Fond T-Mobile: osm milionů korun pro neziskový sektor

• O finanční podporu se ucházelo 434 žadatelů
  • Mezi 125 úspěšných projektů bude rozděleno 8 milionů korun

Praha 23. června 2009 - Rekordní ročník má za sebou Fond T-Mobile v letošním roce. Do grantového řízení bylo přihlášeno 434 projektů, což je nejvíce v pětileté historii fondu. Komise hodnotitelů navrhly a správní rady nadací schválily finanční podporu pro celkem 125 žadatelů, mezi které bude rozděleno 8 milionů korun. Navzdory všeobecně panující finanční krizi věnoval T-Mobile neziskovému sektoru stejnou částku jako v loňském roce. Kromě Lounska, Královéhradecka a Prahy 11, kde operátor dlouhodobě působí, poputují peníze také do dalších míst v celé republice na podporu organizací, které získaly doporučení zaměstnanců operátora. Slavnostní předání symbolických šeků proběhne od 23. do 25. června.

"Velmi mě těší, že se oproti loňskému roku opět zvýšil počet žádostí. Ještě důležitější je ale fakt, že i v této ekonomicky nelehké době, kdy řada firem omezuje své příspěvky pro neziskový sektor, rozdělil Fond T-Mobile stejnou částku jako v loňském roce," podotýká Jitka Chocová, manažerka společenské odpovědnosti T-Mobile.

Fond T-Mobile pro regiony
Částka pět milionů korun byla pro letošní rok určena pro žadatele z Královéhradeckého kraje, Lounska a městské části Praha 11. Hodnotící komise vybíraly z 250 podaných žádostí, přičemž o přidělení grantu rozhodly v 88 případech.

Nejvíce práce měla letos Komunitní nadace Euroregionu Labe, která spravuje Fond T-Mobile v okrese Louny. Uchazeči z Lounska přihlásili 110 projektů. K podpoře bylo navrženo 34 nejlepších, mezi které bude rozdělena částka dva miliony korun. Ani neziskové organizace v Královehradeckém kraji, kde má grantové řízení na starosti Nadace VIA,  nezahálely a zaslaly 109 žádostí. Dva miliony korun nakonec připadnou 39 úspěšným žadatelům. Komise pro Prahu 11 vybírala z 31 přihlášených projektů, přičemž jeden milion korun si rozdělí 15 z nich.

Slavnostní předání šeků proběhne dnes, 23. června, v Lounech; 24. června v Hradci Králové a 25. června v Praze, v sídlech společnosti T-Mobile.

Do 5. ročníku grantového řízení z Fondu T-Mobile se mohly přihlásit nevládní neziskové organizace, příspěvkové organizace, obce a sdružení obcí, které se ve svých projektech zaměřily na podporu místního rozvoje a místních iniciativ, tedy aktivit zaměřených na zlepšení životního, kulturního a sociálního prostředí. Maximální výše podpory byla stanovena na 100 000 Kč na jeden projekt, jehož realizace může trvat maximálně 1 rok, a to od 1. července 2009 do 30. června 2010.

Fond T-Mobile pro zaměstnance
Již čtvrtý ročník má za sebou také Fond T-Mobile pro zaměstnance. V jeho rámci mohli pracovníci T-Mobile doporučit do grantového řízení neziskové organizace z celé republiky. Zaměstnanci operátora podpořili svou referencí rekordních 184 projektů.

Hodnotící komise nakonec rozhodla o přidělení grantu 37 uchazečům, mezi které bude prostřednictvím Nadace VIA rozdělená částka tři miliony korun. Maximální výše podpory byla stanovena na 100 000 korun ve prospěch jednoho projektu, jehož realizace může trvat opět maximálně jeden rok (1. července 2009 - 30. června 2010).

Grantové řízení Počet žádostí Podpořené projekty Celková výše grantů
Fond T-Mobile
MČ Praha 11 31 15 1 000 000
okres Louny 110 34 2 000 000
okres Hradec Králové 109 39 2 000 000
Fond T-Mobile pro zaměstnance 184 37 3 000 000
CELKEM 434 125 8 000 000

Kompletní informace o podpořených projektech najdete na www.prosvetkolemnas.cz, www.nadacevia.cz a www.komunitninadace.cz.

Program společenské odpovědnosti a podpora rovných šancí
Komplexní program společenské odpovědnosti T-Mobile zahrnuje mj. Fond T-Mobile, zaměřující se na finanční podporu místních iniciativ v celé republice, zaměstnanecký dobrovolnický program a ekologické hospodaření ve firmě. T-Mobile jako první mobilní operátor na trhu v roce 2005 zahájil bezplatný zpětný odběr starých telefonů, jež předává k ekologické likvidaci.

V oblasti sociální se operátor snaží o vytváření rovných příležitostí mužů a žen a snaží se nacházet možnosti uplatnění handicapovaných.