Lidem se sluchovým postižením se bude u T-Mobile snáze komunikovat

Simultánní přepis mluvené řeči na dálku, zobrazování prostřednictvím tabletu
Na všech 158 značkových a partnerských prodejnách zdarma
Zaměstnávání speciálně trénovaných nevidomých přepisovatelů

T-Mobile zavedl na svých značkových a partnerských prodejnách službu T-Mobile e-Přepis usnadňující komunikaci zákazníkům se sluchovým postižením. Jde o simultánní přepis řeči na dálku, díky němuž může neslyšící či nedoslýchavý pohodlně sledovat odpovědi prodejce na displeji tabletu. Služba je k dispozici zdarma na všech 158 prodejnách operátora.

Pokud zákazník o T-Mobile e-Přepis požádá, pracovník pobočky mu zapůjčí tablet s aplikací online přepisu a spojí se s přepisovatelem. Od této chvíle se veškerý mluvený projev prodejce přenáší přes mobilní síť do sluchátek přepisovatele a s minimální prodlevou se následně zobrazuje klientovi v textové podobě na displeji tabletu. Kvůli ochraně osobních údajů se přepisy nikde neukládají a ihned po přečtení jsou smazány.

„T-Mobile přináší zákazníkům se sluchovým postižením velkou svobodu v komunikaci – již nejsou odkázáni na částečnou cizí pomoc a získávají jistotu, že zachytí všechny potřebné informace a správně jim porozumí,“ říká prezident České unie neslyšících (ČUN) Martin Novák.

Službu technicky a personálně zajišťuje sociální firma Transkript online ve spolupráci s ČUN. V jejím rámci poskytuje zaměstnání speciálně trénovaným nevidomým přepisovatelům dosahujícím rychlosti psaní přes 500 úhozů za minutu. Tito lidé mají schopnost vysoké koncentrace na mluvené slovo, a využívají tak svoje postižení jako profesní přednost.

Podle odhadů žije v České republice až 500 tisíc neslyšících nebo nedoslýchavých, přičemž znakový jazyk ovládá pouze cca 1,2 % z nich – většinou jde o neslyšící od narození (při ztrátě sluchu úrazem nebo v pozdějším věku je již těžké se znakový jazyk naučit). Zhruba pětina z celkového počtu osob se sluchovým postižením zároveň nepoužívá naslouchadlo. Právě pro tyto osoby představuje písemný záznam mluvené řeči v reálném čase ideální způsob komunikace.

T-Mobile je největší operátor v ČR, který poskytuje mobilní služby již 6,3 milionu zákazníků. Neustále inovuje a rozšiřuje mobilní infrastrukturu, provozuje již více než 1 042 5G vysílačů a svou sítí páté generace pokrývá 21 % obyvatel ČR. Jako digitální leader T-Mobile zásadně přispívá digitalizaci Česka také budováním a rozvojem optické infrastruktury s cílem naplnit svou dlouhodobou vizi o Propojené zemi.

Na průmyslovém využití 5G sítí T-Mobile spolupracuje s předními českými technickými univerzitami, na nichž buduje privátní kampusové sítě. Společné projekty v podobě inovačních hubů a testbedů pak cíleně podporují digitalizaci firem, startupy a rozvoj inovačního prostředí v ČR.

Jednou z priorit společnosti je ohleduplné a udržitelné podnikání. Kromě naplňování konkrétních cílů v rámci iniciativy Green Deal se T-Mobile dlouhodobě zaměřuje i na zmírnění digitální propasti a mentální wellbeing a podporu společensky zodpovědných aktivit. Vůči společnosti jako celku pak přijal auditovatelný závazek, že do konce roku 2024 budou mít jeho CSR aktivity přímý dopad na 555 200 jedinců. Společnost cíleně podporuje neziskové organizace i jednotlivce, pomáhá při mimořádných událostech a její zaměstnanci se pravidelně zapojují do řady dobrovolnických aktivit po celé ČR.
T-Mobile je členem národní sítě UN Global Compact a její služby byly již potřetí hodnoceny jako nejlepší v Best-in-test UMLAUT (dříve P3).