OPERÁTOŘI DOKONČILI POKRYTÍ PILOTNÍHO ÚSEKU PRAŽSKÉHO METRA

• Mobilní služby dostupné v celém úseku Muzeum – Roztyly
  • Dalších 21 stanic v centrální části Prahy bude pokryto v příštím roce

Praha, 30. října 2018 – V dubnu tohoto roku byla podepsána smlouva umožňující zahájení pokrývání pilotního úseku pražského metra mobilním signálem. Už od 2. října mohou cestující využívat služby mobilních operátorů CETIN – O2 – T-Mobile – Vodafonev prvním úseku Muzeum - Vyšehrad, a dnes, 30. října v 15,00, konsorcium operátorů spouští zbývající část pilotního úseku  - Pražského povstání – Roztyly. Operátoři, kteří výstavbu hradí sami, zatím investovali přibližně 80 milionů korun.

Podle vyjádření představitelů Konsorcia pokrývání metra patří k opravdu složitým úkolům: na projektu spolupracuje celá řada subjektů, technici se pohybují v neznámém terénu a čas, kdy je možné pracovat v tunelech, je kvůli provozu metra velmi omezený. Bez výborné spolupráce všech zúčastněných firem a Dopravního podniku by dokončení pilotu v daném termínu bylo stěží možné.

Na pilotní úsek naváže pokrývání celé metropolitní podzemní dráhy. Těžiště výstavby bude ležet v následujících dvou letech; hned v roce 2019 Konsorcium plánuje pokrýt dalších 21 stanic, které patří k těm nejvytíženějším. V letech 2020 a 2021 pak budou dokryty všechny zbývající stanice a tunely mezi nimi.

„Daří se zvyšovat komfort cestujících a zároveň tím plníme to, co jsme slíbili. Už příští rok bude pokryto dalších 21 stanic a já věřím, že celé metro bude pokryto do konce roku 2021 tak, jak stojí ve smlouvě,“ říká pražská primátorka Adriana Krnáčová.

Fakta a čísla:

• Pražské metro denně přepraví až 1,7 milionů cestujících na 3 trasách o celkové délce 65,2 km. Celkový počet stanic je 61.
  • Konsorcium operátorů ve složení CETIN – O2 – T-Mobile –Vodafone pokrývá metro mobilní technologií na vlastní náklady.
  • Projekt za všechny operátory zastřešuje T-Mobile.
  • Všechny mobilní služby – hlas, textové zprávy i data – budou dostupné pro zákazníky všech mobilních operátorů včetně virtuálních.
  • Práce mohou probíhat pouze během pracovního týdne, 2,5 hodiny v noci během odstávky.
  • 2 měsíce zabere pokrytí tunelu mezi dvěma stanicemi v obou směrech
  • Až 10 000 000 Kč stojí pokrytí úseku mezi dvěma stanicemi.
  • Celkové náklady se odhadují na půl miliardy Kč.

Video ze stavebních prací ke shlédnutí na https://youtu.be/xhwY5qgI35w.

Společnost T-Mobile Czech Republic, člen mezinárodní telekomunikační skupiny Deutsche Telekom, je s téměř 6,3 milionu zákazníků jedničkou na českém trhu. T-Mobile je integrovaným operátorem a kromě mobilních a pevných telekomunikačních služeb nabízí i komplexní ICT řešení. Svým klientům poskytuje nadstandardní služby ve vysokorychlostní síti, což prokazuje i srovnávací měření kvality sítí umlaut (dříve P3), v němž T-Mobile již potřetí získal ocenění Best-in-Test.

T-Mobile Czech Republic klade důraz na odpovědný přístup k okolí a ke společnosti. Drží se férových pravidel podnikání, pomáhá na svět prospěšným aplikacím a službám, podporuje neziskové organizace, drobné podnikatele i jednotlivce a pomáhá při mimořádných událostech. Zaměstnanci společnosti působí jako dobrovolníci na řadě míst celé republiky.

Více informací o společnosti najdete na www.t-mobile.cz, www.t-press.cz (portál pro novináře), www.t-mobile.cz/pomahame (informace o společenské odpovědnosti) a www.rozjezdy.cz (T-Mobile Rozjezdy – program podpory drobných podnikatelů).