Hipoterapie pomáhá rehabilitovat postižení malých dětí

• Hipoterapie ve Středisku rané péče Sluníčko pokračuje i v letošním roce
  • O službu má zájem 30 rodin
  • Fond T-Mobile přispěl již druhým rokem

Praha 9. dubna 2008 - Venku to na jaro ještě moc nevypadá, přesto se třicítka malých dětí z Královéhradeckého kraje začíná těšit na první letošní svezení na koni či poníkovi. Některé z nich pojedou poprvé, jiné už budou zkušenější, protože s hipoterapií začaly již loni, kdy tuto službu jako doplněk rehabilitace Vojtovou metodou nabídlo rodinám s postiženými dětmi Středisko rané péče Sluníčko.

"Hipoterapie má pozoruhodné výsledky a Sluníčko ji poskytuje na vysoce odborné úrovni. Pro postižené děti a jejich rodiny je to velmi významná a účinná pomoc," říká Martina Kemrová, manažerka firemní komunikace společnosti T-Mobile. Fond T-Mobile poskytl Sluníčku na provozování hipoterapie grant 50 tisíc korun.

Hipoterapie je jednou z nejpřirozenějších léčebných metod, při níž díky trojrozměrnému pohybu koně dochází k ustavičnému střídání napětí, uvolňování těla a ztuhlých svalů dítěte, které je nuceno neustále se přizpůsobovat pohybové sinusoidě koňského hřbetu, a to i při své naprosté pasivitě. Hipoterapie zlepšuje chůzi, oslabuje svalové napětí, pomáhá rozvoji dosud nezvládnutých pohybů a jejich koordinaci, zesílení a sjednocení senzomotoriky, zlepšení rovnováhy, znovunabytí řeči, zvyšování sebedůvěry i zlepšování adaptace jednotlivých účastníků terapie.

"Odborný dohled terapeuta je nezbytnou podmínkou, všechny děti před hipoterapií procházejí podrobnou lékařskou prohlídkou," potvrzuje Radka Odehnalová, vedoucí Střediska rané péče Sluníčko. "O hipoterapii letos projevilo zájem 30 rodin z celkových 43, o které se staráme."

Středisko rané péče Sluníčko vzniklo v roce 2004 a je součástí Oblastní charity v Hradci. Poskytuje odbornou pomoc, konzultace a poradenství v rodinách s dětmi do 7 let, které trpí tělesným, mentálním či kombinovaným postižením, nebo jejichž vývoj je ohrožen do budoucna. "Péči potřebují celé rodiny, nejen jejich postižené děti. Naším cílem je pomáhat jim takovým způsobem, aby děti nemusely do ústavů, a aby se v pozdějším věku co nejvíce integrovaly do světa zdravé většiny," vysvětluje R. Odehnalová. Odborníci ze Sluníčka proto navštěvují rodiny pravidelně u nich doma. A to je jeden ze základních principů rané péče- vedle bezplatného poskytování odborné, dobrovolné pomoci  je nutno počítat také s aktivní účastí rodin.

Sluníčko spolupracuje s Fondem T-Mobile již druhým rokem. Na hipoterapii fond přispěl Sluníčku již loni.

Prostředky Fondu T-Mobile určené na podporu projektům na Královéhradecku spravuje Nadace VIA. V letošním ročníku vybrala 26 projektů, jimž poskytne dohromady 1,4 milionu korun.

Bližší informace: Radka Odehnalová, e-mail: slunicko@hk.caritas.cz, tel.: 777721642