První ročník Rozjezdů vyhrála půjčovna dvojkol a výrobna českých skateboardů

• Oba vítězové získali 100 tisíc korun v hotovosti na hladší rozjezd svého podnikání
  • Rozjezdy v prvním ročníku rozdaly přes 7 miliónů korun
  • Nový ročník bude vyhlášen již za několik měsíců

Praha, 9. února –  První ročník soutěže začínajících podnikatelů Rozjezdy pořádaný společností T-Mobile dnes vyvrcholil udělením finálových cen. Čtenářům iDnes.cz byla nejsympatičtější půjčovna dvojkol Marie Žvakové z Českých Budějovic. Odborná porota pak nejvíce ocenila Restart Skateboard,unikátní ruční výrobu českých skateboardů. Oba projekty získávají k více než dvousettisícové výhře z regionálního kola dalších 100 tisíc Kč v hotovosti.

Hlas svému favoritovi mohli dát uživatelé internetu od 5. prosince do konce ledna a této možnosti využilo více než 5 tisíc lidí. Vítězka Marie Žvaková ve své přihlášce zmínila nejen půjčovnu netradičních dvojkol, ale i jejich zakázkovou výrobu a možnost zařadit dvojkolo jako rehabilitaci pro zrakově postižené. Sama je cyklistický nadšenec a místo pro život vybírala právě s ohledem na to, jak je kraj přátelský k jízdě na kole.

Těsně před cílovou prémií zůstaly další nadějné projekty – například pražská organizace Seppia nabízející online vzdělávání ve zdravotnictví i pro laiky či výrobna skateboardů Restart skateboards z Turnova.

Naopak hodnocení odborné poroty už na sympatiích nezáleželo. Porotce zajímalo především to, jak je projekt životaschopný, jak hlubokou znalost svého oboru podnikatel prokázal a co ho k začátku podnikání vedlo. Všechna kritéria pak nejlépe splňoval projekt Restart skateboards. Vítězní skejťáci Štěpán Malý a Adam Pelc spolu založili firmu, v níž vyrábějí unikátní české ručně dělané skateboardy. Odvážně nahradili celosvětově používaný kanadský javor českým jasanem a plánují s českými prkýnky dobýt i evropský trh.

Stotisícovou částku mohou oba projekty v příštím roce investovat podle svého uvážení, ať už do výroby nebo vybavení kanceláře, platby služeb apod. Jedinou podmínkou je utratit peníze do jednoho roku od výhry.

Podpora pro všechny účastníky
Do soutěže se v ročníku 2011 přihlásilo více než 300 startujících podnikatelů. Během podzimu měli možnost se zúčastnit seminářů, kde jim odborníci předali základní znalosti o propagaci, strategii podnikání či jednání s úřady. V posledních týdnech byla pro účastníky projektů a jejich fanoušky zprovozněna stránka na Facebooku, kde si mohou předávat zkušenosti, pochlubit se svými úspěchy nebo si vzájemně poradit.

Tím ale podpora projektu Rozjezdy pro tyto podnikatele nekončí: Všichni, kteří přihlásili projekt, získali možnost po celý rok konzultovat své denní problémy s experty společnosti T-Mobile, a to z různých oborů, personalistiky, PR, marketingu a dalších. Jak poradci, lektoři, tak i porotci pracovali, radili a nadále radí v projektu zcela zdarma.

Rozjezdy 2012
Premiérový ročník Rozjezdů sice končí, ale organizační tým už pilně pracuje na dalším ročníku. Rozjezdy 2012 budou vyhlášeny již během jara. Konkrétní termíny zveřejníme na stránkách projektu rozjezdyroku.cz a na Facebooku.

„Letošní ročník Rozjezdů byl rozjezdem i pro nás. Odnášíme si řadu zkušeností, děkujeme za reakce od účastník a, těšíme se, že příští ročník bude ještě o něco lepší. Pro mne osobně je pak překvapením, že se v  Češích skrývá tolik nápadů a podnikatelského nadšení. Zároveň jsem ráda, že se již v prvním ročníku Rozjezdů potvrdilo, že tato aktivita má smysl,“ říká Petra Pavičová, manažerka společenské odpovědnosti společnosti T-Mobile.

Fakta o Rozjezdech
Rozjezdy 2011 jsou prvním ročníkem projektu zaměřeného na podporu drobného podnikání od společnosti T-Mobile Czech Republic a.s.
Do soutěže se přihlásilo 343 projektů (zkrácené anotace ke všem přihlášeným projektům najdete na webu rozjezdyroku.cz.).
V cenách bylo rozděleno přes 7 miliónů korun.
Workshopů se zúčastnilo přes 300 začínajících podnikatelů.
Ve finálovém hlasování se objevila výrobna skateboardů, autoškola, ale i rodinná včelí farma, poradenské centrum pro podporu občanského soužití, několik školek a učeben angličtiny, paní, která doučuje děti s poruchami učení nebo třeba autorka triček s kresbami hradů a zámků.

O vítězi Ceny veřejnosti rozhodlo v internetovém hlasování více než 5 tisíc lidí.

Nové kolo – Rozjezdy 2012 – bude vyhlášeno ještě toto jaro.