Na tramvajové lince mezi Mostem a Litvínovem mohou cestující využívat Wi-Fi od T-Mobile

Praha, 10. června - Cestujete-li v těchto dnech na tramvajové trase mezi Mostem a Litvínovem, zpříjemníte si svou jízdu surfováním po internetu díky Wi-Fi připojení od T-Mobile. Operátor totiž do vozů nainstaloval zařízení zajištující stabilní a silné internetové připojení s dokonalým pokrytím signálem Wi-Fi obou spřažených vozů tramvají po celé jejich trase. Nyní systém nabízí i nový portál pro přihlášení k internetu.

Statutární město Most a společnost T-Mobile se dohodly na instalaci Wi-Fi routerů v tramvajových vozech Dopravního podniku měst Mostu a Litvínova. Tím se tento severočeský Dopravní podnik zařadil mezi několik málo veřejných dopravců v České republice zajištující svým cestujícím tento benefit.

„Městská hromadná doprava je na Mostecku na vysoké úrovni. To nás zavazuje ji nejen udržovat, ale i nadále zvyšovat a nabízet cestujícím ještě vyšší komfort. Wi-Fi připojení k němu rozhodně přispívá. Věříme, že i díky těmto benefitům lidé častěji nechají své osobní vozy v garážích a využijí ekologickou dopravu tramvají, v níž se mezi Mostem a Litvínovem navíc mohou dobře zabavit na internetu,“ říká primátor Mostu Jan Paparega.

Dodavatelem jednotek internetového připojení ve vlakových soupravách je český výrobce DataRail. Dle požadavků T-Mobile upravil dodavatel jednotky tak, aby byly vhodné k instalaci do tramvajových vozů a autobusů. Díky splnění přísných drážních certifikací jsou nyní jednotky schopné pro cestující poskytnout nepřetržité připojení k internetu bez výpadků či poruch.

„Máme velkou radost, že jsme pomohli zlepšit kvalitu přepravy, nejen pro občany Mostu a Litvínova. Rychlé připojení k internetu vyznačující se vysokou spolehlivostí ale jistě uvítají všichni cestující, třeba i turisté. Pevně věříme, že se v budoucnu stane spolehlivé Wi-Fi připojení v městské hromadné dopravě standardem,“ komentuje situaci Petr Malimánek, ředitel prodeje firemním zákazníkům a státní správě T-Mobile Česká republika.

„V dnešní době se kvalitní Wi-Fi připojení ve vozidlech městské hromadné dopravy stalo už téměř standardem zejména mezi mladší generací. Myslím, že zvláště na našich meziměstských linkách je o něj velký zájem,“ řekl ředitel Dopravního podniku měst Mostu a Litvínova,“ Daniel Dunovský.

Zařízení se nachází v prostoru nad řidičem a jeho antény ve vozidle pokrývají rovnoměrně signálem celou dvouvozovou tramvajovou soupravu. Každá souprava je osazena routerem obsahující až osm SIM karet, díky nimž zařízení využívá mobilní signál více operátorů. Datový tok se pak skládá, v tomto případě se používá termín bonduje, v centrálním routru v datacentru. To garantuje tramvají to nejlepší možné připojení bez výpadků včetně nerušeného sledování streamovaných médií v kterémkoliv místě trasy. Tato výhoda se projeví především na trase v odlehlejších oblastech, kde mobilní pokrytí není dostatečně silné, např. v polích u Kopistské výsypky.

V místech s kvalitním pokrytím dokáže jednotka sečíst přijímaný signál ze všech svých SIM karet a navýšit cestujícím rychlost připojení.

Instalace jednotek byla zatím provedena ve třech vozech, které budou využívány přednostně na linkách mezi oběma městy Mostem a Litvínovem, to znamená linky č. 4, č. 1 a č. 40.

T-Mobile je největší operátor v ČR, který poskytuje mobilní služby již 6,3 milionu zákazníků. Neustále inovuje a rozšiřuje mobilní infrastrukturu, provozuje již více než 1 042 5G vysílačů a svou sítí páté generace pokrývá 21 % obyvatel ČR. Jako digitální leader T-Mobile zásadně přispívá digitalizaci Česka také budováním a rozvojem optické infrastruktury s cílem naplnit svou dlouhodobou vizi o Propojené zemi.

Na průmyslovém využití 5G sítí T-Mobile spolupracuje s předními českými technickými univerzitami, na nichž buduje privátní kampusové sítě. Společné projekty v podobě inovačních hubů a testbedů pak cíleně podporují digitalizaci firem, startupy a rozvoj inovačního prostředí v ČR.

Jednou z priorit společnosti je ohleduplné a udržitelné podnikání. Kromě naplňování konkrétních cílů v rámci iniciativy Green Deal se T-Mobile dlouhodobě zaměřuje i na zmírnění digitální propasti a mentální wellbeing a podporu společensky zodpovědných aktivit. Vůči společnosti jako celku pak přijal auditovatelný závazek, že do konce roku 2024 budou mít jeho CSR aktivity přímý dopad na 555 200 jedinců. Společnost cíleně podporuje neziskové organizace i jednotlivce, pomáhá při mimořádných událostech a její zaměstnanci se pravidelně zapojují do řady dobrovolnických aktivit po celé ČR.
T-Mobile je členem národní sítě UN Global Compact a její služby byly již potřetí hodnoceny jako nejlepší v Best-in-test UMLAUT (dříve P3).