Lidem se sluchovým postižením se bude u T-Mobile snáze komunikovat

Simultánní přepis mluvené řeči na dálku, zobrazování prostřednictvím tabletu
Na všech 158 značkových a partnerských prodejnách zdarma
Zaměstnávání speciálně trénovaných nevidomých přepisovatelů

T-Mobile zavedl na svých značkových a partnerských prodejnách službu T-Mobile e-Přepis usnadňující komunikaci zákazníkům se sluchovým postižením. Jde o simultánní přepis řeči na dálku, díky němuž může neslyšící či nedoslýchavý pohodlně sledovat odpovědi prodejce na displeji tabletu. Služba je k dispozici zdarma na všech 158 prodejnách operátora.

Pokud zákazník o T-Mobile e-Přepis požádá, pracovník pobočky mu zapůjčí tablet s aplikací online přepisu a spojí se s přepisovatelem. Od této chvíle se veškerý mluvený projev prodejce přenáší přes mobilní síť do sluchátek přepisovatele a s minimální prodlevou se následně zobrazuje klientovi v textové podobě na displeji tabletu. Kvůli ochraně osobních údajů se přepisy nikde neukládají a ihned po přečtení jsou smazány.

„T-Mobile přináší zákazníkům se sluchovým postižením velkou svobodu v komunikaci – již nejsou odkázáni na částečnou cizí pomoc a získávají jistotu, že zachytí všechny potřebné informace a správně jim porozumí,“ říká prezident České unie neslyšících (ČUN) Martin Novák.

Službu technicky a personálně zajišťuje sociální firma Transkript online ve spolupráci s ČUN. V jejím rámci poskytuje zaměstnání speciálně trénovaným nevidomým přepisovatelům dosahujícím rychlosti psaní přes 500 úhozů za minutu. Tito lidé mají schopnost vysoké koncentrace na mluvené slovo, a využívají tak svoje postižení jako profesní přednost.

Podle odhadů žije v České republice až 500 tisíc neslyšících nebo nedoslýchavých, přičemž znakový jazyk ovládá pouze cca 1,2 % z nich – většinou jde o neslyšící od narození (při ztrátě sluchu úrazem nebo v pozdějším věku je již těžké se znakový jazyk naučit). Zhruba pětina z celkového počtu osob se sluchovým postižením zároveň nepoužívá naslouchadlo. Právě pro tyto osoby představuje písemný záznam mluvené řeči v reálném čase ideální způsob komunikace.

Společnost T-Mobile Czech Republic, člen mezinárodní telekomunikační skupiny Deutsche Telekom, je s 6,2 milionu mobilních zákazníků jedničkou na českém trhu. T-Mobile je integrovaným operátorem a kromě telekomunikačních služeb nabízí i komplexní ICT řešení či partnerská řešení nejen pro firmy, ale i instituce a individuální zákazníky. Svým klientům poskytuje nadstandardní služby ve vysokorychlostní síti a špičkové inovace v oblasti technologií. To prokázalo i poslední srovnávací měření kvality sítí P3 communications, v němž T-Mobile zvítězil a získal ocenění Best-in-Test.

T-Mobile Czech Republic, zakládající člen národní sítě UN Global Compact v České republice, klade důraz na odpovědný přístup k okolí a ke společnosti. Drží se férových pravidel podnikání, pomáhá na svět prospěšným aplikacím a službám, podporuje neziskové organizace, drobné podnikatele i jednotlivce a pomáhá při mimořádných událostech. Zaměstnanci společnosti působí jako dobrovolníci na řadě míst celé republiky.

Více informací o společnosti najdete na www.t-mobile.cz, www.t-press.cz (portál pro novináře), www.t-mobile.cz/pomahame (informace o společenské odpovědnosti) a www.rozjezdy.cz (T-Mobile Rozjezdy – program podpory drobných podnikatelů.

Kontakty na tiskové oddělení: press@t-press.cz, tel.: 603 601 031.