žadatelé se podělí celkem o 3 miliony korun. Narozdíl od roku 2005 vzroste i maximální částka, která může být přidělena jednomu projektu - místo 80 000 korun mohou uchazeči počítat až se 120 tisíci korunami.

"Rostoucí počet žadatelů o grant jasně prokázal, že podpora menších regionálních a komunitních projektů je tou správnou cestou," říká Jitka Chocová, manažerka pro společenskou odpovědnost T-Mobile a dodává: "Těší nás, kolik lidí naše nabídka oslovila a zároveň je to pro nás důkazem, že si Fond T-Mobile za rok své existence vydobyl v neziskovém sektoru velmi dobré jméno."

Fond T-Mobile je druhý rok po sobě vyhlašován jako iniciativa T-Mobile pro tři regiony, ve kterých mobilní operátor působí: Praha 11, okres Hradec Králové a okres Louny. Částku tří milionů korun rozdělí Komunitní nadace Euroregionu Labe v okrese Louny a Nadace VIA ve zbývajících dvou oblastech. Letos navíc mohly o grant požádat i organizace, které v těchto třech regionech nemají sídlo, ale prokazatelně v nich působí a hodlají v nich svůj projekt realizovat. V příštím roce by mohlo být grantové řízení otevřeno všem projektům nejen z uvedených okresů, ale i celých krajů.

Podané žádosti se ve velké míře zaměřují na oblasti místního rozvoje a komunitních sociálních služeb. Nechybí mezi nimi sportovní soutěže, volnočasové aktivity pro děti a mládež, kulturní projekty, ale ani projekty s "hmatatelným" výstupem. Žadatelé chtějí například získat finanční podporu na obnovu hřišť, opravu drobných kulturních památek, jako jsou kapličky nebo sochy, a také třeba na oživení společných veřejných prostor sloužících obyvatelům obcí.

Možnost žádat o podporu z Fondu T-Mobile neměly jen nestátní neziskové organizace. "Stejně jako v loňském ročníku byl zaznamenán velký zájem o podporu ze strany škol a obcí," podotýká Jana Zahradníčková z Nadace VIA.

region počet žádostí
okres Louny 93
okres Hradec Králové 82
MČ Praha 11 31

Projekty nyní pečlivě studují členové jednotlivých hodnotících komisí. Jména podpořených projektů a vítězných organizací budou zveřejněna na slavnostních setkáních ve třech zmiňovaných regionech na sklonku června. Výsledky se samozřejmě objeví také na stránkách www.lepsisvet.cz a na internetových stránkách obou nadací, www.nadacevia.cz, www.komunitninadace.cz. Zde jsou k dispozici veškeré potřebné informace ke grantovému řízení z Fondu T-Mobile i přehled projektů podpořených v roce 2005.