Rozjezdy již podruhé pomohou začínajícím podnikatelům

• Odborníci z T-Mobile a partneři projektu Rozjezdy předají své know-how začínajícím podnikatelům
  • Na 42 regionálních vítězů a jednoho celostátního čekají věcné ceny v  hodnotě téměř pět a půl miliónu korun, finanční podpora podnikání a poradenství v nevyčíslitelné hodnotě zdarma
  • Čtyři desítky loňských vítězů již úspěšně rozvíjejí své firmy
  • Soutěží prošlo v roce 2011 přes 300 projektů

Praha, 15. května – Už podruhé vyhlašuje společnost T-Mobile projekt Rozjezdy na podporu podnikatelských začátečníků. Všem, kteří se chystají vykročit na tuto dráhu a přihlásí svůj podnikatelský projekt, jsou připraveni pomoci zkušení odborníci mobilního operátora a odborných partnerů: Seznam.cz, KnowHowKlub, Neocont a Zalozfirmu.cz. Na tři výherce v každém regionu pak čekají věcné ceny v hodnotě 70, resp. 250 tisíc korun. Spolu s dlouhodobým poradenstvím v oblasti marketingu, zakládání firmy a také online marketingem by jim to mělo značně usnadnit start firmy. Celkem tak T-Mobile i letos pomůže na vlastní nohy 42 podnikatelům.

„Jít na volnou nohu může být krokem do neznáma, na druhou stranu zvlášť po dlouhé době nezaměstnanosti nebo při dramatické změně v ekonomické situaci není mnohokrát jiné cesty. Na začátku může být řada chyb, může to být těžké, proto jsme tu my. Poradíme, jak na úřady, jak udělat dobrou kampaň, jak komunikovat se svými zákazníky nebo třeba jak si zaregistrovat logo. O úspěchu totiž nerozhodují jen investice, ale také znalosti a zkušenosti,“ říká Petra Pavičová, manažerka společenské odpovědnosti v T-Mobile.

I v letošním ročníku je partnerem projektu Svaz měst a obcí ČR (dále jen SMOČR), bez jehož znalostí místních poměrů by se zvláště regionální část soutěže neobešla. Experti SMOČR se stanou členy regionálních porot, obecní úřady a magistráty pak pomohou s propagací soutěže v místě konání.

Průběh soutěže
Od 15. května do 15. června se může do regionálních kol soutěže hlásit každý, kdo s podnikáním začal v posledních 12 měsících nebo má v plánu svůj byznys teprve rozjet. Přihlášené projekty v jednotlivých regionech vyhodnotí poroty složené ze zástupců T-Mobile, úspěšných regionálních podnikatelů a zástupců partnerů soutěže. V některých krajích do poroty zasednou i úspěšní účastnici prvního ročníku Rozjezdů. Názor lokálních partnerů na aktivity prospěšné pro dané město je pro výběr vítězů v krajích klíčový. Poroty totiž nebude zajímat jen to, zda je projekt životaschopný, ale i jeho přínos pro okolí.

Během letních prázdnin proběhnou v 9 městech semináře, na nichž budou všem účastníkům k dispozici poradci v jednotlivých oborech: jednání s úřady, podnikatelském myšlení, marketingu, online marketingu a dalších. Zástupci Svazu měst a obcí zde představí možnosti podpory začínajících firem. Loni workshopy prošly přes tři stovky účastníků a na pražský dorazilo dokonce 130 lidí. Tato školení jsou zcela zdarma a jsou otevřena široké veřejnosti (i když přednost mají soutěžící), stačí se na ně předem registrovat na www.rozjezdyroku.cz

Celkem 42 vítězů získá od společnosti T-Mobile notebooky, telekomunikační a marketingové balíčky, a mobilní telefony Nokia Lumia 610, které do soutěže věnovala společnost Nokia, v celkové hodnotě 5,5 miliónů, tedy vše pro snadnější start podnikání. Zároveň dostanou všichni vítězové možnost konzultovat své denní problémy s odborníky na marketing, obchodní a prodejní dovednosti nebo podnikatelskou strategii. Toto poradenství by je jinak stálo tisíce korun za hodinu.

Ti nejlepší v každém regionu se pak mohou těšit i na účast ve finálovém hlasování veřejnosti, které jim přinese publicitu, a tedy další potenciální zákazníky.

Ročník 2011
Loňského ročníku Rozjezdů se zúčastnilo celkem 343 nápadů a firem, od rodinného včelařství a mateřských škol až po výrobu landkite boardu. V jižních Čechách do finále poslali odborníci Marii Žvakovou s českobudějovickou půjčovnou Dvojkola.cz a právě ta nakonec vyhrála cenu sympatie veřejnosti. Od té doby půjčovnu rozšířila, splatila půjčku, začala rozvážet kola po celém kraji. „Rozjezdy nám pomáhají s propagací, ví se o nás, vycházejí o nás články, jednou z výher bylo totiž i vytvoření propagačních materiálů a internetová reklama.“

Ve finálovém hlasování veřejnosti na internetu přitom padlo více než 5 tisíc hlasů. Odborná porota se pak rozhodla ocenit turnovskou výrobnu skateboardů RestartSkateboards Adama Pelce a Štěpána Malého. Všechny finalisty minulého ročníku si můžete prohlédnout zde

O projektu Rozjezdy
Registrační formulář projektu a podrobné informace včetně soutěžních kritérií či podrobných pravidel jsou k dispozici na adrese www.rozjezdyroku.cz

Soutěž má dvě kola. Z regionálních kol vzejde na základě rozhodnutí odborné poroty 14 vítězů. Z nich si veřejnost na www.rozjezdyroku.cz svým hlasováním vybere favorita, který získá dalších 100 tisíc jako finanční injekci do startu podnikání.