První úsek metra pokryt 4G signálem

Praha, 2. října 2018 – Po necelých šesti měsících od podpisu smlouvy umožňující zahájení prací v pražském metru, spustilo dnes konsorcium operátorů 4G signál v části trasy C. Od 9,30 tak mohou cestující v úseku Muzeum – Vyšehrad využívat mobilní služby, a to jak ve stanicích, tak v tunelech mezi nimi. Komerční provoz v celém pilotním úseku Muzeum – Roztyly bude spuštěn do konce října 2018. Na pilotní úsek naváže pokrývání zbývajících 57 stanic metra. Celou výstavbu financuje a zajišťuje konsorcium operátorů T-Mobile – CETIN – O2 – Vodafone. Mobilní služby tak budou k dispozici všem zákazníkům jak těchto, tak virtuálních operátorů. Pokrytí všech 61 stanic metra[1] vyjde operátory na půl miliardy korun, práce jsou plánovány do roku 2022.

Intenzivní jednání s Dopravním podnikem hlavního města Prahy o podmínkách smlouvy, která by umožnila operátorům zahájit výstavbu, trvalo dva roky. K podpisu dokumentu došlo v dubnu letošního roku, výstavba v pilotním úseku Muzeum – Roztyly na trase C byla po nezbytných přípravách zahájena o měsíc později. Vzhledem k tomu, že instalační a montážní práce je možno provádět pouze dvě a půl hodiny v noci v pracovním týdnu, lze rychlost dokončení prvního úseku považovat za velký úspěch.

Fakta a čísla:

• Konsorcium operátorů pokrývá metro 4G technologií na vlastní náklady, jež se odhadují na půl miliardy Kč.
  • Celý pilotní úsek Muzeum – Roztyly bude komerčně spuštěn do konce října 2018, všechny stanice by měly být pokryty do roku 2022.
  • Projekt za všechny operátory zastřešuje T-Mobile.
  • Signál bude dostupný pro zákazníky všech mobilních operátorů včetně virtuálních.
  • 2 měsíce zabere pokrytí tunelu mezi dvěma stanicemi v obou směrech
  • 70 techniků pracuje každý den
  • Nejkratší vs. nejdelší tunel: 500 m (Muzeum – I.P. Pavlova) x 1300 m (Kačerov – Roztyly)
  • Až 10 000 000 Kč stojí pokrytí úseku mezi dvěma stanicemi.

[1] Poznámka pro znalce metra: Přestupní stanice počítány 2x – operátoři pokrývají obě úrovně. Na stejnou technologii budou převedeny i již pokryté nové stanice na trase A.

Společnost T-Mobile Czech Republic, člen mezinárodní telekomunikační skupiny Deutsche Telekom, je s téměř 6,3 milionu zákazníků jedničkou na českém trhu. T-Mobile je integrovaným operátorem a kromě mobilních a pevných telekomunikačních služeb nabízí i komplexní ICT řešení. Svým klientům poskytuje nadstandardní služby ve vysokorychlostní síti, což prokazuje i srovnávací měření kvality sítí umlaut (dříve P3), v němž T-Mobile již potřetí získal ocenění Best-in-Test.

T-Mobile Czech Republic klade důraz na odpovědný přístup k okolí a ke společnosti. Drží se férových pravidel podnikání, pomáhá na svět prospěšným aplikacím a službám, podporuje neziskové organizace, drobné podnikatele i jednotlivce a pomáhá při mimořádných událostech. Zaměstnanci společnosti působí jako dobrovolníci na řadě míst celé republiky.

Více informací o společnosti najdete na www.t-mobile.cz, www.t-press.cz (portál pro novináře), www.t-mobile.cz/pomahame (informace o společenské odpovědnosti) a www.rozjezdy.cz (T-Mobile Rozjezdy – program podpory drobných podnikatelů).