PRŮZKUM T-MOBILE: LIDÉ OČEKÁVAJÍ OD DVB-T2 KVALITNĚJŠÍ OBRAZ A LEPŠÍ ZVUK, TŘETINA CHCE POZEMNÍ VYSÍLÁNÍ OPUSTIT

• Podle průzkumu 43 % respondentů přijímá jen pozemní digitální vysílání
  • Téměř polovina z nich očekává od DVB-T2 kvalitnější obraz, 25 % lepší zvuk
  • Třetina uvažuje kvůli vypnutí DVB-T o přechodu na jiný příjem TV vysílání

Praha, 19. listopadu - Televizní diváci mají nereálná očekávání od nového digitálního pozemního vysílání ve formátu DVB-T2. Jak vyplynulo z průzkumu operátora T-Mobile, téměř polovina tuzemské populace, která sleduje vysílání ve formátu DVB-T, je přesvědčena, že  DVB-T2 přinese kvalitnější obraz. Čtvrtina pak doufá v lepší zvuk. Až třetina naopak plánuje kvůli vypínání DVB-T přejít na jiný příjem televizního signálu.

Kvalita obrazu hraje pro stále více diváků klíčovou roli. Polovina z těch, kteří podle průzkumu sledují pozemní vysílání, uvedla, že preferují kanály v HD kvalitě. Důležitější je ostrý obraz pro muže (60 %) než pro ženy (41 %). Full HD kvalitu obrazu (1920x1080) ale ve formátu DVB-T2 podle současných informací nabídne jen Česká televize. Soukromé TV stanice zůstanou buď u rozlišení SD nebo SD+. Diváci přitom od DVB-T2 očekávají právě kvalitnější obraz (43 %), lepší zvuk (25 %) a téměř 20 % i více programů.

„Řešením je tak přechod na jiný formát šíření televizního vysílání. O placené digitání, kabelové nebo satelitní televizi uvažuje třetina respondentů, kteří dnes přijímají DVB-T signál,“ říká Zdeněk Spurný, manažer služeb pro domácnosti T-Mobile, a doplňuje: „Alternativy k DVB-T2 mohou přitom divákům přinést právě lepší kvalitu obrazu a řadu dalších funkcí.“

T-Mobile představil na začátku listopadu televizní tarif XS se 40 programy, z nich hned 26 je v HD kvalitě. Kdo si jej aktivuje do konce roku 2019, získá jej na první dva měsíce za zvýhodněnou cenu 99 Kč měsíčně. Standardní cena činí 149 Kč měsíčně. Kdo nestihne svůj oblíbený pořad, má k dispozici funkci sedmidenního zpětného zhlédnutí. Nechybí ani možnost nahrávání 10 hodin záznamu uložených až na 30 dnů, balíčky programů či možnost sledovat TV na jednom dalším mobilním zařízení. Tarif XS je dostupný pro všechny televizní služby T-Mobile: T-Mobile TV (vysílání přes internet), T-Mobile SAT TV a T-Mobile Optic TV.

Digitální pozemní vysílání DVB-T hraje v Česku zatím prim

Podle „Studie selhání trhu šíření zemského digitálního televizního vysílání“ pro MPO z letošního srpna přijímalo DVB-T zhruba 58 % tuzemských domácností, přičemž zhruba čtyři z deseti všech domácností v České republice nevyužívaly žádnou jinou platformu a byly na DVB-T/DVB-T2 plně závislé.

Poznámka: respondenti mohli zvolit více možností

Popularita pozemního vysílání není výsadou jen České republiky. Více než 50% penetraci má DVB-T/DVB-T2 zhruba ve dvou desítkách zemí Evropské unie. Na druhou stranu jsou v Evropě i státy, které přechod na DVB-T2 vůbec neplánují. Jako první takové rozhodnutí oznámila v roce 2018 Belgie, o několik měsíců stejný krok ohlásilo Švýcarsko.

*Průzkum byl realizován prostřednictvím platformy Instant Research v říjnu 2019, na vzorku 829 obyvatel České republiky Čechů ve věku 18–65 let.

T-Mobile je největší operátor v ČR, který poskytuje mobilní služby již 6,3 milionu zákazníků. Neustále inovuje a rozšiřuje mobilní infrastrukturu, provozuje již více než 1 042 5G vysílačů a svou sítí páté generace pokrývá 21 % obyvatel ČR. Jako digitální leader T-Mobile zásadně přispívá digitalizaci Česka také budováním a rozvojem optické infrastruktury s cílem naplnit svou dlouhodobou vizi o Propojené zemi.

Na průmyslovém využití 5G sítí T-Mobile spolupracuje s předními českými technickými univerzitami, na nichž buduje privátní kampusové sítě. Společné projekty v podobě inovačních hubů a testbedů pak cíleně podporují digitalizaci firem, startupy a rozvoj inovačního prostředí v ČR.

Jednou z priorit společnosti je ohleduplné a udržitelné podnikání. Kromě naplňování konkrétních cílů v rámci iniciativy Green Deal se T-Mobile dlouhodobě zaměřuje i na zmírnění digitální propasti a mentální wellbeing a podporu společensky zodpovědných aktivit. Vůči společnosti jako celku pak přijal auditovatelný závazek, že do konce roku 2024 budou mít jeho CSR aktivity přímý dopad na 555 200 jedinců. Společnost cíleně podporuje neziskové organizace i jednotlivce, pomáhá při mimořádných událostech a její zaměstnanci se pravidelně zapojují do řady dobrovolnických aktivit po celé ČR.
T-Mobile je členem národní sítě UN Global Compact a její služby byly již potřetí hodnoceny jako nejlepší v Best-in-test UMLAUT (dříve P3).